Dr. Tajti Zsanett

gyermekgyógyász, gyermekintenzív terápiás szakorvos, bőrgyógyász szakorvos jelölt

Dr. Tajti Zsanett

1984-ben születtem Kiskunfélegyházán. 9 éves koromtól kezdve a gyermekek gyógyítására készültem, ami 2008-ban, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Karán szerzett diplomámmal, majd a Szegedi Gyermekklinikán vette kezdetét. A gyermekgyógyászaton belül már nagyon korán az intenzív terápia és a súlyos állapotú gyermekek gyógyítása volt számomra a legkedvesebb, így 2013-ban csecsemő és gyermekgyógyászatból, majd 2016-ban csecsemő- és gyermek intenzív terápiából szereztem szakvizsgát kiválóan megfelelt minősítéssel.  Jelenleg a szegedi Gyermekintenzív Osztályon dolgozom egyetemi tanársegédként. A klinikai munkám mellett 2015-től a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat munkatársa is vagyok és a régió koraszülött ellátásában veszek részt. Gyermekgyógyászati magánrendelésen Szegeden és Kisteleken fordulhatnak hozzám a betegek. 2018-ban született a kisfiunk, aki családot varázsolt belőlünk, így még jobban átérzem a szülők nagyfokú aggodalmát, ha a gyermekükkel kapcsolatban bármi történik.

Az orvosi hivatás mellett a jótékonyság is nagy szerepet tölt be az életemben. 2015-ben hoztam létre a “Kisgyerekek is lehetnek nagybetegek” programot, ami a szegedi Gyermekintenzív Osztály támogató kezdeményezése új orvostechnikai eszközök és a gyermekek kényelmét elősegítő használati tárgyak beszerzésére. A karitatív program az elmúlt években számos sikeres rendezvényt tudhat magáénak és hatalmas örömünkre, idén ősztől önálló alapítványként működik tovább. A “Tündéri doktornéni - online gyermekorvosi rendelő” 2017 októberében indult a legnépszerűbb közösség oldalon és közel két év alatt, több mint 19.000 fő csatlakozott. Célunk egy olyan fórum létrehozása volt, ahol szülők, nagyszülők, gyermekeik egészségi állapotával kapcsolatban kaphatnak gyors, szakmai segítséget, vagy iránymutatást, merre érdemes fordulni a tünetek alapján a gyermekükkel. Ebből a „zárt csoportból” nőtte ki magát a Tündéri doktornéni – online gyermekorvosi rendelő weboldal, ahol már 9 szakember, a gyermekgyógyászat különböző területeiről (általános gyermekgyógyászat, sebészet, bőrgyógyászat, fogászat, szemészet, nefrológia, pszichiátria és gyógytornász) várja a segítségért hozzánk forduló szülők kérdéseit.

Tapasztalatunk alapján a hazai és külföldön élő, magyar édesanyák harmada 2-3 havonta látogat el a körzeti gyermekorvoshoz, közel 25 százalékuk pedig csak a kötelező oltások és státuszvizsgálat miatt találkozik orvosával. A fennmaradó időben a kisebb betegségeket otthon kezelik, ehhez pedig nagy százalékban (saját felmérésünk szerin 79,5 %) az internetről keresnek segítséget – 38,7 % a Google-t használja, 22,8 % egyéb orvosi weblapokat keres fel és 18 százalékuk gyermekgyógyászati témájú Facebook csoportokban kérdez. A csoporttagok több, mint fele (57,5 %) naponta látogatója volt a Tündéri csoportnak, és 87,9 %-ban maximális 10/10 elégedettségről számoltak be.

Célunk az volt, hogy a weboldalunkon a korábbi csoport apró nehézségeit kiküszöböljük, tehát lehetőséget teremtsünk a privát orvos-beteg kommunikációra és a lehető leggyorsabban reagáljunk az összes felhasználó kérdésére. Emellett egy olyan gyermekgyógyászati gyógyszeradatbázist és kalkulátort fejlesztettünk, amiben a készítmények dózisa a gyermek súlyára, korára adottan ellenőrizhető. Helyet kapott weboldalunkon egy komplett gyermekgyógyászati betegség atlasz, ahol szakembereink hiteles írásai olvashatók az egyes gyermekbetegségekről, képpel illusztrálva. A főoldalon szakértőink érdekes cikkei is olvashatók, és a „szakember-válaszol” sorozatunkból is sok hasznos információ gyűjthető. Továbbra is van lehetőség out-sider-ként csak olvasni a kérdéseket-válaszokat, mely csoportunk egyik legkedveltebb funkciója volt.

Az új weboldallal tervünk egy olyan orvos-beteg kommunikációs portál létrehozása, ami mind a szülők igényeit kielégíti, mind a gyermekek egészségét és betegbiztonságát támogatja.