RSV fertőzés

Az „RSV fertőzést” egy respiratory syncytial (RS) elnevezésű vírus (V) okozza, mely súlyos légúti tünetekkel járó betegséget eredményezhet különösen újszülött és csecsemő korban. A megbetegedés súlyosságát elsősorban a gyermekek társuló kórállapotai (koraszülöttség, szívbetegség, veleszületett rendellenességek, immunhiányos betegségek) és életkora befolyásolják, de hajlamosítanak a nem megfelelő szociális körülmények, anyatejes táplálás hiánya és a passzív dohányzás is.

Szezonalitását tekintve hazánkban októbertől májusig jelentkeznek halmozottan a megbetegedések, január-február hónapokban tetőzve. Két éves korára a gyermekek többsége kisebb-nagyobb panaszokkal átesnek a fertőzésen, azonban nem alakul ki tartós védettség, így későbbi életkorban, akár felnőttként is lehetőség van a fertőzésre. Ez a vírus okozza  az első életévekben a súlyos alsó légúti fertőzések legnagyobb százalékát (20-45 %), kórházi kezelés RSV fertőzés miatt 2-3 %-ban szükséges. Még napjainkban is az újszülöttkori halálozás 2,3 %-ában, csecsemőkori halálozás 6,7 %-ában  az RSV fertőzés a felelős.


TÜNETEK 

A fertőzés cseppfertőzéssel (tüsszentés, orrváladék) terjed, rendkívül ragályos, így akár egy légtérben tartózkodás, közös játékok vagy egy puszi kapcsán is fertőz. A lappangási idő 2-8 nap. Kezdetben a náthás tünetek dominálnak, orrfolyás, köhögés jelentkezik. Újszülöttkorban kínzó köhécselés kapcsán érdemes mindig gondolni RSV fertőzésre. Jellemző tünete a láz, nyugtalanság, táplálási zavar, súlyosabb formájában a zihálás, megemelkedett légzésszám, sípoló légzés, mely akár légzészavarhoz, légzéskimaradáshoz (apnoe), bágyadtsághoz, oxigénhiányhoz is vezethet. Klinikai megjelenése tekintetében a kis hörgők gyulladását (bronchiolitis) illetve tüdőgyulladást okoz. 

DIAGNÓZIS

A tünetek és életkor alapján feltételezhető a betegség, azonban a biztos diagnózishoz a vírus kimutatása szükséges (immunfuoreszcencia, PCR, ELISA...), mely akár gyorsteszt formájában is elérhető a kórházakban.

KEZELÉS

Enyhe esetekben a beteg tüneti kezelése (orrcsepp, orrszívás, megfelelő folyadékbevitel) és megfigyelése elegendő, azonban kifejezett nehézlégzés kapcsán kórházi felvétel, oxigénkezelés, légzéstámogatás vagy gépi lélegeztetés is szükséges lehet. Antibiotikum kezelés nem alkalmas az RSV fertőzés gyógyítására, ugyanúgy, ahogy a hörgtágító salbutamol sem hoz a legtöbb esetben eredményt, tehát rutinszerű akalmazása felesleges. Váladékoldó köptető adása kis csecsemőkorban a tünetek súlyosbodásához vezethet, így kerülendő, illetve kizárólag orvosi felügyelet mellett alkalmazható. Idősebb gyermekeknél, akiknél másodlagos fertőzés vagy asztmás alapbetegség áll fenn, szteroid és hörgtágító kezelés is hatásos lehet. 


MEGELŐZÉS

A kézmosás kiemelten fontos a fertőzés megelőzésében, illetve a kis csecsemők (6 hónapos kor alatt) védelme a téli időszakban az esetleges fertőzöttekkel zsúfolt helyektől (plázák, egészségügyi rendelők).  

Védőoltás (Synagis) adható a nagy kockázatnak kitett gyermekek esetén: 

  • RSV járvány kezdetén a 35. gestatiós héten vagy korábban született csecsemőknek és akik 6 hónapos kornál fiatalabbak, 
  • 2 évesnél fiatalabb gyermekeknek, akik az utóbbi hat hónapon belül bronchopulmonalis dysplasia miatt kezelést igényeltek. 
  • 2 évesnél fiatalabb, haemodinamikailag jelentős veleszületett szívbetegségben szenvedő gyermekeknek.


Szerző: Dr. Tajti Zsanett