Ilyen anya vagyok én - Dr. Fülöp Kata doktornőt kérdeztük

Fogorvos doktornőnk a gyermekfogászat és fogszabályozás szakembere, két gyönyörű leánygyermek édesanyja. Testhez állóan először a „fogas kérdésekről” kérdezzük, hogyan vészelte át gyermekeivel a fogzás időszakát, van-e bármilyen eddig nem ismert tuti tippje az állandóan nyűgös, öklét rágó csecsemők megnyugtatására?

A fogzás – csakúgy, mint a hasfájós csecsemő témaköre –kimeríthetetlen és sajnos azt kell mondanom, hogy tuti recept nincs. Vannak gyermekek, akik szinte észrevétlenül átesnek rajta, más kicsiket viszont iszonyatosan igénybe vesz ez az időszak. A mi lánykáink esetén volt részünk mindkettőben, szóval teljesen megértek mindenkit, aki a fél karját odaadná a „megoldásért”. A patikák polcain rengeteg készítmény áll rendelkezésre, melyekkel a fogzás ideje alatt enyhíthetjük gyermekünk tüneteit. A szájüregi tünetek közül a leghamarabb a fokozott nyáladzás jelentkezik, ami az ajkak körüli bőr gyors felmaródását okozhatja. Én erre mindkét gyermekemnél Bioderma ABC Derm szájkörnyékápolót illetve a Medela 100% lanolint használtam. A feszítő fogíny és fájdalom csillapítása már nehezebb ügy… Nálunk Anaftin Baby, Dentinox és hűthető rágóka váltotta egymást, amikor pedig nagyon elszabadult a pokol, és azt tapasztaltam, hogy a kialvatlanság csak tovább rontja a lányok általános állapotát és hangulatát, akkor néhány estén keresztül én bizony fájdalomcsillapító szirupot is bevetettem. Ekkor már ujjra húzható szilikon fogkefével próbálkoztam, hátha azzal masszírozva a kritikus területet, enyhíthetek a fájdalmukon. A harmadik fő tünet a hasmenés. Ezzel a legnagyobb problémám az volt, hogy nem tudtam olyan gyorsan kivitelezni a pelenkacseréket, hogy ne alakuljon ki komoly felmaródás a babáim popsiján. Igyekeztem sűrűn pelenka nélkül tartani őket és a sérült bőrfelületet Neogranormonnal és Sudocremmel kezeltem.
És akkor most jöjjön egy olyan tanács, ami a fogorvoslástól teljesen távol áll. Nagyobbik lányomnál még nem tapasztaltam meg a hordozás örömét, a kisebbiknél viszont egy sportolási forma utamba sodorta. Meggyőződésem, hogy sokszor ez is, mint minden összebújás, simogatás és ölelés több kritikus pillanaton átsegített minket.

Mennyire zárkózik el a cumi használattól és mennyi idős korban érdemes leszoktatni a gyermekeket  a cumiról?

Egyáltalán nem zárkózom el, mindkét gyermekünk „cumi felhasználó” volt. Nem ördögtől való dolog, csak már akkor érdemes megtervezni a cumis létet, amikor pár perc csend reményében először közelítünk vele az újszülöttünkhöz. Fogszabályozó szakorvosként természetesen ez az elmélet a mi esetünkben fokozottan igaz volt: meglátásom szerint legkésőbb óvodás korra illene megválni a cumitól, ennek hangképzési és állcsontfejlődési okai vannak. Nálunk egy éves korra már csak alváshoz kellett a cumi, így sokat tettünk azért, hogy a beszéd beindulásakor ne állandósuljon helytelen nyelvállás és nyelésforma, illetve a hangképzés is a lehető legtisztábban kezdődjön.

Hogyan vezette rá gyermekeit a napi fogápolásra, mikor kezdték a fogmosást?

Korábban ezt már érintettem: már a fogzás legelső tüneteinél ujjra húzható szilikon fogkefével kezdtük a fogmosáshoz szoktatást. Ekkor ez még csak az íny masszírozását jelentette. Amikor az első kis metszőélek áttörték a fogínyt, akkor ezt még kiegészítettem textilpelenkás törölgetéssel is, majd ezt követte az első korcsoport azonos fogkefés fogmosás este, lefekvés előtt. 1 éves kor körül pedig bevezettük az első fogkrémet is, ami nálunk azóta is az Elmex  0-6 éves korig ajánlott fogkréme. Borsónyi mennyiséget használunk, naponta kétszer. 2 éves kor körül pedig – alapozva a kíváncsiságra, hiszen a szülők is azt használják – gyerek fejű elektromos fogkefét vezettünk be. Ezt a mai napig váltogatjuk a hagyományos fogkefés fogmosással. Utóbbi bevezetése természetesen egyéni elbírálás kérdése, erőltetni nem szabad. Hetente egyszer GC Tooth Mousse készítménnyel egészítjük ki a fogmosást, mely egy tejfehérje alapú készítmény, mely fluoridos fogkrémmel párhuzamosan alkalmazva exponenciálisan növeli a fogzománc ellenállását és a kezdeti ásványi anyag veszteséget képes visszapótolni. Saját pácienseimnél min. 8 éves korig kérem a szülőket, hogy az esti fogmosást kontrollálják.

Történt-e bármilyen fogas sérülés a gyermekeinél és mi a tanácsa a riadt édesanyáknak, ha véletlenül bekövetkezik a baj?

