Nyirokcsomó

Ha a nyirokcsomók tapinthatóvá válnak…az csecsemőkorban általában kórosnak tekinthető, kivizsgálást igényel. Egy éves kor után azonban a gyermekek 90%-ánál fertőzés nélkül is kitapinthatóak nyirokcsomók, különösen a felületesen elhelyezkedő, nyaki-, áll alatti régiókban. 

A nyirokcsomók a szövetközti folyadékot szállító erek (nyirokerek) csomópontjai, ezen kívül a szervezet fontos immunológiai központjai. A testben szinte mindenhol megtalálhatóak (a központi idegrendszert kivéve). Általában kisebb csoportokban helyezkednek el, teljes számuk az 500-at is meghaladja. A külvilágból érkező idegen anyagok szűrőrendszereként funkcionálnak. A nyirokcsomóban élő sejtek (limfociták) normál immunrendszer esetén, a kórokozókra reagálnak és azok elpusztítására törekednek. Ez alatt a folyamat alatt számuk megsokszorozódik, ez okozza a nyirokcsomók szabad szemmel is látható és tapintható megnagyobbodását. 

Jelenlétük kifejezetten hasznos, hiszen nélkülük elképzelhetetlen a fertőzésekkel szembeni védekezés. Súlyos immunhiányos betegségeknél találkozhatunk a nyirokcsomók (relatív) hiányával. Azonban szükségtelen pánikszerűen keresgélésbe kezdenünk gyermekünkön, hiszen ilyen betegségeknél általában az egyéb súlyos tünetek (visszatérő súlyos fertőzések, nem gyógyuló sebek, kóros oltási reakciók, fejlődésben való elmaradás stb.) hamarabb felhívják a figyelmet a problémára.

A nyirokcsomók tényleges megnagyobbodása…

Gyermekkorban igen gyakori tünet, hiszen ez a fertőzések velejárója. Ilyenkor a nyirokcsomóban is gyulladásos folyamat zajlik. Sok esetben azért nem látható egy fertőzés kapcsán duzzanat, mert nagyon sok nyirokcsomó mélyen a testben, rejtve helyezkedik el. Normál esetben a csomók puha, rugalmas tapintatúak, fájdalmatlanok, a környezetükkel nem kapaszkodnak össze, különállóan mozgathatók.

A nyirokcsomók általában azokban a régiókban növekednek meg, melynek közelében éppen egy fertőzés zajlik. A torok, fül gyulladásos folyamatit a nyaki nyirokcsomók duzzanata kíséri, ezt észlelhetjük a leggyakrabban. Az esetek többségében vírusfertőzés áll a hátterében, ilyenkor a nyirokcsomók régiójában a méretváltozáson kívül más nem észlelhető, a duzzadt nyirokcsomók legtöbbször a nyak mindkét oldalán, lánc-szerűen tapinthatóak. Méretük legtöbbször a borsónyitól az olívabogyó nagyságig terjed. Ilyen esetben magával a nyirokcsomó duzzanattal teendő nincs. 

A vírusfertőzés lecsengése után a nyirokcsomó-duzzanat fokozatosan, bár a megnagyobbodáshoz képest lassabb ütemben, általában 2-4 hét alatt csökken, majd megszűnik.  

Gyakran tapinthatóak nyirokcsomók a lágyéki régióban, ezek általában a kismedencei szervek (húgyutak, belek) illetve a környező bőrterületek, intim tájék gyulladásos folyamatit kísérik valamint a láb gombás fertőzése kapcsán is megjelenhetnek. Ilyenkor sem magát a nyirokcsomó duzzanatot kell kezelni, hanem a kiváltó okot szükséges feltárni és azt orvosolni. 

FONTOS, hogy a nyirokcsomó duzzanat diagnosztizálását és nyomonkövetését minden esetben bízzuk szakemberre! 

A nem megfelelő ütemű visszafejlődés, vagy új tünetek, tapintási lelet megjelenése esetén kiegészítő vizsgálatokra van szükség, amik súlyos betegségeket fedhetnek fel.


Kezelés válik szükségessé, ha…

A nyirokcsomó duzzadttá, fájdalmassá válik, felette a bőr kipirult, meleg tapintatú és a folyamatot – az alapbetegségtől független –lázas állapot kíséri. Ez általában gennyes, azaz baktérium okozta fertőzésre enged következtetni. Ilyen esetben antibiotikumos kezelést kell megkezdeni, illetve egyes esetekben a genny sebészi lebocsátása szükséges. 

Bakteriális nyirokcsomó-gyulladást okozhatnak a fej-nyaktájon pl.: fogászati gócok, bakteriális torokgyulladás, bőrfertőzések (pl.: ótvar). Ha egy- vagy kétoldali fájdalmas, gyulladt nyaki nyirokcsomókat észlelünk torokgyulladás mellett, a torokváladék bakteriális vizsgálata is indokolt. Leggyakrabban Streptococcus, Staphylococcus fajok okoznak ilyen jellegű panaszt. Laborvizsgálatra akkor van szükség, ha általános tünetek pl.: láz, levertség, gyengeség is jelentkezik a duzzanat mellett.

Egyéb, speciálisabb fertőzések…

 • is okoznak nyirokcsomó megnagyobbodást. Ilyen pl.: a macskakarmolási betegség. Ez esetben a test egy jól körülhatárolható régiójában jelentkező, egy oldali nyirokcsomó duzzanatot egy baktérium hozza létre, mely a fiatal macskák karmolásával, nyálával, harapásával vagy bolháival fertőz. A tünetek a fertőződés után 7-10 nappal jelentkeznek, időnként a fertőződés helyén, a bőrön kis piros dudor látszik. Kezelése antibiotikummal történik.

