Vitaminok pótlása az első években

A vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat mikrotápanyagoknak nevezzük, melyek szerepe a növekedés, a fejlődés és az anyagcsere folyamatok zavartalan működésében rejlik. 

A vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat mikrotápanyagoknak nevezzük, melyek szerepe a növekedés, a fejlődés és az anyagcsere folyamatok zavartalan működésében rejlik.

“Csak kis mennyiségre van belőlük szükségünk, de azok nélkülözhetetlenek, hozzájárulnak a szervezet zavartalan működéséhez”.  

13 vitamin vesz részt az emberi szervezet működésében, 4 ún. zsírban oldódó (A, D, E, K) és 9 vízben oldódó forma (B1,2,3,5,6,7,9,12 és a C-vitamin). A vitaminokat a szervezet nem, vagy csak részben tudja előállítani, így rendkívül fontos a bevitelükről gondoskodni. 



A csecsemő és gyermekkor különösen hajlamosít vitaminhiányra. Önmagában az anyatejes táplálással számos vitaminhoz jut a baba, de az anyatej összetétele a szoptatás előrehaladtával változik. A kolosztrumnak még magas az A- (1800 NE/l), E- (2,4 mg/l) és K-vitamin tartalma, azonban később egyre csökken a mennyiség. Az édesanya vegyes táplálkozása és vitaminbevitele nagyban befolyásolja az anyatej összetételét. 

K-vitamin:

A K-vitamin alig jut át a méhlepényen az anyából a gyermekbe, és alig választódik ki az anyatejbe, így két hetes kortól kezdve gondoskodni kell a K-vitamin pótlásról azoknál az újszülötteknél, akiknél az anyatejes táplálás fedezi a bevitel több mint 50 %-át. A tápszerben benne van a K-vitamin! A K-vitamint az adagoló fecskendővel közvetlenül a gyermek szájába kell fecskendezni.

K-vitamin adagolási séma érett újszülötteknél:

Születéskor 2 mg szájon keresztül még a szülőszobán,

1 hetesen, majd havonta 1 ampulla (0,2 ml- 2 mg).

D-vitamin:

Az anyatej tartalmaz D-vitamint, de csak elenyésző mennyiségben (25-50 NE/l), így ugyancsak 2 hetes kortól kezdve, megelőzendő a csontrendszeri problémákat, napi 400 - 500 NE D-vitamin adása szükséges 1 éves korig, illetve ezt követően a téli hónapokban. A beadás módja a hivatalos ajánlás szerint egy kiskanál lefejt anyatejbe/tápszerbe történjen, így a zsírban oldódó vitamin az anyatej/tápszer zsíros közegében könnyebben oldódik. 

  • Sokan közvetlenül a gyermek szájába cseppentenek, ami nem tekinthető biztonságos és megfelelő beadási módnak, ugyanúgy, mint a cumisüvegbe történő cseppentés sem. 
  • Gyakran a megfelelő beadási mód megoldja az esetenként fellépő hasfájás problémáját. 
  • A tápszerek D-vitamin tartalmát a napi bevitelhez hozzá kell adni! 
  • A vitamint a szervezet is képes előállítani, ehhez azonban márciustól októberig, naponta 15-20 perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érintő direkt napsugárzás lenne szükséges. A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a napsugárzás nem elegendő a kívánt mennyiségű vitamin termeléséhez, a vegyes táplálkozással bevihető D-vitamin mennyiség pedig kevés. 

Ennek köszönhetően a magyar társadalom 95 %-a D-vitamin hiányban szenved, így 18 éves korig 500-1000 NE, majd 18 év felett 1500-2000 NE D-vitamin szedése ajánlott. 

