Rinogermina orrspray – korszerű prevenció felső légúti hurutokban

A szaprofita baktériumflóra tagjai az emberi szervezetben, az emberi szervezet sejtjeivel együtt élnek a bőrön, bélrendszerben, a garatban. Nem kórokozók, hanem hasznos segítői bizonyos élettani folyamatoknak. Az egészséges orrgarati nyálkahártya mikrobiomja – más szervekéhez hasonlóan – egyedileg kiegyensúlyozott, stabil rendszernek tekinthető.

Ismeretes, hogy ha mikroflóra baktérium-diverzitása, változatossága csökken, az hajlamosít infekció kialakulására.

A garati szaprofita mikroflóra jelentősége, védő szerepe régóta ismert a felső légúti hurutok megelőzésében, ezek a mikroorganizmusok kompetitív viszonyban állnak a patogén baktériumokkal, jelenlétük esetén a patogének nehezebben tapadnak meg a garati nyálkahártyán és csökken az esélyük az elszaporodásra és a kórokozásra.

A normál orrgarati mikrobiom helyreállítását célozza egy új, olasz, innovatív orrspray, mely immáron 2 éve elérhető Magyarországon is. Más, hasonló hatásmechanizmusú készítmény nem ismert hazánkban. Semleges pH-jú isotoniás oldatban liofilizált Streptococcus salivariust és Streptococcus oralist juttat orrpermettel az orrüregbe és a garatba. Ezek szaprofiták, biológiai gátat képeznek a nasopharyngealis fertőzések, valamint potenciális szövődményeik (akut középfülgennyedés, pharyngitis, tonsillitis, rhinitis, rhinosinusitis, laryngitis, bronchitis) ellen.

Használata javasolt:

  • lokális vagy per os antibiotikum használatot, elhúzódó orrüregi dekongesztáns vagy szteroid készítmény alkalmazását követően, hogy helyreállítsuk a sérült orrgarati normál flórát
  • adenotomia indikációja mellett, ha a szülők ellenzik a beavatkozást
  • adenotomiát követően, hogy mielőbb újra kiépülhessen az orrgarati
  • védő-mikrobiom
  • recidív bakteriális felső légúti fertőzések és szövődményeik (akut középfülgennyedés, pharyngitis, tonsillitis, rhinitis, rhinosinusitis, laryngitis, bronchitis) esetén preventív céllal.

A baktériumtörzseket tartalmazó port és az oldószer keverékét összerázás után lehet felhasználni, napi 2x2 befújás javasolt mindkét orrnyílásba 1 héten át, ezt követően 3 hét utóvédettséget okoz. Az oldatot hűtőszekrényben kell tárolni és egy hétig alkalmazható. Célszerű a kezelést ezt követően még kétszer megismételni, így a teljes kúra 3 hónapon át tart, 3 terápiás blokkban, mindegyikben egy hét hosszúságú orrspray használatot követő 3 hetes szünettel.

Tapasztalataink szerint a készítmény jól tolerálható, a gyermekek is könnyen elfogadják, illatát kellemesnek mondják. Számottevően csökkenti a bakteriális felső légúti infekciók gyakoriságát, hasznos preventív készítmény. Mellékhatást mindezidáig nem írtak le. Korhatár nélkül alkalmazható, terhesek és szoptató anyák is használhatják.


Dr. Ráth Gábor PhD

osztályvezető, egyetemi adjunktus

PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika MT

Fül-orr-gégészeti Osztály

Tetszett a cikk? Kérjük, oszd meg!

Hozzászólások

Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki. Legyél Te az első!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!