Lyme-kór

A Lyme-kór a kullancs által terjesztett, baktérium (Borrelia burgdorferii csoport) okozta megbetegedés. A kullancsok területileg változó mértékben fertőzöttek, és csak minden harmadik, negyedik okoz megbetegedést. A fertőzés továbbhaladásának feltétele, hogy a kullancs több, mint 24 óráig táplálkozzon a gazdaszervezetből így, ha időben távolítjuk el az élősködőt azzal megelőzhető a betegség! 


Kép: Erythema migrans bőrtünet

A kórokozó először a behatolási kapuban, azaz a csípés helyén szaporodik, ennek megfelelően először általában jellegzetes bőrtünet, az ún. erythema migrans (EM) jelenik meg. A csípést követő 7-14 nappal először egy homogén, bőr felszínéből nem kiemelkedő vörösség jelenik meg, mely kezelés nélkül növekszik, közepe feltisztul és így veszi fel a típusos gyűrű vagy kokárda-szerű formáját. Legnagyobb átmérője általában legalább 5 cm. Megjelenése nem mindig típusos (arcon, hajlatokban pl. lehet csík-szerű), így ha a gyermeken kullancscsípést követően tartósan fennálló bőrelváltozást észlelünk, mindenképpen mutassuk meg orvosnak! A bőrtünethez nyirokcsomó-megnagyobbodás is társulhat. 

Ahogy a kórokozó szaporodik és terjed a szervezetben, úgy okoz testszerte egyre változatosabb tüneteket. Általában a csípést követő 2-10. héten jelentkezik a második szakasz, jellemzője a láz, hőhullámok, levertség, fejfájás (ún. „nyári influenza”), különböző bőrtünetek (pl.: másodlagos EM, csalánkiütés) izom- és ízületi fájdalmak, gyulladások, ritkán szív- és érrendszeri, szemészeti eltérések. Az esetek egy ötödében az idegrendszer is érintett, mely központi- és perifériás idegrendszeri gyulladások, különböző fájdalmak, járászavar, fejfájás formájában nyilvánulhat meg. A fertőzöttek 20-30%-ában a megelőző bőrtünet hiányozhat és egyből a második stádium jelenik meg. Éppen ezért fontos, hogy a kullancscsípésről ne feledkezzünk meg, írjunk egy emlékeztetőt magunknak, hogy mikor történt és hol volt a csípés, hiszen hetek, hónapok múlva is okozhat problémát! Szokatlan tünetek megjelenésekor mindenképpen gondolni kell rá és tájékoztatni a gyermekorvost!

A betegség diagnózisa a megelőző kullancscsípés és a jellegzetes bőrtünet alapján történik, melyet vérből történő szerológiai vizsgálat erősít meg. A tünetekkel járó Lyme-borreliosist antibiotikummal kell kezelni, a betegség súlyosságától függő ideig és módon (szájon át vagy intravénásan). Tünetmentes kullancscsípés esetén megelőző antibiotikumos kezelésre nincs szükség. 

Ha nem történik megfelelő antibiotikumos kezelés az első vagy a második szakaszban, és a szervezet nem képes kontrollálni a kórokozók terjedését, akkor hónapok vagy akár évek múlva egy késői, krónikus megbetegedési forma alakulhat ki, vándorló ízületi gyulladásokkal (gyakran a térd érintett), idegrendszeri tünetekkel.  Bizonyos egyéneknél a kórokozó jelenléte nélkül, autoimmun folyamatok hatására is kialakulhat a krónikus forma, mely – baktérium kimutathatóság hiányában – igazi diagnosztikus kihívást jelent. 


További információ a kullancsok által terjesztett betegségekről: https://tunderidoktorneni.hu/blog/kullancs-altal-terjesztett-megbetegedesek