Maradhat a macipárna? Nagy Sarolta gyógytornász kolléganővel beszélgettünk a babatextilekről

Egy gyermek érkezése mindig hatalmas izgalommal jár. Onnantól, hogy megvan a gyermek neme (vagy már hamarabb, a pozitív teszt után), a leendő édesanyák belevetik magukat a babaszoba tervezésébe, kiválasztják a színeket, a leendő bútorokat, majd gyorsan a babatextilek és kisruhák ragadják el őket. 



Jómagam is ennek megfelelően a 20. terhességi hetet betöltve azon kaptam magam, hogy minden nap a telefonomat nézegettem ötletek után kutatva, és egyéb internetes oldalakon az újszülött ruhákat és babaágyneműket válogattam. A kezdetektől biztos voltam benne, hogy babafészekben fogom altatni a babámat, ugyanis a munkahelyem koraszülött osztályán már évek óta használják a legkisebb hősöknél és nagyon jó hatással volt a gyermekekre. Oda tudtak kuporodni a falához, ami a magzati életre emlékeztetve őket biztonságosan körülölelte piciny testüket és megnyugodtak. Ez a koraszülött osztályon számszerű értékekben is megnyilvánult, ugyanis a babák pulzusa szépen lecsökkent és a vérnyomásuk is normalizálódott, ha a kényelmes fészkükbe helyeztük őket.

Egy-két dilemmám ugyan volt, hogy vajon a légzésfigyelőt be fogja-e zavarni a matrac és azon a fészek, nem lesz-e túl vastag, de később erről is meggyőződtem, hogy tökéletesen működik a rendszer. A másik az volt, hogy szerettem a baba feje alá még egy pelust vagy textilt tenni, hogy ha bukik, ne a fészek szennyeződjön, de attól tartottam, hogy a kezecskéjével felgyűri a pelus szélét az acra elé és gátolja a légzést. Gyorsan rájöttem a technikára, hogyan lehet a pelenkát szépen kifeszíteni, hogy ne legyen veszélyes, illetve mivel tökéletesen mosható volt a fészek, így az sem zavart, ha véletlen becsúszott a büfi, csak gyorsan bedobtam a mosógépbe. Majdnem egy éves korig használtuk a fészkeket rendszeresen (mert idő közben nagyobbra cseréltük), de egy-egy kirándulás alkalmával még utána is vittük magunkkal, ez adta az otthon melegét, a megszokott környezetet. 

Babaágyneműbolt babafészkek


És itt jött a nagy kérdés? Érdemes-e elcsábulni a további csodaszép babatextilek között és szép párnákat, takarókat, ágyrácsokat válogatni, vagy veszélyesek és akár árthatnak is a babáknak? 

A nagy párna kérdés: Több helyen utánaolvastam és többek között az Amerikai Gyermekgyógyász Társaság álláspontja is az, hogy a csecsemőket kemény felületen, hátukon fektessük és ne használjunk párnát, rácsvédőt és takarót egy éves korukig. Amikor a gyermek kiköltözik a rácsoságyból és saját ágyba kerül, 2-3 éves kor körül már biztonsággal alkalmazhatóak a párnácskák. Ha a köztes időben szeretnénk párnával elősegíteni a gyermek kényelmét, akkor kicsi és kemény párnát használjunk, amibe nem süppedhet bele a gyermek arca. A valóság ettől valamelyest eltér. Én a kezdetektől azt vallottam, hogy komfortos körülményeket kell teremtsek a gyermekemnek, hiszen egy meleg, puha helyről jött és idekint is arra vágyik. Így fészekben aludt és igenis betakartam. Zárójelben megjegyzem, hason is sokat altattam, mert hasfájós volt, de használtunk légzésfigyelőt és riasztása esetén is tudtam a dolgomat! Igazi párna tekintetében a pillangó párna volt az első, amit a babakocsi mózesébe raktam, ugyanis ott háton fekve megakadályozta, hogy a baba feje ide-oda zötyögjön séta közben, tehát védte a gyermek buksiját. Egy cseppet sem emelte meg a nyaki gerincet, csak támasztotta, amiatt úgy döntöttem, ez nem lehet probléma. A babakocsi sport részébe is egész sokáig használtuk, ha véletlenül elaludt, akkor is sokkal stabilabban tartotta a fejét és nem nyeklett-nyaklott össze-vissza. Ugyanis az is ajánlás, hogy ne hagyjuk máshol aludni a gyermeket, csak ágyban, tehát tiltólistás a hordozó, autósülés és babakocsi is. De ez sem életszerű, nyilván százaknál alszik most is a gyerek „nem biztonságos helyen”. Ezt követően kb. egy éves korától, mikor gyermekünk egyre jobban öntudatára ébredt, kifejezetten ragaszkodni kezdett a macipárnájához és azóta egy lépést sem tehetünk nélküle. Így arra a következtetésre jutottam, hogy most már engedékenyebb leszek, használja nyugodtan! :)

Viszont szerettem volna megkérdezni egy szakembert is, Nagy Sarolta gyógytornász kolléganőnket, neki mi a véleménye ezekről a dilemmákról? Hogyan altatható egy csecsemő biztonságosan? Használhatunk-e lapos párnácskákat, amikor már önállóan, stabilan mozognak, esetleg igényük lenne rá? Milyen matrac a legideálisabb a gyermek gerincének? És a számomra legellentmondásos dologgal, a rácsvédővel mi a helyzet? 