Természetesen történt… Egy lépés távolságra tőlem a kisebbik lányunk szűk két évesen megbotlott és elesett.  Abban a pillanatban, amikor megláttam a nagy vérfoltot előtte, csak arra tudtam gondolni, hogy a történelem nem ismételheti meg önmagát, jómagam ugyanis 3 évesen két felső tejmetszőmet is elveszítettem egy esést követően. Szerencsére Ő „csak” a felső ajkát harapta el és egy foga kicsit bentebb nyomódott.
A férjem is szakmabeli, úgyhogy fogtunk magunkat, bevonultunk a rendelőbe, ahol Apa varrt, Anya ölelt. Ezt az élményt nem kívánom senkinek… Egy hét alatt helyrejött.
A tejfog baleseteknél a legnagyobb félelem általában a tejfog kitörése és a maradó fogcsíra esetleges sérülése. Minél fiatalabb a gyermek, és minél kisebb mértékű a tejfog benyomódása, utóbbinak annál kisebb a valószínűsége. Ilyenkor 2-3 hét pépes étrend javasolt, szükség esetén fájdalomcsillapítással kiegészítve. Az érintett fogak érzékenységét érdemes kihasználni és megfontolni a cumiról való leszoktatást. Ha az ütés hatására a tejfog kiesik, azt visszaültetni nem szoktuk, de érdemes felkeresni fogorvost a keletkezett seb vizsgálata miatt.

Mikor érdemes a fogszabályozást mérlegelni a gyermekeknél? Ha jól tudjuk, Ön is már felnőtt korában kapott fogszabályozót, hogyan jutott erre az elhatározásra?

Igen, valóban, felnőtt korban történt a saját fogszabályozásom. Ennek oka egy olyan fokú mélyharapás volt, amely hosszú távon komoly fogágy problémákat okozhatott volna. De természetesen az esztétika sem volt utolsó szempont.
Alap esetben kb. 8 évesen ideális, ha történik egy szűrés ilyen fogszabályozás irányában, ekkorra már minimum fent és lent is 4-4 maradó metszőfoga van a gyerekeknek és már le lehet vonni következtetéseket az állcsontok egymáshoz viszonyított helyzete, és torlódásra utaló jelek meglétéről, a fogakra ható izomcsoportok működéséről és szükség esetén megkezdhető a kezelés. Ennél korábban akkor avatkozunk be, ha pl. az óvoda logopédusa szűri ki a gyermek eltérését. Nagyvonalakban elmondható, hogy az ún. adenoid gyerekek (nagy orr- és/vagy garatmandulával rendelkezők, szájlégzők, nyitott szájjal evők, nyelvlökéssel nyelők, horkolók) legtöbbször rendelkeznek fogazati eltérésekkel is. A cél, hogy őket még azelőtt kezeljük, mielőtt visszafordíthatatlan hatásokat nem fejtenek ki az állcsontnövekedésre.

Mennyire figyel oda a gyermekei táplálkozására, ad-e esetleg csokoládét a lányoknak, vagy ez egy fogorvos gyermekénél maximálisan tiltólistás?

Igyekszem tudatos maradni, van néhány alappillér. Vallom, hogy a gyermek legjobb szomjoltója a víz, és az egyik leggyakoribb szülői tévedés a fogak állapotára vonatkozóan, hogy teljesen indokolatlanul szoktatják rá a gyerekeket a különféle ízesített édes italokra. Az édesség nálunk sem tiltólistás, csak van néhány vesszőparipám: pl. a kemény cukorka/nyalóka és a kisgyermekkori szénsavas üdítőfogyasztás (ha lehetne, ezeket örökre száműzném, rendkívül károsnak tartom). Ha kedveskedni szeretnénk a gyermekünknek, inkább ritkábban, de jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládéval kínáljuk, amelynek zsírtartalma még bizonyos fokig be is vonja a fogakat, így a cukortartalom lebomlása nem közvetlenül a fogzománcon történik. Ma már van lehetőség cukormentes édességeket vásárolni, ezekben gyakran xillit van, mely „fogvédő” cukorpótlóként is ismert. A rendszeres keksz- és chipsfogyasztást sem tartom jónak, hiszen ezek óriási mértékben segítik elő a lepedékképződést a fogakon.

Alkalmaz-e bármilyen vitamint vagy immunrendszer támogató kezelést a gyermekeinél?

Szezonálisan, de igen. Őszi-téli időszakban D-vitamin cseppet, Immunotrofina szirupot és C-vitamin cseppet kapnak a lányok. Amikor pedig híre megy, hogy hányós-hasmenéses vírus terjed a városban, akkor az egész család probiotikum kúrában részesül.

Milyen 3 tanácsot adna egy várandós édesanyának?

Első tanácsom az lenne, hogy a fogmosásra való nevelést már a fogzás kezdetekor be kell vezetni. Így elkerülhető a későbbi idegenkedés és ellenállás. Ne féljenek a fluorid tartalmú fogkrémektől, egy évesen már nyugodtan lehet alkalmazni, ezeknek a fluoridtartalmát úgy optimalizálják, hogy kis mennyiségű paszta lenyelése esetén se legyen túldozírozható.
Második tanácsom, hogy amint a gyermek már mennyiségeket eszik és több étkezés hozzátáplálással megoldható, lehetőleg tartózkodjunk az éjszakai etetéstől (tápszer, cukros/mézes tea, anyatej), ébredés estén vízzel kínáljuk a gyermeket, mert azzal az esti fogmosás semmissé válik.
Harmadik javaslatom, hogy gyermeküket a lehető legkorábban szoktassák be a fogorvosi rendelőbe. Ezek mindösszesen pár perces találkozások, ahol a gyerekek alkalomról alkalomra megszokják a számukra idegen légkört, játékosan megismerik az alap fogorvosi eszközöket, így ha egyszer csak „élesben” kell helytállni, van egy nagyon jó alap bizalom a kezelőorvos felé.

Tetszett a cikk? Kérjük, oszd meg!

Hozzászólások

Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki. Legyél Te az első!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!