Blog


Ahol minden információt megtalálsz

06

2022.08.

Szeptember 1-től az új előfizetés átmenetileg szünetel - mi a megoldás?

Augusztus 31-ig válassza a VIP előfizetést fél évre, és nem marad le a szekértő válaszokról és a szakmai tartalmainkról. A Tündéri Doktornéni weboldalt érő változásokról az alábbi bejegyzésben olvashat.  Tovább

11

2022.07.

A MAKIT állásfoglalása az allergia tesztekről és az allergia vizsgálatokról

Rengeteg fals információ és tévhit kering az allergia vizsgálatok, allergiás bőrtünetek és súlyos allergiás reakciókról. Ennek helyes mederbe terelésére adott ki a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT) a nemzetközi és hazai klinikai és tudományos irányelveknek megfelelő állásfoglalást. Rendkívül hasznos információ, eredetiben idézve Dr. Novák Zoltán professzor úrtól, a MAKIT elnökétől.    

Tovább

10

2022.04.

Hintázz és fejlődj!

Hintázás közben az érzések teljes skáláját tapasztaljuk meg, az oda-vissza mozgásunk megnyugtató ritmusától a térben és időben történő gyors utazás izgalmáig. Ezek az élmények a születés előtti, anyaméhben történő, korlátlan mozgást, a biztonság és szeretet érzését elevenítik fel. 

Tovább

02

2022.03.

COVID, kézfertőtlenítés, kéz ekcéma

A rendszeres kézmosás a betegségek megelőzésének elengedhetetlen alappillére.  A COVID-19 járvány felbukkanásával még nagyobb hangsúlyt kapott a kézmosás, a szülők még jobban oda figyelnek, hogy a gyermekek rendszeresen mossanak kezet. Nagyon helyesen.

Tovább

07

2022.02.

Beszéljünk az ekcémáról

Az atópiás dermatitis (AD, más néven ekcéma) megjelenésével és kezelésével kapcsolatban számos tévhit kering a szülők körében. Sokan úgy gondolnak rá, mint valamilyen allergia tünete, és kezelése során is az allergén felderítésére vagy étrendből való kizárására koncentrálnak, holott ennél sokkal komplexebb dologról van szó!

Tovább

13

2021.08.

Nyári gyermekbalesetek

A nyárnak lassan vége, de talán most tetőznek leginkább a gyermekbalesetek. Akár a gyermekek egyre vakmerőbb viselkedése vagy a szülők figyelmének lankadása okozza, legtöbbjük egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne! Vigyázzunk a gyermekekre, ismerjük fel, és kerüljük el a veszélyhelyzeteket! 

Tovább

13

2020.11.

A nyugodt alvásért

A gyermekkor egyik leggyakoribb, és leghosszabban fennálló problémája lehet az alvászavar, ami nem csak csecsemőkorban jelenthet problémát, hanem a 10 év alatti korosztály több mint felét érinti, egyes eltérő fejlődésű gyermekpopulációban előfordulása akár 40-80 %.  

Tovább

24

2020.10.

Az eltérő fejlődésű gyermek III. –TSMT/HRG, Hallásterápiák, Neurofeedback

Az előző két bogbejegyzésünkben sorra vettük a gyermekkorban leggyakrabban előforduló fejlődésbeli problémákat, mostani cikkünkben pedig a kezelés lehetőségeire térünk ki. Kinek ajánlott a tervezett szenzormotoros tréning (TSMT) a hallásébresztés vagy a neurofeedback tréning? 

Tovább

19

2020.10.

Az eltérő fejlődésű gyermek 2. - Tic-zavarok, OCD, ADHD

Tovább folytatjuk sorozatunkat, melyben az eltérő fejlődés különböző gyermekkori megnyilvánulásait vesszük sorra. Részletes leírást olvashatnak a tic-zavarokról,  a gyermekkori kényszerbetegségről (OCD) és a hiperaktivitással járó figyelemzavarról (ADHD).

Tovább

13

2020.10.

AZ ELTÉRŐ FEJLŐDÉSŰ GYERMEK I. – Szenzoros feldolgozási zavar (SPD)

Sok szülő szembesül azzal a ténnyel, hogy gyermeke fejlődése valamiben feltűnően eltér az átlagtól. Ez lehet egy teljesen ártalmatlan személyiségjegy is, de nagyon sok esetben az a szülői érzés, hogy valami „más” a gyermekkel, valós problémát sejtet. Ezért gyanú esetén mindig javasolt megfelelő szakembert felkeresni. 

