Torokgyulladás

A gyermekkorban gyakran jelentkező „torokfájás” alatt a garat és a környező területekre lokalizált fájdalomérzetet értjük, mely leggyakrabban a garat gyulladásának (pharyngitis acuta) köszönhető.

Zömmel felső légúti vírusfertőzések eredményezik, de bakteriális eredet is előfordulhat. Egy éves kor alatt viszonylag ritkán fordul elő, 4-7 éves korban gyakoribb és leginkább vírusoknak köszönhető. Kiemelendő a 2 éves kor felett jelentkező, Streptococcus baktériumok által okozott torokgyulladás (skarlát), mely a szövődmények elkerülése miatt antibiotikum kezelést igényel! (Részeletes leírás a „Skarlát” diagnózisnál). 

TÜNETEK

A torokgyulladás tünetei a fertőzés súlyosságától és a gyermek életkorától függenek. Jellemzően hőemelkedés vagy láz jelentkezik, a gyermek torka fáj, égő érzést panaszol, fájdalma a fülbe sugárzik és köhögési rohamok jelentkezhetnek. A nyelés is gyakran kellemetlen, mely ronthatja a folyadékbevitelt, akár kiszáradást is eredményezhet. A garat nyálkahártyája vérbő, a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodnak és fájdalmasak is lehetnek. 

Kép forrás: saját

DIAGNÓZIS

A gyermek tünetei és vizsgálata kapcsán a diagnózis felállítható. Szükség esetén bakteriológiai mintavétel lehetséges (nasopharyngealis törlés, orr-, vagy torokváladék tenyésztés).

KEZELÉS

A torokgyulladás kezelésének elsődleges kérdése, hogy vírusos, vagy bakteriális folyamattal állunk szemben? A vírusos folyamatok nem igényelnek kezelést, gyakori orrszívás, orrcsepp használata, bő folyadék fogyasztása és szükség esetén lázcsillapítás javasolt. Gyermekeknek hasznos kiegészítés lehet hideg vagy meleg italok, ételek gargalizálása, fogyasztása (pl. jégkrém) és 5 éves kor felett cukorka szopogatása (alatta fulladáshoz vezethet!). Helyileg ható torokfertőtlenítő készítményeknek nincs bizonyított hatása a torokfájásra, megegyeztek a cukorka szopogatással (aminek mellékhatása jóval kevesebb). Amennyiben a torokfájás kifejezett, ibuprofen vagy paravetamol hatóanyag tartalmú fájdalomcsillapító készítmény használata ajánlott. Bakteriális folyamat esetén antibiotikum kezelés szükséges.

Amennyiben 3 napon túl fennáll a torokfájás vagy rosszabbodás tapasztalható, ismételt vizsgálat szükséges a lehetséges szövődmények felderítése miatt (retropharyngealis tályog, celullitis...). 

Szerző: Dr. Tajti Zsanett

Forrás:
Uptodate: Evaluation of sore throat in children
Tulassay T.- Klinikai gyermekgyógyászat
Cseh Á., Krivácsi P., Szabó A. – Mit tegyek, ha beteg a gyermekem?