D-vitamin pótlására számos étrend kiegészítő, nem receptköteles és receptköteles gyógyszer van forgalomban


C-vitamin:

Kiváló antioxidáns, nagymértékben hozzájárul a szövetek egészséges növekedéséhez és regenerálásához, az immunrendszer és neuroendokrin rendszer megfelelő működéséhez, emellett gyulladásgátló hatású és enyhíti az allergiás tüneteket. Fokozott fizikai megterhelés, gyulladásos, lázas esetben, terhességben és szoptatáskor emelkedik a szervezet igénye. Vízoldékony vitamin, a felesleg a vesén keresztül távozik a szervezetből. Tartós, nagy dózisú C-vitamin adagolás egyéni hajlam esetén összefüggésbe hozható vesekő képződéssel, de normál adagban még tartós adagolás sem eredményez problémát. A konyhai műveletek során az aszkorbinsav 10–90%-a is tönkre mehet, emiatt a C-vitaminban gazdag ételek nyersen vagy párolva fogyasztása előnyösebb. A tárolással is rapidan csökken a vitamin mennyisége, például a kelkáposzta két nap alatt elveszti C-vitamin tartalmának 95%-át. A C-vitamin fokozza a kálcium és a vas felszívódását és pozitívan befolyásolja az E-vitamin hatását. 

C-vitaminpontos dózisa gyermekkorban:

Újszülött:40 mg naponta (kb. 6 mg/kg/nap)
1-6 hónap: 40 mg naponta (kb. 6mg/kg/nap)
7-12 hónap: 50 mg naponta (kb. 6 mg/kg/nap)
1-3 év:15 mg naponta
4-8 év: 25 mg naponta
9-13 év: 45 mgnaponta
14-18 év: fiúk: 75 mg naponta, lányok: 65 mg naponta


Nyomelemek - Vas:


Az anyatej vastartalma alacsony (0,05-0,13 mg/100 ml), azonban biológiai hasznosulása kiváló, kb. 50 %-a felszívódik, ellenben a tápszerrel bevitt vas mindössze 5 %-a. Az anyatejben lévõ vas jó felszívódásában valószínûleg jelentõs szerepe van az anyatej magas laktoferrin-, C-vitamin-, valamint alacsony foszfát-, kalcium- és fehérjetartalmának. 

A csecsemő első hónapjaiban 0,27 mg napi vasbevitelt igényel, ekkor még a szervezet vas raktárai és a bevitel fedezi a szükségletet. 

3-4 hónapos korra azonban minden csecsemő vérszegény lesz, ennek oka a vas raktárak kiürülése, a magzati vértestek pusztulása, a csontvelő felnőtt vérképzésre való áttérése, megnövekedő vértérfogat és a csökkenő eritropoetin termelés. 

A természetes jelenség neve ún. fiziológiás vérszegénység, mely kezelést a legtöbb esetben nem igényel. 

  • Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, fáradékony, étvágytalan, emelkedett pulzusa van, sápadt, aluszékony, elmarad a súlyfejlődése, vérvizsgálatot követően (vérkép és vasanyagcsere vizsgálatok) vas és folsav pótlás szükséges. 
  • A vas felszívódását segíti a C-vitamin együttes adagolása és rontja a teával való beadás. Érdemes a vas pótlást folsavval kiegészíteni. 
  • A vashiány kezelése minimum 3 hónap, nem elég a vas vérszintet normalizálni, a raktárakat is fel kell tölteni. 
  • Vastartalmú készítmény adását akut megbetegedések alatt fel kell függeszteni, ugyanis a baktériumokat is táplálja a vas és elhúzódó lesz a gyógyulás.
  • A magasabb vasbevitel mellékhatásaival számolni kell (szorulás, fekete széklet, hasfájás), mely elkerülhető étkezés közben történő bevétellel, azonban ekkor a felszívódás valamelyest csökken (étkezés előtti bevétel lenne szükséges).  


Fél éves kor után a számított napi vasszükséglet 11 mg-ra emelkedik, ez fedezi ugyanis a napi szükségletet és a raktárak feltöltését. Erre az időszakra esik a hozzátáplálás kezdete, amikortól a csecsemőnek vasban gazdag (sóska, fiatal állat húsa) ételeket kell az étrendjébe iktatni.


 

Vitamin

Magas dózisban megtalálható vitaminforrás

Zsírban oldódó vitaminok

A -vitamin (retinol)

máj, vese, tojás, tengeri halak, répa, paraj, sütőtök, paradicsom

D -vitamin (kalciferol)

tengeri halak, tejtermékek, gomba, tojás, máj

E-vitamin (tokoferol)

máj, tojás, olajos magvak, növényi olaj, spenót

K-vitamin (naftokinonok)

kelkáposzta, borsó, fejes saláta, káposzta, paraj, tejtermékek, máj, sütőtök, paradicsom, paraj, lucerna, tengeri hínár, máj, zöldségek, kiwi

