MELANOMA - A korai felismerés életet menthet!

A melanoma a bőr festéktermelő sejtjeiből kiinduló, rosszindulatú daganat, mely kialakulhat egy már korábban meglévő anyajegyből, de akár egy teljesen új bőrelváltozás képében is.

A melanoma előfordulása emelkedik. Hazánkban évente több mint 2000 új melanomás beteget diagnosztizálnak. A betegség főleg a 35-60 év közötti korosztályban jellemző, de sajnos egyre több a fiatal is érintett. A gyakoriság növekedésében az UV sugárzás fokozódása jelentős szerepet játszhatott, de nem ez az egyetlen ok.

Kik azok, akik különösen veszélyeztetettek?

Különösen veszélyeztetettek a világos – napérzékeny bőrűek, vagyis ún. I.,II. bőrtípusba tartozó személyek, valamint azok akik tartós, időszakos erős napfénybehatásnak vannak kitéve, a „napimádók” és a szoláriumozók,  akiknek családjában előfordult már melanoma, akiknek nagyon sok anyajegyük van, valamint szintén nagyobb kockázatnak vannak kitéve az immunrendszeri betegségben szenvedők is.

A korai felismerés életet menthet! Évente 350 ember hal meg melanoma miatt, pedig a korán felismert esetek kisműtéti úton gyógyíthatóak. Évente, de a rizikócsoportba tartozó egyének esetében akár félévente szükséges bőrgyógyászati szűrővizsgálaton megjelenniük. A rendszeres bőrgyógyászati szűrővizsgálat mellett, nagyon fontos az önvizsgálat is, melynek ki kell terjednie a meglévő anyajegyek ellenőrzésére és az újonnan keletkező elváltozások felfedezésére is.

Mit kell figyelni az anyajegyeimen?

A változást! Ez jelentheti a korábban szabályos, szimmetrikus anyajegy szabálytalanná válását, vagy a széleinek elmosódottságát, a színárnyalat megváltozását, lapos anyajegy kiemelkedést, esetleg az anyajegy méretének növekedést is.

Fényvédelem! A megelőzés másik nagyon fontos eszköze, a megfelelő fényvédelem alkalmazása. A napozási szabályok betartása, vagyis, hogy 12-15 óra között ne tartózkodjunk tűző napon és a bőrünket ruhával (kalap, napszemüveg, UV szűrős felső ruházat), valamint a bőrtípusunknak megfelelő 30, de inkább 50 faktoros fényvédő krémekkel védjük. Nagyon fontos, hogy nem csak strandolás, hanem sportolás, táborozás, biciklizés közben is szükség lehet a megfelelő fényvédelemre. Kiemelt fontosságú a gyermekek bőrének védelme! A szolárium minden formája orvosilag teljes mértékben ellenjavallt.



Szerző: Dr. Dalmády Szandra További kérdése lenne a doktornőhöz? Előfizetésével kérhet konzultációt és hozzáférhet a weblap összes funkciójához!

Tetszett a cikk? Kérjük, oszd meg!

Hozzászólások

Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki. Legyél Te az első!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!