Tovább

06

2020.08.

Lisztérzékenység vagy coeliakia? Hasznos tudnivalók a betegségről.

A „lisztérzékenység” kifejezés valójában nem egyféle betegséget jelöl, hanem több olyan kórállapot létezik, amit a hétköznapi nyelvben ezzel a névvel aposztrofálunk. Talán a legismertebb –ha valójában nem is a leggyakoribb –a coeliakia mely a búza, árpa, rozs egy fehérjekomponense, a glutén által kiváltott autoimmun folyamat következtében létrejövő, dominálóan a vékonybelet, de valójában az egész szervezetet érintő betegség.

Tovább

30

2020.06.

Melegkiütés vagy napallergia?

Nyáron többet tartózkodnak a gyermekek a szabadban, melegebb a levegő és a napsugárzás is erősebb. Ezzel párhuzamosan egyre több bőrtünetet tapasztalunk, melyek elkülönítése gyakran fejtörést okozhat.

Tovább

21

2020.06.

Kullancs által terjesztett megbetegedések

A kullancsok által terjesztett megbetegedések közül a leggyakoribb és legismertebb a Lyme-kór, mely egy baktérium okozta kórkép. Fontos kiemelni, hogy a „kullancs elleni védőoltások” a Lyme-kór ellen NEM védenek, ez gyakran tévesen él a köztudatban. Az oltóanyagok a kullancsencephalitis vírussal szemben hatékonyak. A megbetegedések a kullancs életritmusának megfelelően június és szeptember között halmozódnak.

Tovább

07

2020.04.

Szenzoros mozgásos játékok otthonra II. - Szimatojatok

Nagy Sarolt gyógytornász,  DSZIT terapeuta legújabb sorozatában a szenzoros mozgásos játékokat ismerhetik meg, amelyeket otthonukban is könnyedén alkalmazhatnak. 

Tovább

05

2020.04.

Szenzoros mozgásos játékok otthonra I. - Szenzoros masszázs

Nagy Sarolt gyógytornász,  DSZIT terapeuta legújabb sorozatában a szenzoros mozgásos játékokat ismerhetik meg, amelyeket otthonukban is könnyedén alkalmazhatnak. 

Tovább

29

2020.03.

COVID-19, megfázás vagy influenza?

Összehasonlítva a tüneteket és a betegség indulását egész jól lehet differenciálni, elkülöníteni a banális megfázást a COVID-19 fertőzéstől. Ugyanakkor ne feledjük, hogy van súlyos influenza fertőzés és enyhe lefolyású COVID-19 betegség is! VISZONT! Amiből tavaly meggyógyultál, jó eséllyel idén is meg fogsz! DE! Semmi nem mentesít az alól, hogy jelen esetben kötelezően maradj otthon és védd embertársaidat bárminemű fertőzésedtől!

Tovább

25

2020.03.

Nem minden COVID ami annak látszik - szezonális légúti betegségek gyermekkorban

A téli-tavaszi hónapokban tetőznek a "szokásos" szezonális felső és alsó légúti betegségek csecsemő és gyermekkorban, ilyenkor minden évben, szinte minden gyermek náthás, lázas, vagy esetleg fulladással, nehézlégzéssel járó hörgőgyulladása, tüdőgyulladása jelentkezik. A lent részletezett összefoglalónkban igyekeztünk tisztába tenni azokat az alsó légúti gyermekbetegségeket, amik szóba jöhetnek lázas, köhögős gyermek kapcsán. Tehát kezeljük higgadtan a megbetegedéseket, nem minden COVID, ami annak látszik, ugyanakkor rendkívül fontos az elővigyázatosság! 

Tovább

20

2020.03.

MELANOMA - A korai felismerés életet menthet!

A melanoma a bőr festéktermelő sejtjeiből kiinduló, rosszindulatú daganat, mely kialakulhat egy már korábban meglévő anyajegyből, de akár egy teljesen új bőrelváltozás képében is.

Tovább

19

2020.03.

