Az eltérő fejlődésű gyermek III. –TSMT/HRG, Hallásterápiák, Neurofeedback

Az előző két bogbejegyzésünkben sorra vettük a gyermekkorban leggyakrabban előforduló fejlődésbeli problémákat, mostani cikkünkben pedig a kezelés lehetőségeire térünk ki. Kinek ajánlott a tervezett szenzormotoros tréning (TSMT) a hallásébresztés vagy a neurofeedback tréning? 

Tervezett szenzomotots tréning (TSMT)

Életünk első két éve, amit szenzomotoros szakasznak nevezünk, az a kritikus időszak, amikor megtanuljuk összekapcsolni az érzékelést a mozgással. 

A terápia során a térbeli érzékelés, tájékozódás, kis- és nagymozgások fejlesztése történik irányított gyakorlatok által. Azon alapszik, hogy a koncentrált figyelem és a mozgás összehangolása számtalan agyi területet hoz működésbe (látókéreg, egyensúly érzékelés, kisagy, mozgási végrehajtási központ) és ezek megfelelő, a hétköznapi cselekvésektől eltérő vagy annál összetettebb gyakorlatokkal történő stimulálása, új idegsejt kapcsolatok kialakulását teszi lehetővé. 

A feladatokat mondókák, énekek kísérik ezzel fejlődnek az anyanyelvi készségek, kommunikáció és ritmusérzék.

TSMT akár már kis csecsemőkortól elkezdhető és egészen serdülőkorig alkalmazható. A terápia hossza egyénfüggő, általában több héten át (8-12) heti két foglalkozásra van szükség. 

A terápiát egy 45-50 perces állapotfelmérő mozgásvizsgáló teszt előzi meg, melynek során a terapeuta 5 szempont szerint vizsgálja a gyermeket. Ha legalább egy területen 50% alatt teljesít a gyermek, vagy az átlaghoz képest 1-1,5 évvel le van maradva, akkor indokolt a terápia. 

A csoportos foglalkozások kis létszámúak, nagyon sok eszközt használnak pl.: labda, egyensúlyozó eszközök, hinta, varázspalló, gördeszka, fitt labda stb. Tulajdonképpen egy játékos mozgásfejlesztés, általában nagyon élvezik a gyermekek. A csoportos foglalkozások a szociális képességeket is fejlesztik. 

Nem csak azoknak ajánlott, akiknek eltérő a mozgásfejlődése, hanem alkalmazható ADHD, tanulási-, magatartási-, beilleszkedési nehézségek, beszédzavarok, megkésett beszédfejlődés, egyensúly zavarral küzdő gyermekeknél.

TSMT fejlesztésre több intézményben támogatott formában is van lehetőség, de legtöbb esetben alapítványok, magán terapeuták foglalkoznak ilyen tréninggel, így ezekért általában fizetni kell. 


Hidroterápiás rehabilitációs gimnasztika (HRG)

Forrás: Canva

A HRG vízben végzett komplex mozgásfejlesztési program. A langyos víz hatására a gyermek izmai el tudnak lazulni, a víz folyamatos érintése jó hatással van az idegrendszer fejlődésére. 

Nem úszásoktatásról van szó, de jól előkészíti a későbbi úszást. 

A HRG terápiának van egy kádban végezhető verziója is, mely elsősorban volt koraszülött ksi csecsemőknél alkalmazható.

HRG nem javasolt olyan gyermekeknél, akik gyakran kapnak légúti fertőzést, arcüreg,- középfülgyulladást, de nem jöhetnek a gyermekek a vízbe bőrtünetekkel (ekcéma, allergiás kiütések) sem.

Egyebekben minden olyan gyermeknek javasolt, akik volt koraszülöttek, eltérő a beszéd- és/vagy mozgásfejlődésük, figyelem-, viselkedési zavarai vannak, hiperaktívak, tanulási, beilleszkedési nehézségei vannak. Részletesebben lásd: https://bhrg.hu/szuloknek/terapiak/hrg-terapia/) 

Hallásterápia

Hallási problémák nem csak a hallás csökkenésében nyilvánulhatnak meg, hanem igen összetett tüneteket mutathatnak. Előfordul, hogy egy rendben halló, normális vagy közel normális beszédfejlődésű gyermek bizonyos, egyébként nem irritáló hangokra túlérzékeny, vagy éppen intenzív hangingerekre nem reagál, esetleg bizonyos hangokat képtelen megkülönböztetni, kiszűrni. Ezek a problémák később tanulási nehézségekhez, szociális és magatartási problémákhoz, viselkedészavarokhoz vezethetnek, éppen ezért fontos a mihamarabbi beavatkozás. 

