A nyugodt alvásért

A gyermekkor egyik leggyakoribb, és leghosszabban fennálló problémája lehet az alvászavar, ami nem csak csecsemőkorban jelenthet problémát, hanem a 10 év alatti korosztály több mint felét érinti, egyes eltérő fejlődésű gyermekpopulációban előfordulása akár 40-80 %.  

Több összefoglaló is született a csecsemő és gyermekkor alatt jelentkező alvászavarokól, illetve ezek lehetséges megoldásáról (Álomország tengerpartján). Sokan úgy érezhetik, hogy hiába minden praktika, napirend betartása, nyugodt légkör, kényelmes alvóruha, megfelelő szoba hőmérséklet (és még sorolhatnám), sajnos nincs megoldás. Számos gyermekgyógyászati kórkép (reflux, fogzás, idegrendszeri eltérés) is okozhatja a gyermek nyugtalanságát, és egyéb faktorok, mint mozgásfejlődés, vagy pszichés folyamatok (szeparációs szorongás, testvér érkezése, szülők válása, iskolai követelmények)  is állhatnak a háttérben. 

Az alvás létfontosságú funkciókat szolgál, amelyek támogatják a gyermek neurológiai fejlődését. A tartós alvászavar negatív hatása megfigyelhető, mind a fizikai, a mentális és az érzelmi egészségre is. A rosszul alvó gyermek nappal is nyugtalanná válik, agresszív lehet, gyakori a viselkedés- és figyelemzavar, romlik az iskolai teljesítmény és testi tünetek is jelentkezhetnek: egymást érik a betegségek, elhízás és akár magasvérnyomás léphet fel. A gyermeket gyakran a közösségben is „hiperaktív”, „kezelhetetlen” jelzőkkel illetik, holott csak kialvatlan.

Minél többet tudunk a gyermekek alvásának specifikus funkcióiról, annál inkább szükségesnek érezhetjük az alvási problémák időben történő megoldását.

Ugyanakkor a gyermek fejlődése során 2-3 éves korra körvonalazódhat egy-két olyan eltérés, melynek tünete vagy következménye lehet az alvási rendellenesség (pl. autizmus spektrum zavar betegségei, ADHD).  Az autizmus spektrum zavar csoportba tartozó, diszkrétebb tüneteket mutató gyermekek körében a nappali túlmozgás, agresszió, esetleg az alvászavar lehet az első megmutatkozó eltérés, az ADHD-s gyermekeknél pedig mindegy 75 %-ban figyelhető meg társuló alvászavar. 

Fotó: Canva

Több kezelési stratégia javasolt a figyelemhiányos hiperaktivitás zavaros (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) gyermekek részére, melyek a nem gyógyszeres és gyógyszeres kezelési elveket is tartalmazzák. A legjobb eredményt az ún. multimodális terápiával lehet elérni, amely magába foglalja mind a pszichoszociális és pszichpedagógiai módszereket, pszichoterápiát és gyógyszeres kezelést is. Az autizmus spektrum zavar kórképei mellé is gyakran társul szorongás, hangulatingadozás, esetenként alvászavar is, ezért ezek járulékos kezelése is rendkívül fontos. 

Az eltérő fejlődésű gyermekek kapcsán  különböző terápiás lehetőségeket ismertetettünk, azonban kevés szó esett az egyéb gyógyszeres vagy kiegészítő alternatív kezelésekről. 

Sok szülő tartózkodik a gyermek korai gyógyszeres kezelésétől, úgy ítélik meg, hogy a gyermek még nem „az a kategória”, illetve tartanak a lehetséges mellékhatásoktól vagy a hozzászokás veszélyétől. 

Az autizmus spektrum zavaroknál a központi idegrendszer célzott kezelésére, gyógyítására nem állnak rendelkezésre terápiás eszközök, csak a társuló tünetek befolyásolhatók. Az ADHD esetében a homloklebenyben található különböző agyi struktúrák megváltozott működése feltételezhető, egyes területek alul-, mások túlműködnek és az egyensúly megborulása eredményezi a kórképet. Ezen szabályozás finomhangolásába szólhatnak bele a gyermekkorban is sikerrel alkalmazott gyógyszeres kezelések, melyek elrendelése a gyermekpszichiátria hatáskörébe tartozik. 

