Ilyen anya vagyok én - Dr. Balogh Brigitta gyermeksebész doktornőnket kérdeztük

Gyermeksebész doktornőnk két éves kislánya igazi örökmozgó. Megtudhatjuk, hogy milyen otthoni ellátás szükséges a klasszikus gyermekbaleseteknél és mikor érdemes azonnal sebészetre fordulni. Ezen felül a doktornő beszél arról is, hogy kell-e Tetanus oltás minden sérülésnél, vagy hogyan kell szakszerűen eljárni egy állat harapása esetén?

Gyermeksebészként naponta találkozik doktornőnk rándult, törött, zúzódott és horzsolt sebekkel, így azt gondolhatnánk, hogy ennél nagyobb áldás nincs is a saját gyermek olvasatában. Mit érdemes otthon tartani a házi patikában egy gyors kötözéshez, illetve hogyan kell szakszerűen ellátni egy sebet?

Természetesen sok múlik a seb mélységén, elhelyezkedésén. A kislányom egy évesen már szaladt, persze napjában 20x elesett. Sajnos az első eséseknél a legnehezebb testrész, a fej koppan. Neki is kétszer repedt fel a homloka, amit Octeniseptes fertőtlenítés után Steri-strippel húztam össze, pár hét után Dermatix hegcsökkentővel kentem. Szerencsére pici nyoma maradt csak. A nyári időszakban legtöbb esetben horzsolással találkozunk térden, tenyéren.  Legjobb a spray kiszerelésű Octenisept, én csak ráfújtam napjában többször mikor eszembe jutott. A sebet nem kötöztem, de ha mélyebb a sérülés, Curiosa hámosító gélt használnék egy steril fedőkötéssel. Mivel a gyerekek nem vigyáznak a kötésekre, így atombiztosan kell rájukhelyezni, erre jó segítség a Peha-Haft öntapadó kötszer. Törésünk (még) nem volt, de a legfontosabb, hogy rögzítsük a sérült végtagot, ne mozogjon és induljunk a sebészetre evés, ivás nélkül! 

Mely sebekkel szükséges orvoshoz fordulni? 

Sebészeti ellátás szükséges többek között az aktívan vérző sebeknél, a tenyéren-talpon lévő sebek és állatharapás esetén is. Hólyagokkal járó égési sebet is célszerű azonnal megmutatni, hogy megfelelő ellátás után mielőbb gyógyuljon. Egy biztos, az égési sérülésekre semmiképp ne kenjünk tejfölt vagy libazsírt!!! Az arcon, ajkon lévő sebeket is érdemes megmutatni, hogy az esztétikailag legjobb gyógyulást érhessük el.

Említette az állatharapásokat. Mi a teendő egy idegen kutya vagy macska harapása esetén? Minden esetben kell oltás?

Az elsődleges, hogy le kell fertőtleniteni a sebet, a második, hogy az állatot 2 héten át meg kell figyeltetni állatorvos által. Tehát a kóbor állatot érdemes befogni, és semmiképp nem agyonütni!!! Ha nem figyelhető meg az állat, akkor a gyermeket egy veszettség elleni oltássorozattal kel beoltani. Ha az állat megfigyelhető, és nem jelentkezik a veszettség jele, akkor semmilyen oltás nem kell.

A régi berögződés, hogy földdel szennyezett seb esetén mindig Tetanus oltás szükséges. Mikor indokolt valóban gyermekkorban a Tetanus oltás sebek vagy harapások esetén?

A Tetanus oltast tartalmazza a Di-Per-Te védőoltás, amit minden gyermek megkap Magyarországon, így 14 éves korig védettek a gyermekek, tehát nem kell újra oltani őket. 14 év felett, a valóban szennyezett sebek esetén indokolt újra oltani, de ezekkel a sebekkel amúgy is orvoshoz fordul az ember. 

Ön mennyire „paramami”, van amire kényszeresen odafigyel?

