Hörgőgyulladás

A bronchitis a hörgők nyálkahártyájának gyulladása, melyet leggyakrabban felső légúti vírusok idéznek elő és gyakran társul a légcső gyulladásos megbetegedése is.


Forrás: PIxabay

TÜNETEK

Felső légúti általános tüneteket követően (hőemelkedés, rossz közérzet, orrfolyás) 1-2 nappal a fertőzés a mélyebb légutak felé terjedhet és kialakul a légcső-, és hörghurut. Gaykori tünet a szegycsont mögötti fájdalom, kezdetben száraz, majd produktív, hurutos köhögés és láz. Ha nincsenek szövődmények, a tünetek 3-5 napon belül javulnak, a gyermek gyógyul. Azonban ha aláz elhúzódik, a köpet színe sárgás-zölddé változik és nem csökken a mennyisége, felmerül bakteriális felülfertőződés lehetősége.

DIAGNÓZIS

Hallgatózással egyértelműen diagnosztizálható, de képalkotó vizsgálat is szükséges lehet (mellkas röntgen negatív, hörghurutban nincs beszűrődés).

KEZELÉS

Ágynyugalom, bő folyadék, orrcsepp és orrszívás, köptető alkalmazása, fiziológiás só inhalálása. A köptetőt kora délután adjuk utoljára, hogy ne estére szakadozzon fel a váladék és a gyermek nyugodtan pihenhessen. Jó hatásfokkal alkalmazható a váladék ürülésére a mellkasi fizioterápia, azaz ha a gyermek mellkasát összezárt tenyerünkkel kúpot képezve „ütögetjük” ritmusosan. Amennyiben bakteriális felülfertőződés lehetősége merül fel, orvosi vizsgálat és antibiotikum használata szükséges, azonban rutinszerűen nem antibiotikum a hörghurut gyógyszere!

Szerző: Dr. Tajti Zsanett