Melegkiütés vagy napallergia?

Nyáron többet tartózkodnak a gyermekek a szabadban, melegebb a levegő és a napsugárzás is erősebb. Ezzel párhuzamosan egyre több bőrtünetet tapasztalunk, melyek elkülönítése gyakran fejtörést okozhat.


A hirtelen jött nagy meleg számos bőrtünetet eredményezhet gyermekinknél, melyek közül a leggyakoribbak a melegkiütések (miliaria). Már újszülöttkortól megjelenhetnek, jellemzően az arcon, nyakon, fejbőrön, felnőtteknél pedig inkább a törzsön láthatóak. Provokálhatja a  fülledt, meleg környezet, illetve csecsemőkorban a túl vastag, rosszul szellőző ruházat viselése. Oka a verejtékmirigyek kivezetőcsövének különböző magasságában kialakuló elzáródása, ami megjelenhet aprócska, víztiszta bennékű hólyagok formájában (miliaria crystalllina: főlag arc és test területén), valamint lehetnek tűszúrásnyi, piros, gyulladt göbcsék is hólyagokkal (miliaria rubra). Ez utóbbi gyakran társul viszketéssel, diszkomfort érzéssel, illetve a kiütések bakteriális felülfertőződése akár impetigo kialakulását is eredményezheti. Kezelésére a legjobb megoldás az izzadás mérséklése jól szellőző ruházattal és a környezet klimatizálásával, szükség esetén a terület helyi fertőtlenítése javasolt.

Kép forrás: saját

A napallergia a köznyelvben alkalmazott elnevezés, amit gyakran használunk olyan állapotok leírására, amit a napsugárzás provokál:

  • Leggyakrabban a polimorf fényexanthemát értjük alatta, ami ismeretlen okra visszavezethető immunológiai folyamat. Egyes becslések szerint a lakosság 9 %-át érintheti, az I-II.  bőrtípusban (fehér bőrűek) gyakoribb. Családi előfordulása 5-15 %. Megjelenése kora tavasztól várható, a napfény expozíció után néhány órával vagy 1-2 nappal később. A tünetek várható helye a ruhával nem fedett, napsugárzásnak kitett bőrterület.  A bőrtünetek jellemzően viszketnek és heg nélkül gyógyulnak. Kezelésében legfontosabb a megelőzés, a kiütésre haljamos gyermekek naptól való védelme, védőruházat használata. A tüneteket kiváltó akciós spektrum széles (jellemzően UVB, de lehet UVA, esetenként látható fény is), emiatt fontos a széles sávú, magas védőfaktorú, gyermekekben főként fizikai UV-blokkolót is tartalmazó fényvédő készítmények alkalmazása (pl. Anthelios gyermek spray). A viszketés enyhítésére szájon keresztüli anti-hisztamin készítmény is adható. 

Kép forrás: saját

  • Maga a nap által előidézet allergia (solaris urticaria) viszonylag ritka, ahol a napsugárzás (fény) hatására szinte azonnal erősen viszkető csalángöbök jelentkeznek, majd 4-6 óra múlva visszafejlődnek. A kórkép UV- és/vagy látható fény okozta IgE- mediált korai típusú allergiás reakció. Jellemzően 20-40 év közötti felnőttekben találkozunk vele, gyermekkorban igen ritka. A bőrtünetek a napfénynek kitett területeken, a felkarokon és ritkábban a lábakon jelentkeznek. A csalánkiütések  a fény megszűnése után spontán, gyorsan eltűnnek, kezelést általában nem igényelnek. A diagnózist a pozitív fototesztek biztosítják. Jellemzően szezonálisan visszatérnek. 


Szerző: Dr. Tajti Zsanett


Tetszett a cikk? Kérjük, oszd meg!

Hozzászólások

Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki. Legyél Te az első!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!