A „gyógyszertári fürdető”

Számtalan kolléga (szinte kivétel nélkül) az újszülöttek első bőrápolására a gyógyszertári fürdetőt javasolja. De vajon mi lehet az oka, hogy ennyire favorizálják a készítményt, vagy az „ártani nem használ” elv alapján - abban bízva, hogy bajt legalább nem okoz - írják elő?

De nézzük meg, hogy mit tartalmaz? 

Tisztított víz, fehér vazelin, cetil-sztearil-alkohol, poliszorbát 60, folyékony paraffin, 96%-os etanol, metil-parahidroxibenzoát – igazán csábító.

Csak két összetevőt emelnék ki:

  • Cetil-sztearil-alkohol (12 g/100 g kenőcs), amely helyi bőrreakciókat okozhat (pl.: kontakt bőrgyulladás).
  • Metil-parahidroxibenzoát (0,2 g/100 g kenőcs), amely esetleg későbbiekben jelentkező allergiás reakciókat okozhat.

Klinikai vizsgálatok nem történtek (gyógyszerkönyvből vett adat): Gyermekekre vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésre. Csomagolása tégelyes, mely zöld utat enged a szennyeződéseknek, ragacsos és alkalmazása körülményes. A hidrofil Nyugat-Európában nem ismert fogalom, evidence based orvoslás alapján semmi nem indokolja a használatát.

Nem árulok el nagy titkot, hogy magam részéről a La Roche-Posay termékeket javaslom évek óta a csoportban segítséget kérő szülőknek. Mivel egy újszülöttről születése után nem tudható még hogy atópiára hajlamos, de kb 20-30% az esélye annak, hogy enyhébb vagy súlyos ekcéma, atópia fellép nála élete első 2 évében, így az atópiás ekcéma bázisterápiájára kifejlesztett, klinikailag igazolt hatékonyságú fürdető nyújthat kizárólag megbízható, megfelelő tisztítást a babák érzékeny bőrének.


Orvosilag az evidenciák alapján ez a fürdető jelenleg az egyetlen, az élet első napjától igazolt biztonsággal és bizonyított hatékonysággal alkalmazható prebiotikus fürdető.


Szerző: Dr. Tajti Zsanett

Tetszett a cikk? Kérjük, oszd meg!

Hozzászólások

Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki. Legyél Te az első!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!