Vízben oldódó vitaminok

B1-vitamin (tiamin)

máj, belsőségek, sertéshús, gabona, barna rizs

B2 -vitamin (riboflavin)

máj, tejtermékek, tojás, élesztő, teljes kiőrlésű gabona

B3 - vitamin (niacin)

élesztő, sovány hús, máj, hal, szárnyas, tojás, gomba

B5 -vitamin (pantoténsav)

tojás, máj, hús, lazac, élesztő, gabonafélék

B6 -vitamin (piridoxin)

élesztő, búza, kukorica, máj, hús, lazac, tejtermékek, dió, mogyoró, banán

B7 -vitamin (biotin)

tojássárgája, máj, sertéshús, paradicsom, dió, mogyoró

B9 -vitamin (folsav)

leveles zöldségek, máj, hús, tejtermékek, gabonafélék, olajos magvak

B12 -vitamin (cianokobalamin)

máj, hús, lazac, tojás, tej, spenót

C-vitamin (aszkorbinsav)

citrusfélék, paprika, csipkebogyó, káposzta, karfiol, petrezselyem, barack, burgonya


NÉHÁNY FONTOS KÉRDÉS

Kell-e az első fél évben vitamint adni a csecsemőnek?

Igen, az előírt K- és D-vitamint. Ezen felül az édesanya fedezi az anyatej áltat a gyermek vitaminszükségletét, tápszeres babáknál a tápszerben megtalálható vitaminok. 

Fél éves kor után milyen vitaminok kellenek?

Legjobb a változatos táplálkozás, mely során a csecsemő minden számára szükséges vitaminhoz hozzájut. Érdemes azonban tudni, hogy a magas hő hatására bomlanak a vitaminok egy részei, így a nyers és párolt készítményeket kell előnyben részesíteni. 

Rosszul eszik a gyermek, lehet valahogy javítani a helyzeten?

Az étvágytalanság csecsemő kortól akár iskolás korig terjedő, időszakos probléma. Hátterében gyakran vashiány, vagy B-vitamin hiány bújik meg. Rendszerint vírusbetegségeket követően kezdődik, amikor nem csak a felső légutak, hanem a bélnyálkahártya is sérül, romlik a bélflóra minősége. A B-vitaminok jelentős részét a szervezet a bélben állítja elő, tehát érthető a bélflóra romlása és az étvágytalanság közötti kapcsolat is. 

Mennyi ideig javasolt adagolni a C-vitamint?

A C-vitamin adagolása az életkornak előírt mennyiségben biztonságos és akár egész évben folytatható. Amennyiben a gyermeknek vesekőképződésre van hajlama, orvosával konzultálva kell a C-vitamin dózisát beállítani.

Minden vérszegény csecsemőnek kell kezelés?

NEM. A természet rendje szerint 2-3 hónapos korra a csecsemők vérszegények. Lecsökken a haemoglobin szintjük és a szervezet vasraktárainak kiürülésével vashiány is kialakul. Azonban ezt az állapotot nem kell kezelni, csak ha tünetei vannak a csecsemőnek! Az elsődleges a vastartalmú ételek 6 hónapos kortól való fokozatos bevezetése és a vasraktárak természetes feltöltése.

Akut betegségben milyen vitamin adható?

C-vitamin és D-vitamin készítmény jótékonyan hat az immunrendszer erősítésére, azonban vas készítmény és vasat tartalmazó multivitaminok kerülendők.

Mikor indokolt multivitamin készítmény?

A gyermek elégtelen táplálkozása esetén bizonyos tünetek utalhatnak az elégtelen bevitelre. Ilyen a bőr szárazsága, érzékenysége, étvágytalanság, köröm eltérések, berepedezések, visszatérő betegeskedés. 

Gyakran a tünetek alapján merül fel egy-egy vitamin hiánya. A különböző vitaminok unásig ismételt hatásmechanizmusa és hiánytüneteinek felsorolása helyett betegség és tünet alapján szedtem csokorba a vitaminkészítményeket, így gyors válasz kapható arra, hogy egy-egy tünet hátterében milyen vitamin vagy nyomelem hiánya merül fel!

Szerző: Dr. Tajti Zsanett

 

Tetszett a cikk? Kérjük, oszd meg!

Hozzászólások

Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki. Legyél Te az első!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!