A gyermekkori elhízás és következményei

Kultúránkban az együtt evés, családtagjaink etetése egyfajta szeretetnyelvvé vált, azonban vigyáznunk kell arra, hogy ne essünk át a ló túloldalára. Bár a legjobb indulat vezérel minket, mégis rosszat teszünk, ha nem figyelünk oda időben, és a bájosan kerekded kisgyermekből, súlyosan elhízott tinédzser, majd felnőtt válik, ennek egészségre gyakorolt káros következményeivel.  


Tovább

18

2020.03.

Mit mozogjak otthon kismamaként?

Ahogy mindenkinek otthon kellett maradnia egyre nagyobb igény lett az online végezhető edzések iránt. Az egyre nagyobb igény, egyre több edzőt, gyógytornászt, mozgással foglalkozó (szak)embert sarkallt arra, hogy tornákat töltsön fel a világhálóra.

De tényleg mind jó, és neked való? Ezzel a cikkel segítséget szeretnék nyújtani ahhoz, hogy kismamaként, milyen online végezhető tornát válassz, vagy mit csinálj ebben a bezárt helyzetben!

Tovább

13

2020.03.

Gyermekek és a koronavírus fertőzés

Számos tájékoztató készült az új koronavírus okozta megbetegedés kapcsán, azonban összefoglalónkban igyekeztünk a gyermekekre,  a várandósokra és legfőképpen a megelőzésre fókuszálni. 


Tovább

22

2020.02.

Rinogermina orrspray – korszerű prevenció felső légúti hurutokban

A szaprofita baktériumflóra tagjai az emberi szervezetben, az emberi szervezet sejtjeivel együtt élnek a bőrön, bélrendszerben, a garatban. Nem kórokozók, hanem hasznos segítői bizonyos élettani folyamatoknak. Az egészséges orrgarati nyálkahártya mikrobiomja – más szervekéhez hasonlóan – egyedileg kiegyensúlyozott, stabil rendszernek tekinthető.

Tovább

26

2019.12.

Ilyen anya vagyok én sorozatunk bőrgyógyász doktornőnkkel folytatódik: Dr. Dalmády Szandra

Dalmády Szandra doktornő szintén kisgyermekes édesanya, így a leghitelesebb forrásul tud szolgálni számunkra, hogy melyek a legkorszerűbb, és gyakorlatban is jól használható praktikák egy csecsemő bőrápolása kapcsán. Hallhatunk a korszerű fürdetésről, testápolásról, köldökkezelésről, koszmóról és a száj körüli bőrtünetekkel kapcsolatos teendőkről is. 

Tovább

20

2019.12.

Házi kedvencek okozta megbetegedések

Zoonózisnak nevezzük az állatról emberre terjedő betegségeket. A kedvtelésből tartott állatok számos fertőző betegséget terjeszthetnek. Gyakoriságukból adódóan a kutyák és macskák által terjesztett infekciók kiemelt jelentőségűek. A gyermekek különösen veszélyeztetettek a házi kedvencek okozta fertőzések szempontjából, mivel gyakran együtt játszanak a háziállatokkal, és azok ürülékével is könnyebben kerülhetnek kapcsolatba, pl. homokozóban való játék közben. Tovább

12

2019.12.

A bárányhimlőről néhány szó

Hazánkban közel 10 éve kapható gyógyszertári forgalomban a bárányhimlő elleni védőoltás, azonban éveken keresztül a gyermekeknek csak  igen kis százaléka kapta meg önköltségen az oltásokat. A gyermekkori bárányhimlővel kapcsolatban sok tévképzet terjengett, hogy jobb elkapni és átesni rajta, mert csak akkor lesz tartós a védettség, sőt, még „bárányhimlő party”-kat is rendeztek a szülők, csak hogy időben megtörténhessen a fertőződés - ezzel gyermeküket nem kis veszélybe sodorva. Az USA-ban húsz éve oltják a gyermekeket bárányhimlő ellen és eredményeik önmagukért beszélnek. Adataik szerint kimutatható, hogy két oltás szükséges,  így mindazok, akik az első oltással nem tudtak megfelelően erős immunválaszt produkálni (10-30 %), azok optimálisan 3 hónappal később kapott második dózissal védetté váltak.

Tovább

10

2019.12.

