Álomország tengerpartján, avagy tuti tippek a csecsemők altatásához

Az alvás legalább annyira fontos gyermekünk testi épségének megőrzésében, mint az étkezés vagy a megfelelő ápolás. Sokan legyintenek, hogy „rossz alvó a gyerek, majd kinövi”, ezzel pedig egy lavinát indítanak el, ami sem a gyermek, sem az őt körülvevő család számára nem jó.

Nézzük először, hogy is néz ki az alvás, ami bármilyen meglepő, amellett hogy pihentet, egy aktív, dinamikus folyamat. Két fázisát különböztetjük meg, a REM (rapid eye movement) -  a szemek gyors mozgásának fázisát -, ami alatt álmodunk, és a lecsendesedést, a non-REM fázist. Az álmodás alatt agyunk feldolgozza, rendezi az új élményeket valamint az első hónapokban az agy érése, fejlődése is zajlik még.

Az újszülöttek alvását nagyobb százalékban tölti ki a REM fázis, azonban az álmok alatt könnyebben felébrednek a környezeti zajokra – emiatt nem állja meg a helyét az a nézet, hogy nyugodtan zajongjunk a baba mellett, meg kell szoknia, hogy családban él.

A non-REM fázisban történik az elmélyülés, regenerálódás, a szervezet hormonális, immunológiai és egyéb élettani mechanizmusainak karbantartása. A két alvási fázis (REM és non-REM) ciklikusan követi egymást, attól függően hogy milyen idős a gyermek. Az első 1-2 hónapban a csecsemők alvása kiszámíthatatlan, ciklusaik rövidebbek, kb. 50 percenként váltakoznak, melyeket apró ún. mikroébredések követnek. Szerepük a baba saját biztonságának ellenőrzése (éhség, hőmérséklet, kényelem).

Az első hónapokban az ébredést 2-3 óránként leginkább az éhség szabályozza, ugyanis az anyatej könnyen emészthető, a babák gyomra kicsi, így akár 2 óránkénti ébredés sem meglepő. Tápszeres babáknál az éjjeli ébredés 3-4 óránként várható. Fél éves kortól kezdve az elalvást követően a lassú, non-REM fázisok gyakoribbak, kezdetben mélyen alszanak, majd hajnaltól jelentkeznek sűrűbben az álmok – rémálmok, és ezzel egyidőben az ébredések is.

A nappali alvások kis csecsemőkorban gyakran csak 20-30 percesek. Alvásuk még éretlen, de néhány hónap elteltével képesek lesznek egy ciklusnyi alvásra, ami kb. egy óra és már pihentető is.

Kezdetben nappal 3-4 x alszanak 0,5-2,5 órákat, majd 4-6 éves korra eltűnik a nappali alvás és a kisgyermekek csak éjszaka térnek nyugovóra.

Fontos az egyhuzamban ébren töltött órák száma is, ami az első két hónapban 1,5 óra, 3-4 hónaposan 2 óra majd fél éves kor körül 2,5 órára nyúlik. Ennél tovább ébren lévő csecsemő nyűgös lesz, túlpörög, a termelődő sztesszhormonok pedig megakadályozzák az elalvást és ördögi körbe kényszerítik a gyermeket.  Később már hiába fektetik le, a szervezete nem képes ellazulni és pihenni.
A rosszul alvó gyermek nappal is nyugtalanná válik, agresszív lehet, gyakori a viselkedés- és figyelemzavar, romlik az iskolai teljesítmény és testi tünetek is jelentkezhetnek: egymást érik a betegségek, elhízás és akár magasvérnyomás léphet fel.

Aludja már át az éjszakát...

Néhány ritka példától eltekintve ez anyatejes újszülöttől sajnos nem elvárható. De mit tehetünk, hogy a lehető legtöbb nyugodt órát teremtsük meg kisbabánk és magunk számára?

Tanítsuk meg a gyermekünket aludni!
Csecsemőkorban a rutin kialakításával tudatosíthatjuk gyermekünkben a kívánt dolgokat. A baba idővel megtanulja, hogy etetés-fürdés-mese vagy játék-fürdés-etetés után az alvás következik. Teljesen mindegy, hogy ez éppen hét vagy kilenc órakor történik, csak a dolgok egymásutánisága fontos. Sok csecsemő szereti fürdés után a masszázst, ami kiváló közös program anyával és apával, mellette pedig ellazítja és felkészíti az alvásra. Lehet szigorúan az órához ragaszkodni vagy fix napirendi pontokat kitűzni, de érdemesebb a családdal összhangban, a baba igényei szerint rugalmasan kezelni a dolgokat.

Ismerjük a gyermekünket!
Ha éppen hasfájós, fogzik vagy beteg, sajnos nem fog jól aludni! Orvosoljuk a problémát és jöhet a nyugodt alvás.

Ne zavarjuk a babát!
A legnagyobb jószándék és anyai szeretet ellenére be kell látni, a babákat sokszor zavarják a szüleik. Az egy-ágyban alvás néhány kivételtől eltekintve nem megfelelő sem a gyermek, sem szülei számára. Külön ágyban vagy öbölben, de még inkább külön szobában javasolt a gyermeket altatni.

