Kullancsencephalitis

A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás

A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás súlyos, életveszélyes betegség. Hazánkban kb. minden ezredik kullancs fertőzött ezzel a kórokozóval. A betegséget egy vírus okozza, a kullancs hordozóállatként szerepel. A fertőzést nem csak kullancsok terjesztik, hanem nyers kecske és juhtej fogyasztással is elkapható.


A betegség első tünetei általában a csípést követő egy-két héttel jelentkeznek, a fertőzöttek kb. egyharmadánál. Az első stádiumban láz, felső légúti hurutos tünetek lépnek fel, melyek fej- és végtagfájdalmak, gyomor-bélrendszeri panaszok kísérhetnek. Az első fázist egy tünetmentes időszak követi, majd a betegek egyötödénél a csípést követő negyedik héten idegrendszeri tünetek jelentkeznek. A vírus által okozott gyulladás mind a központi-, mint a perifériás idegrendszerben felléphet változatos tüneteket okozva. Gyermekkorban gyakran agyhártyagyulladás alakul ki, de típusos agyvelőgyulladásos kórképpel is találkozhatunk. Tünetei a láz, fejfájás, hányás, levertség, aluszékonyság, fénykerülés, tudatállapot romlás, görcsök, járászavar, beszédzavar. Ezen kívül arcideg-, vállöv-, karbénulás, gerincvelő gyulladás formájában is jelentkezhet a betegség. Hosszú távú következmény lehet a krónikus fejfájás, epilepszia, szellemi leépülés, végtagi vagy légzőizom bénulás is. A betegség akár halálos is lehet, bár nagyon ritkán, a legtöbb esetben maradványtünetek nélkül gyógyul. 

A betegséggel szemben a kezelési lehetőségeink igen korlátozottak, csak tünetiek. Éppen ezért a megelőzésre kell nagyobb hangsúlyt fektetni, melynek leghatékonyabb módja a védőoltás felvétele. 

További információ a kullancsok által terjesztett betegségekről: https://tunderidoktorneni.hu/blog/kullancs-altal-terjesztett-megbetegedesek