Újabban fókuszba kerültek a különböző vitaminokkal, nyomelemekkel,  ellazító illóolajokkal vagy gyógynövényekkel történő vizsgálatok, melyek hatékonyan segítették a gyermekeket bizonyos tünetek kezelésében, mint például a hiperaktivitás, a stressz, az érzékszervi túlterhelés vagy elalvási nehézség. Egy külföldi tanulmány szerint az ADHD-s gyermeket nevelő családok közel 70 %-a használ valamilyen kiegészítő kezelést a gyermeknél, melyek zömmel diétás megfontolások, vitamin- vagy nyomelem pótlás, aromaterápia vagy gyógymasszázs. 

De melyek azok a vitaminok vagy természetes gyógymódok, melyekkel elősegíthető a pihentető alvás és javíthatják az eltérő fejlődésű gyermekek tüneteit?

Kiemelt szerepe van a B1-, B6-, B9-, B12-, D3-, C- és E- vitaminoknak, emellett különböző esszenciális zsírsavaknak (pl. omega-3, omega-6),  ásványi anyagoknak (pl. magnézium), aminosavaknak (pl. glicin, L-acetil-karnitin) és nyomelemeknek (pl. vas, cink). A figyelem és a koncentráció javulása várható a C-vitamin alfa-linolsavval való kombinációja valamint B6-vitamin és a magnézium adagolása kapcsán. A vitaminok (C-, E-vitamin) antioxidáns tulajdonsága is jelentősséggel bír a terápia során, nem utolsó sorban pedig a vitamin és nyomelem bevitel pótolja a gyermekek rossz étkezési szokásai miatt kialakuló hiánytüneteket. A magnézium szabályozza a központi idegrendszer sejtjeinek anyagcseréjét, hatására csökken a stresszhormonok elválasztása és izomrelaxáns hatása van,  ezáltal javul a gyermek stressztűrő képessége és mérséklődnek a hangulatingadozások.

Nem lehet elmenni a gyermekeknél előszeretettel használt gyógynövények mellett sem, melyeknek az alvászavar és nyugtalanság kapcsán is jelentős eredményeket tulajdonítanak. Egyes képviselői lényegében korcsoporti megszorítás nélkül,  biztonságosan alkalmazhatóak és megfelelő adagolásban mellékhatásuk sem jelentkezik.

Kiemelhető közülük a citromfű, ami a stressz enyhe tüneteinek csökkentésére és az alvás elősegítésére alkalmazható, illetve a kamilla, ami egy régóta használt,  nagyon sokoldalú gyógynövény, pihentető és nyugtató hatása csak kettő, számos gyógyhatása közül. Segít oldani a feszültséget és a szorongást, ezáltal megkönnyíti az elalvást, így használata elalvás előtt kifejezetten ajánlott. 

A gyógyító fűszernövények közül említést érdemel a majoránna, ami nyugtató hatású, megkönnyíti az elalvást, illetve egyik hatóanyaga, a rozmaringsav antibakteriális és antivirális hatással is rendelkezik, lerövidíti a betegség utáni felépülési időt és erősíti a szervezetet. A kakukkfű amellett, hogy immunrendszer támogatú hatású és vírusfertőzésekre is javallott, ugyancsak elősegíti a pihentető, nyugodt alvást. 

Fotó: Saját

A fent említett hatóanyagok kombinációjából, C-vitamin hozzáadásával készült a
Radepur Baby étrendkiegészítő szirup, ami mind az alvászavarok, mind pedig az enyhe viselkedészavarok kezelésére ajánlott 3 éves kor felett. Adagolása este javasolt elalvás előtt, 3 éves kor felett 5 ml, 5 éves kor felett 10 ml adagban.  


Szerző: Dr. Tajti Zsanett




Irodalom:

  • James Ahn et al.: Natural Product-Derived Treatments for Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder: Safety, Efficacy, and Therapeutic Potential of Combination Therapy
  • Miran Bang et al.: Herbal Medicine Treatment for Children with Autism Spectrum Disorder: A Systematic Review
  • D Sinha 1, D Efron: Complementary and alternative medicine use in children with attention deficit hyperactivity disorder

Tetszett a cikk? Kérjük, oszd meg!

Hozzászólások

Ehhez a cikkhez még nem szólt hozzá senki. Legyél Te az első!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!