Kullancscsípés

Az utóbbi években hazánkban is tömegével elszaporodtak a kullancsok, melyek mind súlyos agyvelőgyulladást (encephalitis), mind pedig Lyme-kórt terjeszthetnek kb. 50 egyéb másik megbetegedés mellett. 

Az utóbbi években hazánkban is tömegével elszaporodtak a kullancsok, melyek mind súlyos agyvelőgyulladást (encephalitis), mind pedig Lyme-kórt terjeszthetnek kb. 50 egyéb másik megbetegedés mellett.

De mit kell tudni a kullancsokról és mikor feltételezhető a csípésük által terjesztett Lyme-kór?

Kullanccsal leggyakrabban tölgyesekben, árnyékos, nedves, sűrű aljnövényzettel borított erdőkben, vagy akár az óvoda udvarán is találkozhatunk. Csípésük előtt érzéstelenítik a bőrt, ezért nem figyelünk fel rá és akár napokig észrevétlenek maradhatnak a kis vérszívók. 

Hazánkban kb. 20 féle kullancs él, de nem mindegyik terjeszt betegségeket, és amelyik terjesztheti sem biztos, hogy fertőzött az agyvelőgyulladást okozó vírussal, vagy a Lyme-kór megjelenéséért felelős Borrelia burgdorferi/fzelii/garinii baktériummal. 

! A fertőzött kullancsokból a kórokozó emberre való átvitelének valószínűsége annál nagyobb, minél több időt tölt a kullancs az emberben, az agyvelőgyulladás esetén már 4-6 óra elegendő, a Lyme-kór esetében azonban legalább 24 óra kell. Ha csak mászik a bőrön a kullancs, de nem kapaszkodott meg, nem lehet elkapni betegséget!

Legfontosabb a kullancscsípés megelőzése, megfelelő védőruházat és kullancsriasztó szerek ésszerű használata. A kullancs irtózik a napfénytől és az árnyékos helyeket kedveli, a meleg, puha, szőrmés ruházatot keresi. Az emberek között is válogat, egyesek „szaga”, illata vonzóbb számára, mint másoké. Előszeretettel rejtőzik a hajlatokban, ezért fontos kirándulás után az alapos vizsgálat, lehetőség szerint a 2 órán belüli ellenőrzés. ! Védőoltással csak az agyvelőgyulladás vírusa ellen védekezhetünk, a Lyme-kór ellen (még) nincs megelőző kezelés.

Ha bekövetkezett a csípés, a kullancsot minél hamarabb el kell távolítani, nem érdemes orvoshoz fordulni vagy sorban állással időt vesztegetni. Speciális csipesszel vagy akár két ujjunk hosszabb körmével, a bőrhöz minél közelebb meg kell fogni a kullancsot és kihúzni a bőrből. A csavaró mozdulatról megoszlanak a vélemények. A fej beszakadása nem probléma, 1-2 nap múlva mint egy szálka, ki fog lökődni a bőrből. Tévhit, hogy a kullancs potrohát be kell olajozni vagy nyálazni, ezzel a praktikával épp az ellenkezőjét érjük el, a kullancsot ért stresszhatás következtében öklendezésre késztetjük és fertőzött béltartalmát áldozatába üríti. Az eltávolított állatot nyomjuk össze és alaposan mossunk kezet. Bevizsgáltatni felesleges a kullancsot! Még ha ki is mutatják a baktériumot a kullancsban, 2%-nál nem nagyobb a valószínűsége, hogy a fertőzés át is megy az emberbe, ott meg is tapad és betegséget okoz.

A csípés helyét fertőtlenítsük és figyeljük 5-6 hétig. 1-2 napon belül a csípésnél jelentkező bőrpír, csomó még nem a fertőzés tünete, azt jelenti, hogy „behatolás” történt, szimpla idegentest reakció. Átlagosan 1-2 hét után már a jellegzetes kokárda szerű körkörös elváltozás a betegség előhírnöke lehet, de tünet nélkül is bekövetkezhet fertőzés. A kiütés nem fájdalmas és nem viszket! A bőrtünet megjelenésekor vett szerológiai vizsgálat már kimutathatja a fertőzést, de a csípés időpontjában felesleges vérvizsgálatot végezni! 