A doktor nőhöz hasonlóan, én is próbáltam körbe járni az adott kérdéskört, főleg a tudományos ajánlások tekintetében. Sajnos ezek a cikkek és kutatások főleg a hirtelen csecsemőhalálozás témáját járják körbe, melyek hasznos információul szolgálnak.

Lássuk, melyek azok a tényezők, melyek növelik a hirtelen csecsemőhalálozás kockázatát? 

  • oldalt és hason fektetés,
  • dohányzás,
  • puha, párnázott felület,
  • együtt alvás,
  • puha ágynemű,
  • plüssökkel, játékokkal telerakott kiságy.  

A kevés orvosi, szakmai háttér tekintetében, a tanulmányaimra támaszkodva próbálom összeszedni, hogy mik lehetnem az optimális lehetőségek.

Milyen matracot válasszunk? Véleményem szerint törekedjünk a keményebb matrac kiválasztására, melyek a gerincet pontról pontra támasztja alá, a puha matracokkal ellentétben. Ezen a fekvőhelyen a csecsemő számára a mozgás könnyebb, hiszen nem süpped bele, így a csecsemő gerince egyenes pozícióban tud lenni az alvás idején. 

Szükséges-e párna csecsemőkortól? Véleményem szerint nem. Több okból sem. A csecsemő megszületésekor a gerinc fiziológiás görbületei még nem fejlődtek ki. Egy néhány centis fej emelés is okozhat a gerinc görbületeiben eltérést, még ha ez időleges is. Valamint a párna használata hozzájárulhat termoregulációs zavar kialakulásához. A zavar kialakulásához több tényező együttes fennállása szükséges, mint magas hőmérséklet a szobában, ahol a csecsemő alszik, együtt alvás, párna, takaró használata, mely szintén emeli a hőmérsékletet.

Ha mindenképpen szeretnének a szülők párnát adni csemetéjüknek, akkor véleményem szerint a legkorábbi időpont az az időszak, amikor a gerinc fiziológiás görbületei kialakultak (stabil járás kialakulásának időszaka), ez átlagosan 12-18 hónapos korra tehető. Ámbár ilyenkor is csak néhány centiméteres magasságú párnát javasolnék, amely azt akadályozza meg, hogy a fej bármely irányba lebillenjen. Érdemes megnézni a gyermek gerincét alvás közben párna használatával. Azt a párnát tartom optimálisnak, mely úgy támasztja alá a gyermek fejét, hogy a gerinc egyenes marad, a fej, a törzs folytatásában helyezkedik el. 

Egyetlen egy párnát szoktam ajánlani a hozzám forduló szülőknek csecsemőkorban, de azt is csak abban az esetben, ha a gyermek koponyája, - a nem megfelelő fejtartás miatt, deformálódni kezdett. Ekkor érdemes olyan párnára fektetni a csecsemőt, aminek közepén lyuk, vagy bemélyedés van, mely azt a célt szolgálja, hogy a fej középállásban maradjon, így a deformálódás tovább lehetőségét megakadályozza.  Ilyen esetekben ez már inkább terápiás eszköznek számít. 

A rácsvédő használatával kapcsolatban semmilyen tudományos álláspontot nem találtam. Véleményem szerint inkább esztétikai jelentősége van. Ha ismereteim nem csalnak, akkor azt a célt szolgálná, hogy a csecsemő ne üsse meg magát alvás közben, vagy véletlenül se szoruljon be a lába, karja a rácsok közé. Újszülött korban még annyira minimális mozgásai vannak a gyermekeknek, hogy nem gondolnám, hogy bármilyen traumát szenvednének, ha esetleg az ágyrácsnak nyomódnak. Idősebb korban pedig már egyre tudatosabban mozognak, így ha véletlenül találkoznak az ágyban egy kemény felülettel, el tudnak tőlük távolodni, – ugyanakkor ebben a korosztályban már védheti is a gyermeket a sérülésektől és az örökmozgó babáknál az ágyrácsba való ütközést tompítva nem ébreszti fel a hang gyermeket. 


Annyi tanulságot tehát levonhatunk, hogy újszülött korban a kevesebb több, inkább keményebb matrac választandó, használható a babafészek, a jól rögzíthető rácsvédő textil is, és megnyugodhattam, 1-1,5 éves korban már nem ördögtől való a lapos párnácska se, így maradhat a macipárnánk is. :)


Nagy Sarolta - Dr. Tajti Zsanett

 

Képek: Babaágyneműbol.hu

Tetszett a cikk? Kérjük, oszd meg!

Hozzászólások

Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki. Legyél Te az első!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!