A MAKIT állásfoglalása az allergia tesztekről és az allergia vizsgálatokról

Rengeteg fals információ és tévhit kering az allergia vizsgálatok, allergiás bőrtünetek és súlyos allergiás reakciókról. Ennek helyes mederbe terelésére adott ki a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT) a nemzetközi és hazai klinikai és tudományos irányelveknek megfelelő állásfoglalást. Rendkívül hasznos információ, eredetiben idézve Dr. Novák Zoltán professzor úrtól, a MAKIT elnökétől.    

"Az utóbbi hónapokban az allergiával, anafilaxiával kapcsolatos média megjelenések egy részének téves, szakmailag kifogásolható tartalma miatt a közvélemény hiteles tájékoztatása érdekében a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT) a nemzetközi és hazai klinikai és tudományos irányelveknek megfelelően az alábbi állásfoglalást kívánja közzétenni:


  • Tünetmentes egyénnél, legyen az gyermek vagy felnőtt allergia vizsgálat, sem bőrteszt, sem pedig vérteszt elvégzése nem javasolt és nem indokolt. Az allergia szűrése szakmailag hibás.
  • Tünetmentes egyénnél kimutatott pozitivitás az allergénekkel szemben nem jelenti azt, hogy valaki allergiás a pozitív reakciót mutató anyagra. El kell különíteni a szenzibilizációt - klinikai tünetek nélküli pozitivitás a laboratóriumi tesztekben - és a valódi allergiát, melynél a kimutatott pozitivitás tünetekkel is jár. Az előbbi kezelést nem igényel, az allergia esetén viszont mindenképpen szakorvosi gondozás szükséges.
  • Fontos leszögezni, hogy az allergológiai tesztek indikálása, a beteg panaszainak megfelelő teszt kiválasztása és annak értékelése allergológiában képzett szakorvos (allergológus, fül-orr-gégész, bőrgyógyász szakorvos) és nem a laboratórium feladata.
  • A beteg szakorvos általi vizsgálatának meg kell előznie a laboratóriumi tesztek elvégzését.
  • Az azonnali típusú allergia vagy a szenzibilizáció kimutatására a jelenlegi rutindiagnosztikában csak az IgE alapú tesztek alkalmasak, az IgG típusú ételintolerancia vizsgálatoknak szakmai alapja nincs. Az IgG alapú tesztek végzését semmilyen allergológiai szakmai szervezet sem javasolja.
  • A MAKIT nagyon fontosnak tartja a gyermekeket gondozó és oktató intézményekben dolgozók képzését az ételallergiákról és annak legsúlyosabb változatáról az anafilaxiáról. A képzésre a MAKIT saját programmal AKI ( Allergia Képzett Iskola program) rendelkezik, amely leszögezi , hogy az oktatási-nevelési intézményekben dolgozók képzése orvosi feladat. 
  • A MAKIT továbbra is együttműködési szándékát fejezi ki és szándékában áll fenntartani az eddigi jó munkakapcsolatot az allergia területén dolgozó szülői és egyéb civil szervezetekkel minden, szakmailag kellően alátámasztott, a pácienseink érdekében végzett, gyógyulásukat elősegítő szakmai feladattal kapcsolatban mindazokkal, akik a fenti állásfoglalásban szereplő pontokat elfogadják és magukra nézve is kötelezőnek tartják. 


Üdvözlettel: 
Prof. Dr. Novák Zoltán
MAKIT elnöke" 

Tetszett a cikk? Kérjük, oszd meg!

Hozzászólások

Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki. Legyél Te az első!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!