Nyári gyermekbalesetek

A nyárnak lassan vége, de talán most tetőznek leginkább a gyermekbalesetek. Akár a gyermekek egyre vakmerőbb viselkedése vagy a szülők figyelmének lankadása okozza, legtöbbjük egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne! Vigyázzunk a gyermekekre, ismerjük fel, és kerüljük el a veszélyhelyzeteket! 

Napégés, napszúrás: 

Gyermekek esetén IS fokozottan ügyeljünk a fényvédelemre, még a rövid séták vagy játszóterezés alkalmával is. Hat hónapos kor felett széles sávú, magas védőfaktorú, gyermekekben főként fizikai UV-blokkolót is tartalmazó fényvédő készítmények alkalmazása javasolt. Legjobb fényvédő emellett a ruházat, de ne feledkezzünk meg a fej takarása (széles karimájú kalap) és a szemek védelméről sem (napszemüveg kisgyermek kortól!). Kerüljék a napsugárzást 11 és 16 óra között! A felhős idő rendkívül becsapós, a leégés kockázata ekkor még magasabb lehet, illetve az árnyékban sem lehet teljes biztonságban a gyermek a visszaverődő fénysugarak miatt. Autós utazás alkalmával is érheti hosszasan napsugárzás a gyermeket, így itt is gondoskodjunk a megfelelő árnyékolásról! A súlyos napszúrás tünetei gyakran megszólalásig hasonlítanak az agyhártya gyulladáshoz (fejfájás, hányás, fénykerülés, tarkókötöttség, aluszékonyság), így ezen tünetek esetén azonnal forduljanak orvoshoz! A napégés akár hólyagos, másodfokú égési sérülést is eredményezhet, ilyenkor nagy kiterjedés esetén szintén szükség lehet orvosi ellátásra! Az égés fájdalmas, így szükséges fájdalomcsillapításról gondoskodni otthoni ellátás kapcsán is, és a területet csak megfelelő készítménnyel kenjék (pl. panthenollal) a házi praktikákat kerüljék (a tejföl égett területre alkalmazása nem szakszerű ellátás)! 

Kép: saját

Kiszáradás: 

Nyáron rendkívül fontos a bőséges folyadékbevitel, főleg csecsemőkorban akár néhány órás meleg környezet is kiszáradáshoz vezethet! A nagyobb gyermekek gyakran elfelejtenek inni, így mindig legyen nálunk folyadék (lehetőség szerint víz) és rendszeresen kínáljuk őket! NE hagyjunk gyermeket az autóban, még néhány percre se! 

Tudta, hogy akár két óra száraz, meleg környezetben való tartózkodás okozhat életveszélyes állapotot egy újszülött vagy csecsemő esetében?

Csípések:

A szabadban történő játék kapcsán gyakrabban jelentkezhetnek rovarcsípések (hangya-, szúnyog, pók-, méh-, darázscsípés) melyek akár kifejezett helyi reakciót vagy súlyos allergiás tüneteket is előidézhetnek. A csípések a legtöbb esetben helyi kezeléssel elláthatók, de napokkal később sem gyógyuló, kifejezett duzzanat, pír esetén akár antibiotikum adása is szükséges lehet. Ismert, súlyos allergia esetén életmentő, azonnali orvosi ellátás szükséges (OMSZ 112). Ezt követően a gyermeknél mindig legyen sürgősségi allergia ellenes gyógyszer (epinephrin önadagoló toll) és nyári táborozás esetén a felügyelőket is tájékoztassuk. Természetjárás után mindig nézzük át őket, hogy nincs-e bennük kullancs, eltávolításuknál ne késlekedjünk, otthon minden szülő által kivitelezhető! A kullancs csípés okozta Lyme kórtól nem kell feleslegesen rettegni, a csípés után közvetlen megjelenő bőrpír nem jelenti ezt!

Amennyiben a csípést követő napokban,  a csípés helyén (vagy akár másik helyen), legalább 3 napja fokozatosan növekvő és legalább 5 cm átmérőjű pirosodást látnak (ami jellegzetes, ún. kokárda rajzolatot mutat), haladéktalanul keressék fel gyermekorvosukat! 

Fulladás:

Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyermeket víz közelében, akár 5 centiméter mélységű víz és néhány másodperc elegendő a fulladáshoz! Az úszni nem tudó gyermek mindig viseljen megfelelő védőfelszerelést (karúszó, úszógumi, mellény) és hajókázás közben is kötelező a mentőmellény gyermekeknek.  A családi házaknál mostanában egyre gyakoribb medence és kerti tó esetén is csak felügyelet mellett tartózkodhat gyermek és zárható lefedésükről, elterítésükről gondoskodni kell! 

Égés, forrázás:

A nyári bográcsozások sajnos fokozott veszélyt jelentenek a kisgyermekekre, akár a nyílt tűz vagy a forró étel kifröccsenése is komoly égést eredményezhet! Emellett nyáron megszaporodhatnak az elektromos égések és a magasfeszültség okozta égési sérülések is, főleg kamaszoknál fontos a megelőzés és a figyelmük felhívása az ilyen veszélyekre (pl. vonat tetején randalírozás). A felforrósodó felületek (pl. aknatetők) is okozhatnak égési sérülést mezítláb totyogó kisgyermeknek, így ezekre is fokozottan figyeljenek. 

Traumás sérülések:

A kismotorral és tanulóbiciklivel történő esések sajnos gyakori előidézői az áll illetve a szemöldök felrepedésének, megelőzésükben az óvatosság az egyetlen megoldás. Emellett nem érdemes megspórolni a térd-, a könyökvédőt, a biciklis bukósisakot, vagy az autóban, a kerékpáron a biztonságos gyermekülést. Az egyik legsúlyosabb biciklis sérülések a küllőbalesetek, itt ugyanis nyílt, csavart töréseket szenvedhetnek a gyermekek, mely akár később a végtag növekedésében is okozhat zavart. Egy új típusú sérülés a mostanában népszerű trambulinokhoz köthető, itt a kéz- és láb sérülések mellett akár gerinc és koponya sérülések is történhetnek. Előidézője lehet, ha a játékon egyidejűleg több eltérő súlyú gyerek ugrál, a nagyobb ugrálása olya erővel dobhatja meg a kisebbeket, hogy azoknak szinte esélyük se marad a súlyos sérülés elkerülésére.

A nyári  gyermekbalesek többsége egy kis odafigyeléssel megelőzhetők, így minden szülőnek lehetősége van a megfelelő körültekintéssel és óvatossággal elkerülni őket!


Szerző: Dr. Tajti Zsanett

Tetszett a cikk? Kérjük, oszd meg!

Hozzászólások

Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki. Legyél Te az első!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!