Kisgyermek a rendelőben

Engedjék meg, hogy azzal kezdjem, hogy szerintem egy kisgyermek fogorvosi rendelőbe szoktatása már a magzati életben kezdődik. Hiszen a jelenlegi terhes gondozásnak részét képezi a fogászati szűrés is. Ez a vizsgálat legjobb, ha még az első trimeszter végén, a második elején megtörténik, hogy a szükséges kezelések a középső harmad során elvégezhetőek legyenek.

(A következő összefoglaló elválaszthatatlan részét képezi a „Gyermekfogápolási kalauz szülőknek” c. tájékoztató)

Ezen a szűrővizsgálaton kell a várandósokat tájékoztatni kell, hogy változatos étrenddel, megfelelő ásványianyag bevitellel sokat tehetnek gyermekük fogfejlődéséért.  Fel kell készíteni, meg kell tanítani  a szülőt a majdani csecsemő fogápolására, itt kell elmondani a legfontosabb tudnivalókat az csecsemők/kisgyermekek helyes étkezési szokásairól, és néhány általános információt , pl. hogy a leesett cumit nem nyaljuk le és adjuk vissza a gyerek szájába, nem kóstoljuk meg cumisüvegből a tápszert, és nem eszünk a kanalával bele a főzelékébe sem, hiszen így a saját szájflóránk egy-egy kártékony tagjával „megfertőzzük” a gyereket. Egy gyermek születése után jó pár hónapig nem életszerű, hogy egy édesanya meglátogassa fogorvosát, hacsak valami sürgős ellátásra nem szorul, így mindenképpen fontos az alapos tájékoztatás

A minap bejelentkezett telefonon rendelésemre egy Édesapa, aki a 4 éves kisfiát szeretné elhozni tejfogtömésre. Miután megbeszéltük, hogy mikor jöjjenek, Apuka megkérdezte az asszisztensemet a telefon túloldalán: „Mivel fogják rávenni a Fiamat, hogy hagyja elvégezni a kezelést?” 

Sajnos általános jelenség, hogy a gyermekek nem megfelelően felkészítve érkeznek a fogorvosi rendelőbe. A legkevesebb, amit egy szülő tehet, hogy egészen kicsi korától kezdődően beszoktatja gyermekét a fogorvosi rendelőbe. Többszöri találkozás alatt megbarátkozik a rendelői környezettel és a személyzettel. Rengeteg praktika van, amivel játékosan, jutalmazva, bevonva a kicsiket úgy a bizalmukba férkőzünk, hogy mire odajutunk, hogy ne talán tán kezelésre lesz szükség, sokkal szenvtelenebbül, félelem nélkül érkeznek. Manapság több rajzfilm is foglalkozik a témával, érdemes tematikus meséket olvasni/nézni a gyermekkel együtt, aztán pedig átbeszélni a látottakat. Hasznos tud lenni, ha nagyobb testvér vagy szülő szűrővizsgálatát végignézi a gyermek. Otthon is lehet szerepjátékként fogorvososat játszani. Ha mindezek után elkerülhetetlen a fogászati beavatkozás, biztosak lehetünk szülőként abban, hogy a rendszeres szűrések miatt nagy lélegzetvételű kezelésre nem kell számítani. Ilyenkor a sikeres együttműködés érdekében a szülő körültekintően járjon el, ügyeljen arra, hogy a gyermek ne fáradtan érkezzen a kezelésre.

Ha a gondos felkészítés ellenére vagy annak hiánya miatt nem együttműködő kisgyermek kezelése válik szükségessé, mérlegelendő az ún. inhalációs (kéjgázas) szedációs ellátás. Ez a nitrogén-oxidul 5 perc alatt eléri a kívánt hatást, a pácienst kellemesen relaxált állapotba juttatja, ekkor a helyi érzéstelenítés és a kívánt kezelés is elvégezhető. Az eljárás előnye, hogy a páciens euforikus állapotban van, izomzata ellazult, de az utasításokat követi, végrehajtja. 


Szerző: Dr. Fülöp Kata

Tetszett a cikk? Kérjük, oszd meg!

Hozzászólások

Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki. Legyél Te az első!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!