Gyermekek és a koronavírus fertőzés

Számos tájékoztató készült az új koronavírus okozta megbetegedés kapcsán, azonban összefoglalónkban igyekeztünk a gyermekekre,  a várandósokra és legfőképpen a megelőzésre fókuszálni. 


2020. február 12-től az új koronavírus elnevezése „súlyos akut légúti tünet együttest okozó koronavírus 2” (SARS-CoV-2), az általa okozott megbetegedés pedig „koronavírus-betegség 2019” (coronavirus disease 2019), melynek rövidített elnevezése a COVID-19.

A COVID-19-et okozó vírus minden korosztályt fertőz! Azonban két csoportban különösen nagy a fertőzés veszélye:

  • 60 évnél idősebbek
  • társbetegségben szenvedő emberek (például szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, krónikus légúti betegség és rákos megbetegedés)

A súlyos betegség kockázata fokozatosan növekszik az életkorral, mintegy 40 éves kortól kezdve. Speciális kezelés, védőoltás egyelőre nem áll rendelkezésre.

 

A gyermekek is ugyanúgy megfertőződhetnek, ugyanakkor a rendelkezésre álló adatok alapján a betegség súlyossága a felnőtt populációban lényegesen magasabb. A gyermekek a legtöbb esetben enyhe hurutos (orrfolyás, köhögés, láz) betegség formájában, vagy akár teljesen tünetmentesen átvészelik a fertőzést, DE! a vírus terjesztésében kiemelt szerepük lehet (közösségek, iskolák, óvodák), illetve az esendőbb korosztálytól érdemes őket izolálni. Ritkán hányás és hasmenés is jelentkezhet a fertőzött gyermekeknél. 

Forrás: https://www1.folha.uol.com.br/mercado/2020/03/coronavirus-faz-trf6-flexibilizar-norma-em-pe-para-servidores-trabalharem-em-casa.shtml

Miért ellenállóbbak a gyermekek a fertőzéssel szemben?

Több felvetés is született ezzel kapcsolatban, azonban egyelőre senki nem tudja a választ. Elképzelhető, hogy a vírus felnőttekben terjedt el és genetikailag nagyobb hajlandóságot mutat a felnőttekben való szaporodásra, de az is lehetséges, hogy gyermekkorban gyakoribbak az egyéb koronavírus fertőzések, melyek enyhébb lefolyásuk kapcsán a gyermekekben védettséget alakítottak ki a mostani, új vírussal szemben. 

Kell-e a gyermekeknek maszkot viselni? 

Nem! Ha a gyermeke egészséges, nem kell maszkot viselnie! Azoknak kell arcmaszk, akiknek tünetei vannak, vagy a betegség kimutatásra került náluk. 

Hogyan tudja akkor megvédeni a gyermekét?

Tartsák be azokat az előírásokat, amiket egyébként is betartanának egy betegség megelőzése érdekében!

  • Mossanak gyakran kezet szappanos vízzel vagy alkoholos kézfertőtlenítővel.
  • Kerüljék a hurutos betegeket és a tömeget.
  • Csak indokolt esetben forduljanak orvoshoz.
  • Szellőztessenek gyakran.
  • Tisztítsák gyakran a háztartásukban lévő, gyakran használt, nagyobb felületeket és amiket gyakran fogdosnak (pl. asztal, székek, kilincs, villanykapcsoló, távirányító, telefon, íróasztal, mosogató, WC...stb.).
  • Használat után dobják ki a zsebkendőket.
  • Ismerősök üdvözlésekor ne érintkezzenek, tartsanak távolságot.
  • Mossák ki gyakrabban a plüssöket, tisztítsák sűrűbben a gyermek játékait.

Terhes nők COVID-19 fertőzése kapcsán a magzat elkaphatja-e a betegséget?

Nem állnak rendelkezésre kielégítő adatok a COVID-19 fertőzés és a terhesség kapcsolatáról, de az eddig vizsgált esetekből kijelenthető, hogy nagy valószínűséggel nem fertőződik a magzat, ha az édesanya fertőzött. Egy esetben írtak le anyáról gyermekre történő vertikális terjedést (szülés előtt, alatt vagy után), ugyanakkor számos esetben, vizsgálva az amnion folyadékot vagy a köldökzsinór vért, nem tudták a vírust a gyermekekben kimutatni. 

Van-e bármilyen kedvezőtlen hatása az anyai koronavírus fertőzésnek a magzatra nézve? 

A néhány ismertetett eset példájából kiindulva, bizonyos kedvezőtlen hatásokra lehet számolni anyai fertőzés esetén  (pl. koraszülés) . Ugyanakkor egyelőre nem egyértelmű a kapcsolat, hogy ez kimondottan a koronavírus fertőzésnek köszönhető-e, vagy önmagában a fertőzésnek? Egyéb, terhesség alatt elszenvedett vírusfertőzések (pl. influenza) kapcsán ismert, hogy gyakrabban fordul elő koraszülés vagy alacsony születési súly a vizsgált csoportban, illetve a terhesség első szakaszában elszenvedett, magas lázzal járó megfázás vagy influenza fokozza a magzati rendellenességek kialakulásának a kockázatát.

Szoptathat-e a koronavírus fertőzött édesanya?

A vírus emberről-emberre leginkább cseppfertőzés (köhögés, tüsszentés) útján terjed. A mai napig jelentett adatok alapján nincs bizonyíték arra, hogy a vírus átjutna az anyatejbe, így a fertőzött édesanya szoptathat a higiénés szabályok szigorú betartása mellett: kézmosás a gyermek érintése előtt, szoptatás alatt arcmaszk használata, illetve lefejt anyatej adása esetén szintén kézmosás a manuális vagy automata eszköz érintésekor. Emellett megfontolandó, hogy a lefejt anyatejet olyan személy adja a gyermeknek, aki nem fertőzött. 


Szerző: Dr. Tajti Zsanett


Forrás:


https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/guidelines/coronavirus-covid-19-virus-infection-in-pregnancy-2020-03-09.pdf

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/children-faq.html

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/pregnancy-faq.html

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/pregnancy-guidance-breastfeeding.html

https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200311-sitrep-51-covid-19.pdf

https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus/536-gyakorlati-tanacsok-koronavirussal-kapcsolatban-ovodak-bolcsodek-reszere


Tetszett a cikk? Kérjük, oszd meg!

Hozzászólások

Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki. Legyél Te az első!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!