Érdemes két részre bontanunk a kullancsokkal kapcsolatos betegségek tárgyalását: 

  • Kullancs okozta agyvelő- és agyhártyagyulladás:

A rettegett agyvelőgyulladás vírusával (Kullancsencephalitis vírus) hazánkban csak minden ezredik kullancs fertőzött. A betegség a csípést követő 5-14. napon jelentkezik fejfájás, láz, rossz közérzet és végtagfájdalom formájában. A második fázis csak minden 5. esetben, kb. 4 héttel a csípést követően manifesztálódik. Ekkor az agyvelő-, gerincvelő-, vagy agyhártyagyulladás súlyos tünetei mutatkozhatnak, arcidegbénulás vagy a végtagok bénulása léphet fel, illetve érintett lehet a máj és szívizom is. A betegség lefolyása nagyon ritkán halálos is lehet, azonban megfelelő kezeléssel napjainkban 95 %-ban gyógyul. Legfontosabb a megelőzés, azaz a fertőzésnek kitett területen élő gyermekek oltása. Az oltási sort akár már egy éves kortól el lehet kezdeni és érdemes a téli hónapokra időzíteni, hogy tavaszra, nyárra már megfelelő védettsége legyen a gyermeknek.

  • Lyme-kór:

A Lyme-kór kialakulásáért felelős baktérium Magyarországon minden 10. kullancsban található meg. A baktérium a kullancs vérszívása közben kerül az emberi szervezetbe. A jellegzetes kokárda szerű kiütés (erythema migrans ) néhány nappal-héttel (3 naptól 30 napig) később jelentkezik a csípés körül, fokozatosan növekszik, mérete minimum 5 cm-től 70 cm-ig terjedhet /kép2/. A bőrtünet hiánya nem zárja ki a Lyme-kórt, illetve a folt egyszínű, szabálytalan alakot is ölthet, ritkán többszörös folt is jelentkezik a bőrön. Kisméretű folt esetén a kokárdajelleg a Lyme-kór ellen szól! 

A súlyos tünetek hetekkel, hónapokkal később mutatkoznak leggyakrabban arcidegbénulás, ízületi gyulladás és idegrendszeri panaszok formájában, de akár agyhártya-, agyvelőgyulladás vagy szívizomgyulladás is lehet a fertőzés eredménye.  

KEZELÉS

Fontos a tünetek megfelelő értékelése, a korai felismerés és időben megkezdett antibiotikum kezelés, mellyel gyógyítható a betegség, a tévhittel ellentétben akár késői stádiumában is! 

Amennyiben a kullancscsípést követően gyorsan jelentkezik piros, fájdalmas, viszkető folt, ami 3 napon belül elmúlik, leggyakrabban a csípésre adott allergiás reakció és nincs mögötte fertőzés, kezelés nem szükséges! 

Kezelés szükséges:

  • A kullancscsípés helyén legalább 1 nap lappangási időt követően megjelenő, 3 napja fokozatosan növekvő, minimum 5 cm-es, ovális bőrpír esetén 
  • Fel nem ismert csípés esetén legalább 5 napja fokozatosan növekvő, minimum 8 cm-es bőrelváltozás
  • Arcon jelentkező Lyme folt esetén (pl. fül mögötti csípés), mely gyorsan terjed az arc területére (akkor azonnali antibiotikum kezelés szükséges).

Szerző: Dr. Tajti Zsanett


Forrás:
UpToDate: Treatment of Lyme disease, Clinical manifestation in children
http://heimpalkorhaz.hu/blog/faq/mit-tegyek-kullancs-csipes-eseten/
Egészségügyi közlöny

Tetszett a cikk? Kérjük, oszd meg!

Hozzászólások

Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki. Legyél Te az első!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!