Félrenyelés

FÉLREnyelés esetén  az idegen anyag a LÉGUTAKBA kerül, tehát fulladás veszélyével járhat. Sajnos itt is betegek 78 %-a 5 év alatti. Az oka többnyire az, hogy a gyermek evés közben szaladgál, ugrál, vagy éppen fekve fogyasztja az ételt, de az ijedtség kapcsán beszippantott apró tárgyak is ezt eredményezhetik. Olykor központi idegrendszeri szabályozási zavar miatt történik meg pl. koraszülöttek esetén, vagy agyi sérült gyermekeknél. 

Mit nyelnek leggyakrabban félre a gyermekek?

Darabos étel, olajos magvak, pattogatott kukorica, toll kupak, borsó, apró bogyós gyümölcsök (áfonya, ribizli), alma, szőlő, banán, répa, virsli, kenyérhéj, cukorka, rágógumi, apró játékrészek, lufi, cukorka csomagolás. 

A félrenyelés gyakori jelenség, mindenkivel előfordult már ivás, étkezés közben. Ilyenkor a víz, vagy kisebb darab étel a légútba kerül, melyet reflexes, heves köhögési roham követ, a gyermek akár hányhat is. Ha a gyermek köhögése elég erőteljes, a légútba került folyadék, kisebb falat felköhögésével a probléma megoldódik. Ebben az esetben a legfontosabb, hogy megőrizzük a nyugalmunkat és biztassuk a gyermeket a köhögésre. Nagyon ritkán késői szövődményként - néhány nappal később - magas láz, tüdőgyulladás jelentkezhet. 

Kép: Canva

Ritkán azonban a garatban, gégebemenetben vagy légcsőben elakadt idegentestek teljes vagy részleges légúti elzáródást okoznak, ami szakszerű beavatkorás nélkül perceken belül fulladáshoz vezethet!

Mikor merül fel légúti idegentest gyanúja?

 • Ha valaki szeme láttára történt az idegentest félrenyelése: fulladás, hirtelen köhögési roham, ami hosszasan fennál, nem szűnik vagy romlik. 
 • 5 év alatti kisded gyanús tünetekkel, egyéb magyarázat nélkül. 

Mely tünetek utalhatnak légúti idegentestre?

 • Sípoló légzési hang, nehézlégzés, rekedtség vagy a hangadás hiánya, nyáladzás, nyelési nehezítettség, köhögés, erőlködő, nehezített légzés, vérköpés. A gyermek nyugtalan, ijedt, a bőrszíne megváltozik (elszürkülés).
 • A tünetmentesség nem zárja ki az idegentest félrenyelést, olykor napokig nyugalomban megbújhatnak a kisebb tárgyak a légutakban és később jelentkeznek a tünetek!

Mi a teendő?

Már enyhe gyanú esetén is szoros kórházi megfigyelés indokolt! A vizsgálat mellett képalkotó vizsgálat (mellkas röntgen) elvégzése történik. Amennyiben a légúti idegentest gyanúja fennáll, vagy igazolódik, hörgőtükrözés (merevcsöves vagy flexibilis bronchoscopia) fog történni altatásban. 

Hova forduljanak Szegeden?

A stabil, kielégítő állapotú, légúti idegentest gyanús betegeket az SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika általános ambulanciáján (tel.: 06 62 545-311) fogadják.

Sürgősségi esetben:

 • Ha a gyermek köhögése elég erőteljesHATÁSOS, a légútba került folyadék, kisebb falat felköhögésével a probléma megoldódik. Ebben az esetben a legfontosabb, hogy megőrizzük a nyugalmunkat és biztasassuk a gyermeket a köhögésre. A gyermek állapotától függően felmerülhet a kórházi megfigyelés szüksége!
 • Ha a köhögés HATÁSTALAN  (azaz nincs hangadás köhögés kapcsán), de a gyermek eszméleténél van, gyenge, ijedt, képtelen levegőt venni, bőre szürke, alkalmazzon 5 háti ütést.  
  • Csecsemő (1 év alatt) esetén alkarunkra fektetve, nagyobb gyermeknél ülve, páros térdünkre hajtva alkalmazzuk a háti ütéseket a lapockák közé, legfeljebb 5 alkalommal. Ha a háti ütések hatástalanok, csecsemőknél 5 mellkasi nyomás, kisgyermekeknél (1 év felett!) 5 hasi lökés (Heimlich-féle műfogás) próbálható. 
  • Nagyobb gyermeknél a Heimlich manővert alkalmazza. Ha a háti ütések és mellkasi lökések (5+5 alkalommal) hatástalanok, ismételje őket, illetve hívjon segítséget (112) , ne hagyja magára a gyermeket! Még ha idő közben a gyermek jobban is lett, felköhögte a folyadékot, idegen testet, minden esetben kórházba szállítás szükséges! 
 • Ha a gyermek a mentést követően eszméletlen, kiáltson segítségért és azonnal kezdje el a gyermek újraélesztését.Fektesse kemény alapra, tegye szabaddá a száját, ha lát benne elérhető idegen testet, távolítsa el, egy mozdulattal törölje ki a folyadékot! Emelje ki az állát vagy enyhén hajtsa hátra a fejét (neutrális fejhelyzet 1 év alatt) és figyelje a légzését. 
  • Ha jó légzést tapasztal, őrizze a gyermeket a mentő kiérkezéséig, időről-időre vizsgálva, állapota változott-e? 
  • Ha nem tapasztal légzést (legfeljebb 10 másodpercig vizsgálva), azonnal kezdje el az újraélesztést! 5 kezdeti befújás után vizsgálja a keringés jeleit (mozgás, köhögés, szem nyitás...), ha nem tapasztal keringést, 15 mellkasi nyomást alkalmazzon a szegycsont alsó harmadában, 100-120/perces frekvenciával. Csecsemőnél 2 ujjal, 1 év felett egy kézzel kéztővel, nagyobb gyermeknél a felnőtteknél tanult kétkezes technikával! Ezt követően kb. 1 percig 2 befújást majd 15 mellkasi nyomást ismételjen. Ha senki nem értesítette a mentőt (112), ekkor hívja őket, majd a kiérkezésükig folytassa az újraélesztést!


         Kép: saját - Háti ütés


Kép: saját - Mellkasi lökés


Szerző: Dr. Tajti Zsanett