Három napos láz

Más néven exanthema subitum, roseola infantum vagy "hatodik betegség". Jellemzően csecsemők (7-13 hónapos), illetve 3 évnél fiatalabb gyermekek betegsége, melyet a Humán Herpeszvírus-6 (HHV-6) okoz leggyakrabban, de HHV-7, Enterovírusok (Coxsackie A, B, Echovírusok), Adeno és Parainfluenza vírus is okozhatja. A kiütésekért a vírus okozta immunológiai reakció tehető felelőssé, de konkrét oka nem ismert.

Lappangási idő: 1-2 hét

A vírus cseppfertőzéssel terjed, de csak a tünetek megjelenéséig fertőz, a kiütéses gyermek már nem. A fertőzést követő védettség egész életen át tart.

TÜNETEK

Szinte minden gyermek átesik a betegségen, sokan közülük azonban teljesen tünetmentesen vagy 1-2 napig tartó jellegtelen tünetekkel. Jellemző lefolyása a 3-5 napig tartó magas láz (olykor valóban 40 C körüli), majd elvágólag megszűnő lázat követő, testszerte megjelenő, kanyaróhoz hasonlító bőrkiütések. A kiütések főleg a testen jelentkeznek, ritkábban a végtagokon és az arcon is, nem viszketnek, majd néhány nap alatt eltűnnek. A gyermekek közérzete kielégítő vagy jó, a láz kapcsán lehetnek bágyadtabbak, aluszékonyabbak, időnként viszont nyűgösek is és a kutacsuk is elődomborodhat. Jelentkezhet még kötőhártya gyulladás, torokfájás, nyirokcsomó megnagyobbodás, a lágy szájpad jellemző vírusos „pöttyöződése”, orrfolyás, enyhe köhögés vagy gyomorfájás, hányás, hasmenés, sőt steril húgyúti fertőzés is.

Igen ritkán szövődményként máj- vagy agyhártyagyulladás, esetleg lázgörcs (kb. 4 %) is jelentkezhet. Kisdedkorban egyedüli tünete lehet a magas láz.

Kép forrás: saját

DIAGNÓZIS

A jellemző magas lázas epizódot követő 3-5 nappal megjelenő kiütések egyértelművé teszik a diagnózist, amennyiben más félrevezető tényező nem befolyásolja ezt. A magas láz miatt orvoshoz forduló betegek sajnos a mai napig szinte minden esetben antibiotikumot kapnak, annak ellenére, hogy ennek szükségessége a vizsgálat során nem igazolódik. Ugyanakkor a bőrtünetek megjelenésekor már nem a vírusfertőzés természetes lefolyása merül fel, hanem tévesen gyógyszerérzékenységnek, allergiás reakciónak véleményezik a kiütéseket! A kutacs elődomborodása időnként ugyancsak megtévesztő lehet, amennyiben a baba aluszékony, bágyadt is, agyhártyagyulladásnak diagnosztizálhatják a tüneteket.
Laborvizsgálatok során enyhe vérlemezke szám vagy fehérvérsejt szám csökkenés előfordulhat, illetve lymphocyta túlsúlyú fehérvérsejt szám emelkedés.

KEZELÉS

Speciális kezelést nem igényel, lázcsillapítás, bő folyadék fogyasztása javasolt. A bőrtünetek nem viszketnek, így azokra sem szükséges gyógyszerkészítmény. A magas, makacs láz csillapítására különböző hatóanyag tartalmú lázcsillapítók használhatók, azonban fél éves kor alatti 40 fokot meghaladó láz esetén érdemes orvoshoz fordulni! A lázgörcs kezelésére ott térünk ki.
Amennyiben a láz 3-5 napon túl is fennáll, a gyermek bágyadt, aluszékony, a kutacsa elődomborodik, a bőrtünetek apró, pontszerű bevérzések formájában jelentkeznek, szintén haladéktalanul orvosi vizsgálat szükséges!

Szerző: Dr. Tajti Zsanett

Forrás:
Uptodate
(https://www.uptodate.com/contents/roseola-infantum-exanthem-subitum?search=exanthema%20subitum&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1)
Dr. Vojnisek Zsuzsanna – Gyermekbetegségek -Kismamakülönszám
Tulassay Tivadar – Klinikai gyermekgyógyászat, 2016