Szakértőnk válaszol - Dr. Tiszlavicz Lilla haemato-onkológus doktornőt kérdeztük

A daganatos és vérképzőrendszeri betegségek sajnos a gyermekeket sem kímélik. Minden szülő rémálma, ha nyirokcsomókat tapint a gyermekén, sápadtabbnak ítéli meg vagy bizonytalan láz és végtagfájldalmak jelentkeznek. De milyen gyakoriak valójában a tumorok gyermekkorban, mely tüneteket kell valóban komolyan venni és ha baj van, a köldökzsinór vér megmentheti-e a gyermek életét? Dr. Tiszlavicz Lilla haemato-onkológus doktornő válaszol többek között ezekre a fontos kérdésekre is.  Tovább

06

2019.12.

Autizmus spektrum zavar korai felismerése

Az autizmus spektrum zavar ma már, a legtöbb esetben kétéves kor körül felismerhető, amely lehetővé teszi a fejlődési zavarra kidolgozott, célzott komplex korai beavatkozást. Az érintett gyermekek szűrésében nagy szerepe van a gyermekorvosi és védőnői hálózatnak. 

Tovább

23

2019.11.

Maradhat a macipárna? Nagy Sarolta gyógytornász kolléganővel beszélgettünk a babatextilekről

Egy gyermek érkezése mindig hatalmas izgalommal jár. Onnantól, hogy megvan a gyermek neme (vagy már hamarabb, a pozitív teszt után), a leendő édesanyák belevetik magukat a babaszoba tervezésébe, kiválasztják a színeket, a leendő bútorokat, majd gyorsan a babatextilek és kisruhák ragadják el őket. 


Tovább

21

2019.11.

Fontos, hogy figyeljünk saját bélflóránkra!

A probiotikumok olyan hasznos baktériumok, amelyek megfelelő mennyiségben a szervezetünkbe jutva segítik a bélflóra egyensúlyának fenntartását, javítják az emésztőrendszer működését és kedvező hatással vannak az anyagcserefolyamatokra és a tápanyagok felszívódására. A probiotikus készítmények megfelelő számban tartalmaznak ilyen jótékony hatást kifejtő élő mikroorganizmusokat. Ezek leggyakrabban a Lactobacillus- és Bifidobakterium csoportba tartoznak, s szájon át adagolva helyreállítják a béltraktus mikrobiológiai egyensúlyát. 

Tovább

13

2019.11.

Ilyen anya vagyok én – Dr. Krenács Dórát kérdeztük

Krenács Dóra doktornőt a Tündéri csoportból már jól ismerhetik, rendkívül részletes válaszai sok-sok édesanyának jelentettek megoldást a feltett kérdéseikre. Most arról kérdezzük, hogy kisgyermekes édesanyaként mennyiben változott a szakmai hozzáállása a gyermekekhez, mi mindent „tanult” az anyaság által?


Tovább

31

2019.10.

Ilyen anya vagyok én - Dr. Balogh Brigitta gyermeksebész doktornőnket kérdeztük

Gyermeksebész doktornőnk két éves kislánya igazi örökmozgó. Megtudhatjuk, hogy milyen otthoni ellátás szükséges a klasszikus gyermekbaleseteknél és mikor érdemes azonnal sebészetre fordulni. Ezen felül a doktornő beszél arról is, hogy kell-e Tetanus oltás minden sérülésnél, vagy hogyan kell szakszerűen eljárni egy állat harapása esetén?

Tovább

25

2019.10.

Mit tehetünk az allergia kialakulásának megelőzése érdekében?

Az utóbbi években ugrásszerűen megemelkedett a gyermekkori allergiás megbetegedések száma, mellyel szinte minden családban szembesülnek. Akár táplálék eredetű, akár légúti allergiáról van szó, érdemes nagy gondot fordítani a megelőzésre, pláne az allergiára hajlamos gyermekek esetén. De hogyan előzhető meg a tejfehérje allergia, a földimogyoró allergia és az eczema? 

Tovább

23

2019.10.

Ilyen anya vagyok én - Dr. Fülöp Kata doktornőt kérdeztük

Fogorvos doktornőnk a gyermekfogászat és fogszabályozás szakembere, két gyönyörű leánygyermek édesanyja. Testhez állóan először a „fogas kérdésekről” kérdezzük, hogyan vészelte át gyermekeivel a fogzás időszakát, van-e bármilyen eddig nem ismert tuti tippje az állandóan nyűgös, öklét rágó csecsemők megnyugtatására?

