Szúnyogcsípés

A nyári időszakban a kisgyermekek bőrtüneteinek legnagyobb részét a különböző rovarok csípései okozzák, melyek közül is a leggyakoribb a szúnyogcsípés.

A csípések jelentkezhetnek csoportosan vagy elszórtan, viszketnek és időnként hatalmasra felduzzadva, fájdalmasan csúfítják a gyermekek arcát, bőrét. A szúnyogcsípés utánozhatja a kullancs csípésekor ismert kokárda rajzolatot is, mely miatt számos édesanyában a Lyme kórtól való rettegés uralkodik el. A hazai szúnyogfajok csípésére adott reakció változatos megjelenést mutat, mely a szúnyog nyálában lévő fehérjéknek köszönhetően jelentkezik. 



A csípésre adott reakció lehet: 

A. Tipikus (normál) reakció:

A szúnyogcsípés után azonnal piros duzzanat és körülötte bőrpír jelentkezik, mely maximumát kb. 20 perc alatt éri el. A késői reakciónak köszönhetően a terület ezt követően megduzzad (max. 24-36 óráig), majd 7-10 nap alatt gyógyul. 

A szúnyogcsípés bőrtünetének megjelenése egy bonyolult immunológiai válaszreakció, mely 5 fázisból tevődik össze. Egy adott szúnyoggal történő (1) első találkozáskor nem jelentkezik tünet a csípés következtében. A (2) következő találkozás már késleltetett helyi bőrreakció megjelenésével jár, majd (3) további csípések azonnali tüneteket is eredményeznek. (4) További csípések elszenvedése a szervezet reakcióinak köszönhetően a késői tünetek „kioltódásával” járnak, de az azonnali tünetek (duzzanat, bőrpír) megmaradnak. (5) Végül azok az emberek, akik ismételten ki vannak téve ugyanazon fajta szúnyogok csípéseinek, végül elveszítik azonnali reakcióikat is. 

Az öt különböző szakasz mindegyikének időtartama különbözik attól függően, hogy a szúnyog-expozíció milyen intenzitással és időzítéssel jelentkezik. Ezek a tipikus reakciók ugyan rendkívül bosszantók, de nem veszélyesek. 

B. Kiterjedt helyi allergiás reakció:

A leggyakoribb típusai:

  • A kiterjedt helyi reakciók (ún. "Skeeter-szindróma") 2-10 cm átmérőjűek, kifejezett viszketéssel és fájdalmas bőrpírral, duzzanattal járó bőrelváltozások. A bőr meleg tapintatú.  A tünetek a csípéstől számított néhány órán belül jelentkeznek, 8-12 órán keresztül fokozódhatnak és 3-10 nap alatt gyógyulnak meg. 
  • A bőrtünetek kiterjednek a száj körüli részekre, az arc vagy az egész végtag nagy részére. Különösen csecsemő vagy gyermek esetén jellemző. Kifejezett tünetek enyhe lázzal és rossz közérzettel is járhatnak.
  • A csípés okozta duzzanat olyan mértékű, hogy nehéz elkülöníteni a másodlagos bakteriális fertőzés által okozott bőrgyulladástól (cellulitis). Elkülönítésében fontos lehet, hogy a csípés okozta reakció órákon belül alakul ki, a másodlagos bakteriális fertőzések általában napokon belül kezdődnek. 
  • Néha utánozhatnak véraláfutásokat, akár vírusfertőzések vagy hematólógiai betegségek bőrtüneteit is. 

C. Egész szervezetre kiterjedő (szisztémás) allergiás reakció:

Nagyon ritka esetekben a szúnyogcsípés egész testre kiterjedő csalánkiütéseket, anafilaxiás reakciót vagy akár nyirokcsomó duzzanattal, máj-lép megnagyobbodással, lázzal, nekrotikus bőrtünetekkel járó tünetegyüttest is eredményezhet. 

Az allergiás reakcióra különösen fogékonyak a 

  • gyakori csípésnek kitett emberek
  • csecsemők és gyermekek, akiket már érte csípés, de még nem alakult ki a természetes immunitásuk
  • ismeretlen szúnyogfajjal való találkozást követően (pl. utazás során)
  • primer vagy szekunder immunhiányban szenvedő betegek (paradox módon emelkedett antitest szinttel rendelkeznek a szúnyog nyálában lévő fehérje antigénekre)

Kezelés:

- Antihisztamin (cetirizine, loratidine, rupatadine):

Szúnyogcsípés fokozott kockázata esetén a kiterjedt allergiás reakciót mutató személyeknek napi szintű antihisztamin szedése javasolt. Amennyiben a csípés megtörtént, a tünetek megjelenése előtt beszedett antihisztamin csökkenheti a kiterjedt allergiás reakciók súlyosságát.

- Szteroid:

  • Szteroid tartalmú krém: A viszketés, a bőrpír, a melegség és a duzzanat enyhítésére naponta kétszer, 5-10 napig.
  • Szájon keresztüli szteroid: Súlyos, nagy helyi reakciók esetén (1 mg/kg, max. 50 mg prednizolon, 5-7 napig).
- Antibiotikum:
Az antibiotikum kezelés nem javasolt néhány órán belül kialakuló nagy helyi reakciók esetén (mert nem valószínű, hogy a bakteriális fertőzés ilyen gyorsan kialakulna).

Szerző: Dr. Tajti Zsanett


Forrás:
Uptodate: Hivatkozás

Tetszett a cikk? Kérjük, oszd meg!

Hozzászólások

Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki. Legyél Te az első!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!