Forrás: https://emedicine.medscape.com/article/214100-

 • Bizonyos vírusfertőzések kapcsán is jelentkezhet nagyfokú kétoldali nyaki nyirokcsomó-gyulladás, ilyen pl.: a mononukleosis (mirigyláz). Ilyenkor a duzzanaton kívül fehér lepedékkel bevont garatmandulákat, megnagyobbodott lépet és májat lehet észlelni. Gyakran testszerte jelentkező nyirokcsomó megnaggyobbodást is lehet észlelni. A súlyos tünetek ellenére a kezelés ilyenkor tüneti, a többi vírusfertőzéshez hasonlóan történik. Súlyos légúti akadályt képző mandula- és nyirokcsomó megnagyobbodás esetén kórházi kezelés szükséges.
 • A toxoplasmosis, azaz a Toxoplasma gondii-val történő fertőzés szintén okozhat nyirokcsomó megnagyobbodást. Leggyakrabban a nyaki nyirokcsomók duzzadnak meg, ezt sokszor semmiféle egyéb panasz nem kíséri. Egyéb esetben a mononucleosishoz hasonló tünetek jelentkeznek, ritkán súlyosabb szövődmények is előfordulhatnak. Magyarországon a becslések szerint minden második ember átesett már a fertőzésen. A kórokozót nem megfelelően hőkezelt húsokkal vagy macskaürülékkel szennyezett zöldségekkel vihetjük be a szervezetbe. Ép immunitású egyéneknél a fertőzés legtöbbször tünetmentesen zajlik le, viszont várandós nők magzatira kifejezetten veszélyes lehet!  Így ez esetben kiemelten fontos a húsok megfelelő hőkezelése és a zöldségek, gyümölcsök alapos megtisztítása fogyasztás előtt!. Kezelés csak szövődményes esetben, vagy terhesség alatt és csökkent immunitású egyének esetén szükséges. 

Forrás: https://kecskemet.imami.hu/varandossag/mi-az-torch-szures-es-miert-erdemes-elvegeztetni


A nem fertőző betegségek okozta nyirokcsomó duzzanat…

...komplex kivizsgálást és legtöbbször kórházi kezelést kíván meg. Ilyen esetben autoimmun betegségek vagy daganatok állhatnak a háttérben. 

 • Autoimmun betegségek általában testszerte jelentkező nyirokcsomó megnagyobbodást hoznak létre. Ez esetben azonban egyéb tünetek, mint gyengeség, ízületi fájdalom, duzzanat, bőrtünetek is jellemzőek. Autoimmun betegség gyanújakor gyermek reumatológus felkeresése javasolt. 
 • Tumoros nyirokcsomók általában folyamatosan növekednek, sokszor nem a típusos helyen fordulnak elő pl.: kulcscsont felett vagy alatt, tapintatuk fájdalmatlan, a környezetükkel összekapaszkodnak, önállóan nem mozgathatók. Tapasztalt kéznek általában egyből feltűnik a gyanút keltő csomó, melynek észlelésé követően komplex kivizsgálás (laborvizsgálat, ultrahang, MR, CT) szükséges. Ha malignus betegségre van gyanú a nyirokcsomóból mintát is kell venni (biopszia) a szövettani elemzéshez. A gyanús nyirokcsomó mellett meglévő általános tünetek, mint gyengeség, visszatérő fertőzések, fogyás, éjszakai izzadás is szintén komolyabb betegségre utalnak. Ha daganatos megbetegedésre van gyanú a gyermeket onko-hematológiai osztályra irányítják.


A bőr alatt észlelhető duzzanatok minden esetben nyirokcsomók?

A válasz egyértelműen az, hogy NEM!

Számos egyéb, köztük súlyos, azonnali beavatkozást igénylő betegség is okozhat tapintható duzzanatot, kinövést, csomót, ilyenek például a bőr mélyebb rétegeinek gyulladásos folyamatai, jóindulatú (pl.: lipoma) vagy akár rosszindulatú daganatok, cysták, gennygyülemek (atheroma) stb. éppen ezért…

FONTOS, hogy ha a gyermeken bármilyen addig ott nem lévő csomó, dudor, kinövés észlelhető mihamarabb orvos felkeresése szükséges!


Összefoglalva

 • A nyirokcsomók a fertőzések elleni védekezésben játszanak szerepet, tehát megnagyobbodásukra leggyakrabban fertőzések kapcsán lehet számítani
 • Gyermekkorban gyakran tapinthatók nyirokcsomók és a megnagyobbodás sem ritka, azonban minden esetben fontos orvosnak megmutatni a duzzanatot!
 • Ha a nyirokcsomók fájdalmassá válnak, körülöttük a bőr meleg, piros, akkor azt kezelni kell!
 • Részletes kivizsgálásra (laborvizsgálat, ultrahang, mintavétel stb.) nem minden esetben van szükség, de akkor feltétlenül, ha pl.: a nyirokcsomók mérete nem csökken megfelelő ütemben, szokatlan helyen vagy több régióban jelennek meg, kezelés ellenére növekednek, súlyos kísérő tünetekkel járnak, tapintásuk eltér a normától
 • A nyirokcsomókon kívül számos más –köztük potenciálisan életveszélyes–betegség okozhat bőr alatt tapintható kinövéseket, ezért ilyen észlelésekor mindig kérjük ki szakember véleményét!
 • Ha a panaszokat valóban megnagyobbodott nyirokcsomó okozza, akkor is szükséges a rendszeres kontrollvizsgálat!


Szerző: Dr. Krenács Dóra

Források:
https://gyogyhirek.hu/mi-oka-lehet-a-nyirokcsomo-megnagyobbodasnak/
http://www.debkard.hu/kardio_magazin.html?view=444
Ludwig Endre, Szalka András: Infektológia