Tovább

14

2019.10.

Ilyen anya vagyok én - beszélgetés szakértőinkkel: Dr. Tajti Zsanett

Weboldalunk szakembereinek bemutatását nem szakmai kiválóságuk alapján szeretnénk megtenni, hanem mivel szinte egytől egyig édesanyák, így arról kérdezzük Őket, hogy Ők hogyan élték túl a kisgyermekes létet és milyen praktikákat alkalmaztak gyermeküknél? Sokakat érdekelhet, hogy milyen vitaminokat alkalmaz egy gyermekorvos édesanya, használ-e gyógyszertári fürdetőt a bőrgyógász anyuka vagy éppen a fogorvos doktornő gyermeke cumizott-e csecsemő korában?

Tovább

10

2019.10.

Véresen komoly bőrtünetek

Számos bőrgyógyászati eltéréssel keresnek meg minket a Tündéri doktornéni – online gyermekorvosi rendelőben, melyek nagy része szerencsére teljesen jóindulatú csípés, pelenkakiütés vagy enyhe eczemás elváltozás, de akadhatnak kivételek.

Tovább

04

2019.10.

Infektológus szakértőnk válaszol - beszélgetés Dr. Reiger Zsolttal a védőoltásokról.

Folytatódik "Szakértő válaszol" sorozatunk, melyben Dr. Reiger Zsolt, a Debreceni Egyetem Gyermek Infektológiai Osztályának vezetője válaszol a védőoltásokkal kapcsolatos kérdéseinkre. Megtudhatjuk a doktor úrtól, hogy hasznos-e a bárányhimlő elleni védőoltás beadása, várható-e a későbbi életkorban probléma, ha bevezetik a kötelező oltások közé, illetve azt is megtudhatjuk, hogy jogos-e a félelmünk a Bexsero  vagy esetleg az MMR oltástól? 

Tovább

12

2019.09.

Miért nem elég csak mozgást fejleszteni?

Környezetünkből számtalan inger ér minket. Ezeket látjuk, halljuk, tapintjuk, szagoljuk, érezzük, és mindre valahogyan reagálunk. Ahogy a mozgásfejlődés üteme, az érzékelés és az ingerek feldolgozása is eltérő minden embernél.

Tovább

11

2019.09.

Gyermekfogászati ellátások

A tejfogak előtörésük első pillanatától kezdve ki vannak téve a fogszuvasodás veszélyének. Kisgyermekkorban a táplálék összetétele, állaga, fogyasztásának gyakorisága és a tökéletlen szájhigiénia egyaránt kedvez a fogszuvasodás kialakulásának. 

Tovább

11

2019.09.

Sürgősségi esetek a vízparton

Minden szülő rémálma, hogy egy percre veszi le nyáron a gyermekéről a szemét és a következő pillanatban már elmerült a strandon a víz alá. Mindig a gyermek sarkában kell járni, mert a fulladáshoz néhány csendes másodperc is elég. Megelőzhető megfelelő körültekintéssel!

Tovább

06

2019.09.

Gyógytornász szakértő válaszol

Beszélgetés Nagy Sarolta tündéri gyógytornásszal a gyermekek mozgásfejlődéséről és az édesanyákat is érintő kérdésekről. 

Tovább

03

2019.09.

A „gyógyszertári fürdető”

Számtalan kolléga (szinte kivétel nélkül) az újszülöttek első bőrápolására a gyógyszertári fürdetőt javasolja. De vajon mi lehet az oka, hogy ennyire favorizálják a készítményt, vagy az „ártani nem használ” elv alapján - abban bízva, hogy bajt legalább nem okoz - írják elő?

Tovább

01

2019.09.

A hordozás mozgásszervi és pszichés hatásai

Amellett, hogy a hordozásnak számos pozitív pszichés hatása van, a csecsemő testtartását, mozgásait is segíteni tudja. Bemutatjuk, hogy miként építhető be a mozgásterápiába a hordozás.

Tovább

31

2019.08.

Mérgezések

Az emberi szervezetre ártalmas vegyi anyag, ami meghatározott mennyiségben károsodást okoz  Mérgezésnek a szervezetbe jutó méreganyagok által okozott tünetegyüttest nevezzük.  De mi lehet méreg?

Tovább

31

2019.08.