Nem vagyok paramami, sőt néha rosszul is érzem magam miatta. Ha elesik a kislányom és sír, persze megvigasztalom, fel is veszem ha nem nyugszik meg, de azt gondolom ezen a sérüléseken mindenki átesik, ez az élet velejárója. 

Hogyan és mikor kezdték a hozzátáplálást, van-e jó tanácsa a kezdő szülőknek?

Kislányom iszsz anyatejes baba volt, se cumi, se cumisüveg. 6 hónaposan megpróbáltuk a reszelt almát, mint első etetést kameráztuk és sikeresen visszahányta anyatejestől a 2. kanál után. Igazából még 8 hónaposan is 99% anyatejes baba volt. Mi lavíroztunk a pürés és a BLW-s táplálás között. Igazából mindent kipróbáltam, hogy jobban hízzon, de mindig a súlygörbe legalján volt. Most lesz 2 éves, 10,5 kg, és még mindig cicifüggő. A „jó tanácsom” az, hogy mindenki informálódjon hiteles forrásokból arról, hogy mit ad a gyermekének, mert mindenki segíteni akar és csak összezavarják a szülőt. A bevezetési táblázatok már idejét múltak, szinte mindent ehet egy stabilan ülő baba, ami persze nem cukros, túl sós vagy nincs tele mesterséges anyagokkal. Ami sebészként fontos, hogy magvakat nem kaphatnak 3 éves korig, mivel nem tudják megrágni és ha félrenyelik, csak hörgőtükrözés során tudjuk eltávolítani a tüdőből. 

Aktív, dolgozó édesanyaként sokat utazik, és konferenciákra jár. Hogyan oldja meg gyerekkel az utazásokat és mire érdemes figyelni?

Szerencsére a férjem tud alkalmazkodni az én munkámhoz, így ha külföldre mentem konferenciára, jöttek velem. A szülő mindig túlaggódja a dolgokat, Kírának 2x annyit cuccot pakoltam, mint mi magunknak együtt. A legfontosabb, hogy legyen olyan étel mindig nálunk amit meg is eszik.

Hogyan áll a védőoltásokhoz, a kötelező oltások mellett mely oltásokat tartotta fontosnak beadatni a gyermekének? 

Én mindent beadattam eddig, sőt azt is mondhatnám, mindent is! :) A Rota ellenit, meningococcus B, C ellen, bárányhimlő ellen és most, hogy Európán kívülre is elutaztunk, még a Hepatitis A és B elleni oltást is. 

Ha jól tudjuk, van egy kutyájuk, aki a gyermekével újszülött kora óta együtt van, jó barátok. Mire fontos odafigyelni, ha állatot tartunk a gyermek közelében?

Jó kérdés! :) Nekünk egy 6 éves Goldink van, kis nyugodt a lakásban, de amúgy játékos. Leginkább az ő testi épségére kell figyelni, mivel a kislányunk megvizsgálja a fülét, belenyúl a szemébe, lovagol rajta, húzza a farkát … Kírát sose bántaná, ha megunja a „játékot” csak arrébb fekszik. Természetesen véletlen sérülések lehetnek bármely házi állatnál, ilyenkor is a fertőtlenítés a legfontosabb.

Milyen 3 tanácsot adna egy kezdő édesanyának, ami Önnek hasznos lett volna, ha annak idején valaki megsúgja?

  • Mindenki mondja, hogy nem könnyű az anyaság, de ezt csak megtapasztalni lehet. Túl lehet élni azt is ha 10x kel éjjel a gyermeked, heteken, hónapokon keresztül akár.
  • Akármit csinálsz, ha utánaolvastál és meggyőződtél róla, hogy az a helyes út, kövesd azt! Te tudod mi a legjobb a te gyerekednek! 
  • Mindenki elfárad néha, lehet hibázni, kell az anyának is élet a gyermeken túl is. Ez lehet akár sport, akár munka, akár kreatívkodás… ne veszítsd el önmagad!És ne legyen miatta lelkiismeretfurdalásod! 

Tetszett a cikk? Kérjük, oszd meg!

Hozzászólások

Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki. Legyél Te az első!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!