Véresen komoly bőrtünetek

Számos bőrgyógyászati eltéréssel keresnek meg minket a Tündéri doktornéni – online gyermekorvosi rendelőben, melyek nagy része szerencsére teljesen jóindulatú csípés, pelenkakiütés vagy enyhe eczemás elváltozás, de akadhatnak kivételek.

Nagyon divatos lett a agyhártyagyulladás és megelőzésének kérdése, ugyanakkor felmerült bennem, hogy tudjuk-e, milyen tünetek esetén kell azonnal gondolnunk a súlyos fertőzésre?

Az oltás soha nem ad 100 %-os védettséget, és nem is minden háztartásban adottak a lehetőségek az összes választható oltás beadására, így talán érdemes egy kicsit az ismereteinket szélesíteni és nyitott szemmel járni, mikor kell azonnal orvoshoz fordulni. Az agyhártyagyulladás ugyanis úgy is fogalmazhatnék, hogy véresen komoly kérdés! 

A gyermek testén megjelenő 1-1 tűszúrásnyi kiütés (petechia), véraláfutás lehet az első tünet, mely hirtelen, akár órák alatt szaporodhat, tenyérnyi összefolyó területekké alakul és a szervezetben rohamosan zajló események hatására akár a gyermek életét is követelheti, alig 6-8 óra leforgása alatt.

Amennyiben a bőrtünetek mellett a gyermek elesett, bágyadt, lázas, hány, fejfájást vagy nyakfájdalmat panaszol, zavarja a fény, megalapozott lehet a gyanú agyhártyagyulladásra és azonnali orvosi beavatkozás szükséges! 

Az apró bevérzéseket, petechiáknak nevezzük, melyek jól körülhatárolt, a bőrből nem kiemelkedő, 1-3 mm-es, a bőr felső rétegeit érintő tünetek. A bőrtünet differenciálására kiváló módszer az ún. üvegpohár teszt, ami laikusok számára is könnyedén kivitelezhető, otthon elvégezhető próba. A feltételezett bevérzésre átlátszó üvegpoharat szorítva, ha a bőrtünet nem tűnik el, akkor bevérzés valószínű 

Üvegpohár teszt. Kép forrás: saját

De nézzük át, mi okozhat apró bevérzéseket egy gyermek testén?

1. Erőlködés, trauma: a legáltalánosabb, hogy a gyermeken heves sírás, tiltakozás után, főleg a szem körüli területen, arcon és nyakon apró pontszerű bevérzések jelennek meg, esetleg erősebb szorításra, csavarásra, traumára keletkeznek pöttyök. Ártalmatlan jelenség, kezelést nem igényel.  

2. Alacsony vérlemezke szám (thrombocytopaenia) oka lehet banális, de autoimmun eredet (pl. ITP) és akár vérképzőrendszeri rosszindulatú folyamat is (leukaemia, csontvelő elégtelenség) állhat a háttérben. Amennyiben a gyermek bőrén jellemzően sok véraláfutás látható enyhe esések, ütések után, esetleg orrvérzés is jelentkezett korábban, testén jó általános állapot mellett szaporodnak a pontszerű bevérzések, haladéktalanul orvosi vizsgálat és vérkép ellenőrzés indokolt. Az alacsony vérlemezke szám oka haematológiai szakvizsgálat után diagnosztizálható és a legtöbb esetben gyógyítható.

3. Alvadási faktor elégtelenség, hiány. Hátterében számos, akár veleszületett folyamat is állhat, illetve fertőzéses eredetű okok miatt is bekövetkezhet a máj érintettsége és a következményes véralvadási probléma.  

4. Érgyulladások (vasculitisek): pl. gyermekkorban gyakori Henoch-Schönlein purpura, mely ízületi duzzanattal, gyomor-bélrendszeri panaszokkal, veseérintettséggel is társulhat a végtagok bevérzései mellett. 

5. Vitaminhiány: főleg C-vitamin hiányos állapot mellett jelentkezhetnek bőrvérzések (skorbut).

6. Fertőzések: mind vírusok (EBV, CMV, ebola, sárgaláz, kanyaró...stb.), mind baktériumok (skarlát, diftéria, TBC...stb.) bőrtünetei lehetnek testszerte megjelenő kiütések, de az egyik leggyorsabb lefolyású, életet veszélyeztető kórkép a Neisseria meningitidis baktérium különböző szerotípusai okozta agyhártyagyulladás és szisztémás fertőzés (szepszis). A meningococcus baktérium okozta bevérzések leggyakrabban a törzsön, a végtagokon, a lágy szájpad nyálkahártyáján és a kötőhártyán jelentkeznek és a betegek 50 %-ánál már a betegfelvételkor láthatóak! Az agyhártyagyulladás halálozás még a jelen ellátás mellett is közel 15 %-os, így megelőzésére (védőoltások!) és korai felismerésére hatalmas hangsúlyt kell fektetni!

Súlyos agyhártyagyulladás bőrtünete, testszerte összefolyó bevérzések. Kép forrás: saját


Összefoglalva, számos kórkép okozhat a gyermek testén pontszerű bevérzéseket, de ha a legkisebb gyanú is felmerül a szülőben vagy az első ellátóban komolyabb betegségre vagy agyhártyagyulladásra, azonnali orvosi vizsgálat és beavatkozás szükséges, mellyel a beteg élete menthető meg!

Szerző: Dr. Tajti Zsanett

Tetszett a cikk? Kérjük, oszd meg!

Hozzászólások

Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki. Legyél Te az első!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!