Gyermekfogászati ellátások – maradó fogak

Az első maradó fogak a második tejőrlők mögött 5-6 éves korban, gyakran még a tejfogak meglazulása/kiesése előtt megjelennek. Ezt azért érdemes tisztáznunk, mert előtörésük után minél hamarabb el kell végezni a barázdazárásukat.

Tovább

31

2019.08.

Gyermek fogápolási kalauz szülőknek

A száj ápolását már a baba születésekor el kell kezdeni. Minden etetés után gyengéden töröljük meg a baba ínyét egy puha nyirkos kendővel, vagy nedves gézdarabkával.

Tovább

31

2019.08.

Ismerjük meg a tejfogakat!

Hasznos összefoglaló tündéri fogorvosunktól, Dr. Fülöp Katától a tejfogakról és azok megfelelő ápolásáról. Sajnos a mai napig a gyermekek körében a fogszuvasodás a leggyakoribb krónikus megbetegedés.

Tovább

31

2019.08.

Mozgásra születtünk

Az egyensúlyozó (vestibularis) rendszer szerepe az idegrendszer fejlődésében.

Az egyensúlyozó, azaz a vestibuláris rendszerünk a belső fülben helyezkedik el, receptoraival érzékeli a fej elmozdulását a térben, korrigál, ha szükséges a test helyzetének változását idézi elő az egyensúly megtartása érdekében.


Tovább

31

2019.08.

Megelőzhető balesetek

A gyermekkorban bekövetkező halálesetek leggyakrabban balesetek következményei. Ezek többsége megelőzhető lenne.

Tovább

31

2019.08.

Immunerősítés

Az ősz és a közösségbe kerülés sajnos a hurutos megbetegedések számát ugrásszerűen megnöveli.

Tovább

31

2019.08.

Vitaminok pótlása az első években

A vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat mikrotápanyagoknak nevezzük, melyek szerepe a növekedés, a fejlődés és az anyagcsere folyamatok zavartalan működésében rejlik. 

Tovább

31

2019.08.

Szúnyogcsípés

A nyári időszakban a kisgyermekek bőrtüneteinek legnagyobb részét a különböző rovarok csípései okozzák, melyek közül is a leggyakoribb a szúnyogcsípés.

Tovább

31

2019.08.

Kullancscsípés

Az utóbbi években hazánkban is tömegével elszaporodtak a kullancsok, melyek mind súlyos agyvelőgyulladást (encephalitis), mind pedig Lyme-kórt terjeszthetnek kb. 50 egyéb másik megbetegedés mellett. 

Tovább

31

2019.08.

Kisgyermek a rendelőben

Engedjék meg, hogy azzal kezdjem, hogy szerintem egy kisgyermek fogorvosi rendelőbe szoktatása már a magzati életben kezdődik. Hiszen a jelenlegi terhes gondozásnak részét képezi a fogászati szűrés is. Ez a vizsgálat legjobb, ha még az első trimeszter végén, a második elején megtörténik, hogy a szükséges kezelések a középső harmad során elvégezhetőek legyenek.

Tovább

31

2019.08.

Csecsemőkori vérszegénység

Sok szülő szembesül azzal, hogy a néhány hónapos babája a kezdeti sárgaságot követően egyre sápadtabb. Mikor kell lépni és orvoshoz fordulni és mikor mondató a csecsemők vérszegénysége normális jelenségnek? 

Tovább

31

2019.08.

Bőrtünetek otthoni differenciálása

A kiütések okainak differenciálása nagyon nehéz dolog, emiatt is vagyunk bajban egy fotó feltöltésekor, amikor csak annyit kérdeznek, hogy "mi lehet ez"? Készítettünk egy kisokost a leggyakoribb gyermekbetegségek bőrtüneteiről, amik akár otthon megkönnyítik a kérdés eldöntését, hogy „mi lehet ez” a kiütés?


Tovább

30

2019.08.

Álomország tengerpartján, avagy tuti tippek a csecsemők altatásához

Az alvás legalább annyira fontos gyermekünk testi épségének megőrzésében, mint az étkezés vagy a megfelelő ápolás. Sokan legyintenek, hogy „rossz alvó a gyerek, majd kinövi”, ezzel pedig egy lavinát indítanak el, ami sem a gyermek, sem az őt körülvevő család számára nem jó.

Tovább