Ekcéma

Az atópiás dermatitisz veleszületett hajlam és egyéb faktorok (éghajlat, emócionális-, hormonális okok, fertőzés, allergének, élelmiszerek) miatt jelentkező krónikus bőrgyulladás, mely „atópiás családban” azaz eczemás, asthmás és allergiás rhinitistől szenvedő szülők esetén gyakrabban fordul elő. Gyakorisága 5-20 %.


Az ekcémás bőr abban különbözik az egészségestől, hogy a bőr felső rétege nem képes ugyanannyi nedvességet tárolni, ez okozza a bőr berepedését, kiszáradását és az allergének behatolását.

Gyermekkorban az eczemás bőrtünetek kiváltóinak gyakran egyes élelmiszereket tartanak. Az élelmiszer allergiák lehetnek ún. azonnali reakciók, amikor a fogyasztott étel után közvetlenül jelentkeznek a bőrtünetek, de gyakran krónikusan, később okoznak eczemát – ilyenkor az azonosítás is nehezebb, leggyakrabban tej, tojás és liszt tehető felelőssé. A gyermekek nagy része a problémás élelmiszerre mutatott intoleranciát kinövi, kb. 12 hónappal később visszavezetve az étrendjébe már nem okoz problémát.

Érdekesség az ún. higiénia hipotézis, mely egyértelműen bizonyította, hogy azok a gyermekek, akik korai életkorukban találkoznak háziállattal vagy közösségbe kerülnek, kevesebb allergiás megbetegedéstől szenvednek.

FORMÁI

Csecsemőkori, kisded/kisgyermekkori és ifjúkori formát különböztetünk meg, melyek bőrtünetei a korral eltérnek.

TÜNETEI

Jellemző tünetei a száraz bőr, hámlás, piros foltok, gyulladás és nedvező bőrterületek valamint gyakori viszketés, amik jellemzően 1-6 hónapos csecsemőkön jelennek meg először. A pelenkával fedett bőrterület általában megkímélt (a pelenka területét érintő bőrelváltozás a pelenka dermatitis)! Kezdetben, csecsemőkorban dominánsan az arcot érintik a bőrtünetek, kisdedkortól a hajlatok (térd-, könyökhajlat) illetve nyak területei kerülnek előtérbe, de az arc és a szemhéjak hámlása is megfigyelhető. Későbbi életkorban a hajlatok mellett a tenyér és talpak is érintettek, valamint a végtagokon erősen viszkető, vörös csomócskák is kialakulnak.

Kép forrás: saját

DIAGNÓZIS

A jellemző bőrtünetek és viszketés alapján felállítható. Vérvétellel kimutatható a szérum magas IgE szintje, allergén specifikus IgE szint emelkedés illetve emelkedett eosinophil sejtarány. Az társuló, vagy okként szereplő étel- vagy légúti allergia kimutatása gyakran komplikáltabb.

KEZELÉS

Olyan krém vagy gyógyszer, ami az eczemát véglegesen megszűnteti, sajnos nincs, azonban a tünetmentesség megfelelő ápolással és körültekintéssel elérhető.
Hajlam esetén legfontosabb a megelőzés, az anyatejes táplálás kezdetben, illetve hypoallergén, speciális tápszerek alkalmazása. Ha felmerül a tejfehérje allergia és a gyermek anyatejes, az édesanyának kell szigorúan kiiktatni az étrendjéből a tejet! A rutin bőrápolás fontosságát speciális hypoaellergén fürdetővel és zsírozó testápolóval naponta kétszer nem lehet elégszer hangsúlyozni. A helyes fürdetés is fontos, nem túl meleg vízben, nem túl sokáig, illetve a törölközővel a nedvességet felitatni és nem dörzsölni a bőrt. Akut fellángolás, kifejezett gyulladás esetén szteroidos gyulladáscsökkentő készítmény nem elkerülhető, a viszketés antihisztaminokkal mérsékelhető. Kezelésében házi gyermekorvos, súlyosabb esetben bőrgyógyász szakorvos nyújt segítséget.


Szerző: Dr. Tajti Zsanett