Megelőzhető balesetek

A gyermekkorban bekövetkező halálesetek leggyakrabban balesetek következményei. Ezek többsége megelőzhető lenne.

Az utóbbi 10 évben jelentősen csökkent a közúti autóbalesetekben elhunyt gyermekek száma, köszönhetően az egyre biztonságosabb személyautóknak és gyermeküléseknek. A háztartási balesetek száma azonban változatlan, pedig megfelelő elővigyázatossággal ez is csökkenthető lenne a súlyos és az enyhébb sérülések szám is

Fulladás
1. A kisgyermekek még 5 cm mély vízben is képesek megfulladni, ezért soha ne hagyjuk őket őrizetlenül kerti tó vagy medence közelében!
2. A 3 év alatti gyermekek még nem rágják meg tökéletesen a magvakat, és ha félrenyelik a köhögési reflexük nem elég erős, hogy a hörgőkből felköhögjék. Ezért 3 év alatt tilos a dió, mogyoró egyéb magvak fogyasztása! (kivéve porrá őrölt formában) 


Égés
3. Forró vizet, teát, levest, egyéb ételt ne hagyjunk a gyermekszámára elérhető helyen! A kandallót kerítsük el! Ha mégis forrázás vagy égési sérülés történt, minimum 20 percig folyó hideg vízzel hűtsük az égett területet, és fájdalomcsillapító adása után azonnal forduljunk orvoshoz!
4. A konnektorokat vakdugóval lássuk el, a telefontöltőt ne hagyjuk bedugva! Áramütés esetén enyhébb esetben égési sérülést tapasztalhatunk (áramjegy), komolyabb esetben akár szívmegállást. A mentő hívása mellett szükség esetén azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést!

Idegentest/anyag nyelés
5. A savas és lúgos maró anyagok nyelése a száj-, a nyelőcső és a gyomornyálkahártyán mély károsodást okozhatnak. A mosókapszulákat és az üdítősüvegben tárolt, nem biztonsági kupakos vegyszereket a gyermekektől elzárva tároljuk!
6. A tápcsatornán még a szúrós tárgyak is gond nélkül végighaladnak, azonban érdemes a könnyen lenyelhető tárgyakat, pénzérméket, kis golyókat elzárva tartani. Ha mégis lenyelné a gyermek, a székletet figyelni kell a következő napokban! Hasi panaszok esetén orvoshoz kell fordulni!
7. Elem nyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, mivel a gyomorsavval reakcióba lépve akár a gyomor kilyukadásához vezethet! Ezért érdemes megelőzni a baj, és a gyermeknek csak a biztonságosan/ csavarral zárt elemes játékot a kezébe adni!

Fejsérülés
8. A gyermekek feje arányaiban nagyobb a testükhöz képest, így elesés és leesés során az sérül leggyakrabban. Csecsemőt sose hagyjunk őrizetlenül a pelenkázón vagy az ágyon még pár másodpercre sem!
9. Az autós babahordozót sose tegyük fel székre, asztalra! Mivel az alja gördül, a baba mozgásától előreborulhat, a gyermek pont a fejére eshet.
10. Etetőszékben, babakocsiban se hagyd a gyermeket magára, hiszen a gyermek ki tud jönni, ha ki akar, de sajnos sírás lesz a vége!
11. Nagyobb gyermekeknél is gyakori a fejsérülés főleg sportolás közben. Kerékpározáshoz, lovagláshoz, síeléshez, görkorcsolyához kötelező a védősisak/felszerelés használata! 

Végtagsérülés
12. A leggyakoribb a csuklósérülés, mely bármely esés következménye lehet, így megelőzni is nehéz. Azonban a 3 éven aluli gyermekek karjánál fogva megemelése, megrántása a könyök álficamát okozhatja, melyet könnyen megelőzhetünk.
13. Kisgyermekek elől gondosan zárjuk el a lépcsőket, hiszen könnyen elveszíthetik az egyensúlyt és akár súlyosan is megsérülhetnek.

+1 Nem baleset, azonban az egyik leggyakoribb sérülés, amit maguk a szülők okoznak. 5 éven aluli kisfiúknak tilos a fitymáját erőltetve hátrahúzni! A húzogatásból származó kis repedések később hegesednek és fitymaszűkületet okoznak.

Szerző: Dr. Balogh Brigitta

Tetszett a cikk? Kérjük, oszd meg!

Hozzászólások

Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki. Legyél Te az első!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!