Sokféle hallásterápiás módszer létezik, ezek közös jellemzője, hogy a hallószerven keresztül az idegrendszerre hatnak.  A beavatkozást megelőzi egy alapos állapotfelmérés (életkornak megfelelő eszközös hallásvizsgálat), mellyel kiválasztható a megfelelő terápia. Csak adott területen képzett szakember végezheti az adott terápiát arra specializált eszközökkel. Kárt nem okoznak, bármilyen életkorra létezik alkalmas módszer. Hallásterápiák alkalmazhatók diszgráfia, diszkalkulia, diszlexia, autizmus spektrum zavar, hyperaktivitás, beszédfejlődési zavar, szenzoros integrációs zavar vagy akár megkésett mozgásfejlődés, egyensúlyzavarok esetén is. 


Hallásébresztés (Berard-féle hallási figyelem tréning, AIT/FST) 

  • Az alapos állapotfelmérést követően egy személyre szabott, speciálisan szűrt terápiás zene összeállítására kerül sor (gazdag véletlenszerűen váltakozó magas és mély hangokban), melyet egy 10 napos hallástréning követ. Ennek során az adott zenét napi két alkalommal, 30 percen keresztül hallgatják a gyermekek. A terápia célja, hogy az adott zeneingerrel a hallásért felelős agyi területeket megfelelően stimuláljuk, ez által az idegsejtek képesek legyen egy jobb működésre. A terápia hatása nem azonnali, akár 4 hónappal később is jelentkezhet, évente ismételhető.
  • Bővebb információ: www.aitmagyarorszag.hu

Tomatis-módszer 

  • A Tomatis-terápia alapja az, hogy a hallás nem csak egy passzív képesség, hanem aktív odafigyelést igénylő folyamat (hallgatás). Célja a hallásfunkció erősítése, a fül és az agy együttműködésének fokozása, a figyelem gyakorlása, melynek hatására javul a koncentráció, a kommunikációs és tanulási képességek, valamint javul a viselkedés. A módszer során ún. „elektromos fül” (speciális fülhallgató, koponyára, gerincre helyezett mikrofon) segítségével speciális zeneművek hallgatására kerül sor az anya előre felvett hangjaival vegyítve.
  • Bővebb információ: www.trening-fejlesztes.hu 

Pataki-Kolláth-féle hallásébresztés

  • Hasonlóan 10 napos, napi kétszeri zenehallgatáson alapuló módszer, mint a Dr. Bernard-fél AIT/FST, de más céllal működő módszer. Alapvetően a túlérzékeny hallás kezelésére jött létre. Tanulási folyamaton alapul, melynek során az agy az egyénre szabott zene segítségével megtanulja kiszűrni a nem szükséges hangokat. Általában egy alkalom is nagyon sikeres, ritkán van szükség ismétlésre. 
  • Bővebb információ: www.hallasebresztes.hu 


Neurofeedback tréning

Forrás: Canva

A terápia, mint a neve is mutatja azon alapul, hogy az idegsejtekből (neuro) stimulusok hatására az általuk kibocsátott elektromos jelek alapján (EEG) visszajelzések (feedback) mérhetők. Számos neuropszichiátriai kórkép esetén észlelhetők agyhullám eltérések, és a terápia célja, hogy ezeket az agyhullámokat normál tartományba hozza. 

Alkalmazható epilepszia betegség, autizmus spektrum zavar, tik-zavar, szorongás, figyelemzavar, alvás zavar, depresszió esetén is vagy egyszerűen az összpontosítás elősegítésére is. 

Részletesebben lásd: https://www.neurofeedbackegyesulet.hu/, www.tudatosagy.hu  


Szerző: Dr. Krenács Dóra

Kérdése van? Bizonytalan, hogy gyermeke rendben fejlődik-e? Keresse Krenács Dóra doktornőt vagy Nagy Sarolta gyógytornász és mozgásterapeuta kolléganőnket bizalommal! Előfizetési csomagjainkat ITT találja!

Tetszett a cikk? Kérjük, oszd meg!

Hozzászólások

Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki. Legyél Te az első!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!