Teremtsünk ideális feltételeket az alváshoz!
Egy hangulatos gyermekszoba, puha takaró és alvós kiskedvenc rengeteget segíthet. A korababák és normál súlyú újszülöttek is különösen szeretik a kuckós, szűk helyeket, emiatt nagyon praktikus a babafészekben altatás, ami egycsapásra megoldás lehet a sokat mozgolódó, nyugtalanul alvó kisbabáknak! Az első hónapokban jó szolgálatot tesz a pólya is, ami igazoltan növeli a mély alvás hosszát. Fontos a megfelelő hőmérséklet (20-21 C) és páratartalom (50 %) is és sok baba a fehér zajtól alszik el vagy akár alvás alatt is igényli.

Éjszaka sötét van és alszunk, nappal világos és pihenünk!
A napszakok kezdetben nem különülnek el az újszülötteknek, akkor alszanak amikor álmosak! Néhány hónapos korra azonban megtanulják összekötni a sötétet az alvásidővel és a nappalt a világossággal. Fontos a szülőknek is tudatosítani ezt a gyermekben, este besötétíteni és reggel elhúzni a függönyöket. Az éjszakai etetésekkor ne gyújtsunk lámpát és ne kezdjünk játékba, beszélgetésbe, nappal viszont ne teremtsünk teljes sötétséget az alváshoz, elég a félhomály is.

Jól ütemezett etetéssel javulhat az alvás!
Az igény szerinti szoptatás mellett ha túl sokszor ébred a baba éjjel, átgondolást érdemel, hogy nap közben volt-e elég alkalma jóllakni? A nap második felében, nem túletetve a gyermeket, de praktikusabb gyakrabban mellre tenni, vagy több, magasabb kalória tartalmú étellel kínálni. Az éjszakai ébredések egy része az éhség által vezérelt, de ha ez 3 óránál sűrűbben jelentkezik, egyéb visszaaltatással kell próbálkozni éjjel – ha nem pelus gondja van, nem fázik, suttogva beszélve, „csicsicsics” hanggal vagy dúdolva álomba lehet simogatni.

És végül nyugodjon le mindenki!
Friss szülők, gyakran heteket gubbasztanak éjszaka a gyermekük felett és nézik hogy vajon vesz-e levegőt?! A gyermek a szülei rézgését maximálisan megérezve nyugtalanná válhat, így jó tanács, hogy bizonytalan szülők szerezzenek be légzésfigyelőt és tanulják meg az újszülött újraélesztés lépéseit! Ezzel hatalmas magabiztosságra tesznek szert, amit gyermekük fog meghálálni!


Még néhány szó az éjszakai mumusokról.

Az éjszakai felriadás (pavor nocturnus) nem más mint alvás-ébrenlét zavara, egyféle kisgyermekkori alvajárás. Az oka, hogy a gyermek a mélyalvásból vagy a mélyalvást követő felszínes alvási szakaszba érve felriad, de mivel nagyon fáradt, ezért nem ébred fel teljesen, hanem álmában sír, beszél vagy mozgolódik. Kiválthatja, ha a gyermeket túl sok élmény érte napközben vagy az átlagosnál jobban elfáradt, esetleg a megszokottnál később feküdt le. Amennyiben mindennapos, érdemes naplóban rögzíteni a napi programot, mit csinált a gyerek aznap, mikor feküdt le, mennyit aludt napközben és ezt követően mikor jelentkezett a pavor-roham, így néhány nap után kiderülhet milyen életmódbeli változásra lehet szükség, hogy megszűnjenek az ébredések. Felébreszteni ilyenkor nem lehet a kisgyermeket és nem is szabad. Ne kapcsoljunk lámpát, amikor felriad, mert így általában tovább tartanak a “rohamok”! Amit tehetünk, hogy mellette maradunk, nehogy kárt tegyen magában, vagy leessen az ágyról, majd pedig a roham múltán betakargatjuk, megszeretgetjük. Iskoláskorra rendszerint kinövik, amennyiben állandósulnak a rohamok, ezt követően érdemes szakorvost felkeresni.

A rémálmok az éjszaka második felében illetve hajnalban jelentkeznek, amikor gyakoribbak a REM fázisok.  A 3-6 éves korosztályt érinti leggyakrabban, iskoláskor után csökkennek a lidércek. A félelmet keltő rémálomból a gyermek felébredés emlékszik rá, nyugtalan, sír. Megelőzése hasonló a pavor-os rohamhoz, illetve érdemes róla beszélni a gyermekkel, hogy feloldjuk az álomba burkolt stresszhelyzetet. Ötletes megoldás még a rossz álmok elleni varázspálca vagy szörnyűző plüssállat. :)

Szerző: Dr. Tajti Zsanett


Forrás:
Dr. Dénes Ivett – Békés éjszakák, vidám nappalok.
American Academy of Child and Adolescent Psychiatry (2013). Facts for families. Children’s Sleep Problems, No. 34.
Kast-Zahn, A., Morgenroth, H. (2008). Minden gyerek megtanul aludni! Az alvási zavarok elkerülése és megoldása csecsemőkortól iskolás korig. Szépnap könyvek, Hungary.
http://sleepfoundation.org/
Képek: Pixabay


Tetszett a cikk? Kérjük, oszd meg!

Hozzászólások

Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki. Legyél Te az első!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!