Kalkulátorok, percentilisek

A gyermekek fejlődésének követésére gyakran használunk ún. percentilis táblázatokat. Ezek a grafikonok több ezer gyermek adatait vizsgálva készültek, és azt mutatják, hogy pl. a gyermek magassága, vagy hossza hol helyezkedik el ebben az átlagot mutató összesítésben. Mivel jelentős eltérések lehetnek a leányok és fiúk között, így külön táblázat mutatja a nemek szerinti értékeket. A legfelső és legalsó (97-es és 3-as) percentilis érték tehát azt jelzi, hogy adott életkorban mekkora testsúly vagy testmagasság volt, amit a gyermekek csupán 3 %-a ért el, vagy haladott meg.

Használata:

  • Válasszuk ki a gyermekünk nemének és korának megfelelő táblázatot.
  • A vízszintes vonal általában a gyermek életkorát mutatja napban, hónapban vagy évben, itt keressük meg a ránk vonatkozó értéket, majd a függőleges tengely mentén (ami vagy a hossz cm-ben, vagy a súly kg-ban) a gyermek magasságát vagy testtömegét. 
  • A két tengely metszéspontja adja meg a gyermekünkre vonatkozó értéket, ami a táblázaton átívelő vonalak valamelyike között helyezkedik el. A súly-hossz percentilis táblázat a gyermek hosszát és súlyát egymáshoz viszonyítva vizsgálja, itt a tengelyek mentén értelem szerűen a cm-t és kg-ot mutató érték adja meg a metszéspontot. 
  • Ha az érték az 50-es középső vonal körül van, akkor a gyermek “átlagos”, elvárt súlyú vagy testmagasságú. Ha a metszéspont a szélső, 3-as vagy 97-es értéken kívül esik, vagy közelít hozzá, akkor a gyermek értékei a megszokottól eltérőek. Ebben az esetben érdemes konzultálni a védőnővel vagy a gyermekorvossal!
  • A percentilis görbéket érdemes időről időre kitölteni és a tendenciát is figyelni, ez is sok információt hordozhat magában.

Testsúlyra vonatkozó percentilis görbék

Testmagasságra vonatkozó percentilis görbék

Súly és hossz percentilis görbék (CDC)


Koraszülöttek percentilis értékei (23-42. hét között) UK-WHO

Koraszülöttek (lány/fiú) gesztácils korának megfelelő testsúly értékei (3-10-90 pc) Hivatkozás

Súly-hossz percentilisek


BMI percentilisek


Gyermek és serdülő BMI kalkulátor (CDC) Hivatkozás

Fejkörfogat percentilisek

Kalkulátorok

Mozgásfejlődési mérföldkövek időablakai: Hivatkozás