COVID, kézfertőtlenítés, kéz ekcéma

A rendszeres kézmosás a betegségek megelőzésének elengedhetetlen alappillére.  A COVID-19 járvány felbukkanásával még nagyobb hangsúlyt kapott a kézmosás, a szülők még jobban oda figyelnek, hogy a gyermekek rendszeresen mossanak kezet. Nagyon helyesen.

Az elmúlt két évnek köszönhetően már a legkisebbeknek is beivódott a tudatába, hogy kötelező a kézmosás étkezések előtt, után, köhögés, tüsszentés alkalmával, WC használatot követően, illetve ha hazaérkeznek, háziállatokkal játszanak, orrukhoz vagy szájukhoz nyúlnak, vagy csak szimplán koszos a kezük. Ennek megfelelően egy gyermek naponta akár 10-15 alkalommal is kezet kell, hogy mosson, ami ideális esetben szappannal történik és legalább 20 másodpercig tart. 

A WHO kézmosási kampánya évek óta terjeszti a a lakosság és az egészségügyi dolgozók körében a rendszeres, megfelelő kézmosást, mellyel mindannyian életeket menthetünk – május 5-e a kézmosás világnapja.  #safehands, #HangHygiene

A gyakori kézmosásnak azonban lehetnek árnyoldalai is – egyre több gyermek szenved bőrproblémáktól a gyakori kézmosás közvetlen következményeként. Az egyik leggyakoribb bőrtünet a kézekcéma. A világjárvány előtt a becslések szerint az emberek 10-15%-a volt érintett, de a British Skin Foundation nemrégiben végzett felmérése azt találta, hogy ma már majdnem minden negyedik gyermeknél megjelent. Egy dán felmérés szerint az óvodás korú gyermekeknek 12,1%-ának volt kézekcémája a járvány előtt, míg 38,3%-uk számolt be kézekcémáról, miután a gyerekek visszatértek a közösségbe. A gyerekek 28,6%-ánál a kézekzema újonnan jelentkezett, korábban nem volt hasonló panasza.

A kézmosás negatív hatásai nem csak a gyermekeket érintik. Egy egészségügyi dolgozók körében végzett tanulmány kimutatta, hogy az járvány kapcsán az egészségügy munkatársai kétszer annyit mosnak kezet, mint korábban, melynek eredményeként több, mint 80 %-uknál jelentkezett bőrszárazság, de beszámoltak bőrpírról, viszketésről és égő érzésről is. 

Kép: saját

A kézekcéma a kezek kipirosodásával és viszketésével jár. A bőr száraz, súlyos esetben kirepedezik  vagy hámlik és rendkívül kellemetlen, égő, fájdalmas érzés társulhat. Lehetséges, hogy a gyermeknek ismert volt atópiás dermatitise, és a kéz területén megjelenő tünetek ennek részjelenségei,  de okozhatja újonnan egy irritáló anyag, például szappan, alkohol vagy más allergén használata is. Gyakran az ujjak közötti régió érintett elsőként, de átterjedhet az ujjakra, a kézhátra és a csuklókra is. A viszketés miatti vakarózás eredményeként sebek alakulhatnak ki, melyek újabb kaput nyithatnak a fertőzéseknek.


Hogyan okoz kéz ekcémát a gyakori kézmosás?

Először érdemes a normál bőr felépítéséről néhány szót szólni:

A bőr védelmi vonala több rétegből tevődik össze. Elsőként említendő a bőrünkön élő baktériumok, gombák és más mikrobák serege, az úgynevezett mikrobiom. A mikrobiom olyan funkciókat lát el, mint a kórokozók elleni védelem és az immunrendszer szabályozása, egyensúlya a bőr egészségéhez alapvető. A bőr felső rétegeinek sejtjei és lipidjei (ceramidok, koleszterin és zsírsavak) korlátozzák a bőrön keresztüli vízvesztést és a kórokozók bőrön keresztüli bejutását (fizikai gát), emellett különböző antimikrobiális fehérjéket termelnek, amik kémiai úton védik a bőrt. 

  • A hagyományos szappanok nagyon magas pH-értékkel (pH: 9-10) rendelkeznek, ami megzavarja a bőr alacsony pH-jú környezetét, elpusztítja a jótékony bőrbaktériumok egy részét és elősegíti a káros baktériumok, például a Staphylococcus aureus növekedését. 
  • A folyékony, szintetikus szappanok már alacsonyabb pH értékűek (5,5-7), szappan tartalmuk 10 % körüli, különböző tisztító hatású felületaktív anyagokkal és akár hidratáló komponensekkel vannak keverve. Ezek már kevésbé károsíthatják a bőr védőrétegét, de szintén kiszáradáshoz vezethetnek, és nagyobb valószínűséggel allergizálják a bőrt.  
  • Az antiszeptikus kézmosók olyan szappanok vagy szintetikus mosószerek, amelyek antimikrobiális komponenst tartalmaznak (pl. alkoholt). Ezek az antimikrobiális összetevők megzavarják a vírus membránjának integritását, a fehérjéket denaturálják. 
  • Az alkohol bázisú kézfertőtlenítők (ABHS) úgy működnek, hogy behatolnak a vírus membránjába, denaturálják és koagulálják a fehérjéket, megzavarják a sejtanyagcserét, és a vírusrészecske pusztulását eredményezik. A COVID-19 betegséggel kapcsolatban a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) azt javasolja, hogy 60%-nál nagyobb etanolt vagy 70%-nál nagyobb izopropyl-alkoholt használjanak a kézen az egészségügyben. Ezenkívül olyan ABHS-eket ajánl, amelyek alacsony allergén hatású hidratáló komponenst is tartalmaznak. Álláspontjuk szerint az alkohol bázisú kézfertőtlenítők a legkevésbé irritálóak, ritkábban eredményeznek bőrgyulladást, mint például a szappan és a víz használata.


Tippek a kézmosás okozta száraz bőr kezeléséhez

A probléma megoldásához a szakértők számos iránymutatást készítettek. Mivel mindenki gyakrabban mos kezet, ezek a tippek mindannyiunk számára hasznosak lehetnek:

  1. Ne hagyja abba a kézmosást (vagy alkoholos kézfertőtlenítést) és továbbra is bátorítsa gyermekét a gyakori kézmosásra!
  2. Használjon szappan mentes tisztítószereket, amik gyengédebbek a bőréhez! Tipp
  3. Olyan készítményt használjon, ami illatanyag és tartósítószer mentes, illetve hidratáló összetevő is megtalálható benne.
  4. Langyos vízzel mosson kezet, kerülje a túl meleg és túl hideg vízzel történő kézmosást!
  5. Törölje szárazra a kezét kézmosás után, a nedves környezet kedvez a kórokozók szaporodásának és keze könnyebben irritálódik.
  6. Kézszárítás után közvetlenül használjon hidratáló krémet napjában többször.
  7. Adjon lehetőséget az érzékeny bőrű gyermekeknek, hogy saját kézfertőtlenítőt használjanak a közösségekben.
  8. Adjon lehetőséget a gyermeknek a kéz ápolására kézmosást követően. 


Szakmailag támogatott készítmények webshopja.


Dr. Tajti Zsanett

Tetszett a cikk? Kérjük, oszd meg!

Hozzászólások

Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki. Legyél Te az első!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!