Lepkehimlő

A lepkehimlő egy vírusos (Parvovírus B19) fertőző betegség, mely jellemző kiütésekkel, lázzal és egyéb tünetekkel társul. A vírus általában iskoláskorú gyermekeket fertőz (5-15 év), de felnőttek is megbetegedhetnek.

A lepkehimlő ( = Erythema infectiosum, "ötödik betegség") egy vírusos (Parvovírus B19) fertőző betegség, mely jellemző kiütésekkel, lázzal és egyéb tünetekkel társul. A vírus általában iskoláskorú gyermekeket fertőz (5-15 év), de felnőttek is megbetegedhetnek. Cseppfertőzéssel terjed, megelőzésében a gyakori, alapos kézmosás sokat segíthet. Felnőtt korára a lakosság fele átesik a fertőzésen, akár tünetmentesen, és védettséget szerez. Terhes nők megbetegedése esetén a magzat fertőzése is bekövetkezhet, időnként súlyos következménnyel (előfordulása 3,3-3,8 %). 

TÜNETEK

A vírussal való találkozást követő 5-10 naptól kezdve fertőznek a betegek, mely kb. 5 napig tart. Ebben a periódusban a betegek gyakran tünetmentesek maradnak, vagy enyhe, influenza szerű panaszaik vannak: hőemelkedés, láz, fejfájás, torokfájás, köhögés, viszketés, hasi panaszok (hasmenés, hányinger, hányás), kötőhártya gyulladás, izomfájdalmak. Immunhiányos vagy vérképzőrendszeri betegségben szenvedő pácienseknél ezen időszak alatt akár súlyos vérszegénység is felléphet (aplasticus anaemia).

A felsorolt kezdeti tünetek kb. 2-5 napig tartanak, majd megjelenhetnek a betegségre jellemző típusos bőrelváltozások (ebben a periódusban jellemzően már nem fertőznek a betegek):

  • az arc kétoldali, pillangó szerű kipirosodása (mint akit arcon csaptak volna), 
  • majd kiütések a mellkason, háton, karokon és lábakon, mely csipkés mintázatot utánoz,
  • ízületi fájdalmak (kéz, csukló, térd, láb) – ez jellemzően inkább felnőtteknél jelentkezik, gyermekek mindössze 10 %-ában fordul elő. Szimmetrikusan érinti az ízületeket és hetek alatt (2-3 hét) gyógyul, nem okoz ízületi destrukciót. 

Kép forrás: saját

A kiütések megjelenésével a gyermekek közérzete gyakran sokat javul. A bőrtünetek javulás után átmenetileg visszatérhetnek, amit a napfény, testmozgás, stressz provokálhat. A tünetek általában néhány héten belül megszűnnek, de időnként hónapokig (ritkán évekig) is elhúzódhatnak. 

A lepkehimlős betegek kb. 25 %-a teljesen tünetmentesen átvészeli a betegséget, 50 %-uk csak általános, influenza szerű tüneteket mutat és mindössze 25 %-ban mutatkoznak a kórképre jellemző típusos kiütések is.

A terhesség alatt történő fertőzés akár vetélést, méhen belüli elhalást vagy non-immun hydropsot is eredményezhet, emiatt ha felmerül a fertőzés terhesség alatt, haladéktalan orvosi vizsgálat szükséges!

DIAGNÓZIS

A jellemző klinikai kép láttán a betegség diagnózisa felállítható, de a vírus szerológiai kimutatása is lehetséges vérvétellel. A csontvelő érintettsége miatt a vérképben is megjelenhetnek jellemző eltérések, mint a retikulocyták számának jelentős esése, haemoglobin és haematokrit szintek csökkenése, alacsony fehérvérsejt szám és/vagy a vérlemezkék számának csökkenése is. 

KEZELÉS

Amennyiben a gyermek egészséges, a betegség önmagától gyógyul, a viszketés és ízületi fájdalmak esetén szükséges a tünetek kezelése antihisztaminnal illetve fájdalomcsillapító készítménnyel (pl. ibuprofen). Antibiotikum adása szükségtelen, a betegséget nem gyógyítja!

Amennyiben a gyermeknél immunrendszeri probléma vagy vérképzőrendszeri betegség áll fenn (pl. sarlóssejtes vérszegénység vagy thalassémia), orvosi vizsgálat szükséges. Terhesség alatti fertőzés esetén a magzat kezelése a kialakult betegségtől függ, akár méhen belüli vérátömlesztés vagy immunglobulin kúra is szóba jön. 

 A betegség a tünetek megjelenése előtt fertőz, így gyakran okoz óvodai, iskolai járványokat! Amennyiben terhes nő érintkezik lepkehimlős beteggel, orvosi vizsgálat szükséges a magzat védelmének érdekében!


Szerző: Dr. Tajti Zsanett


Forrás:
Uptodate: Clinical manifestations and diagnosis of parvovirus B19 infection
Uptodate: Patient education: Erythema infectiosum (fifth disease) (The Basics)
Uptodate: Treatment and prevention of parvovirus B19 infection
Uptodate: Parvovirus B19 infection during pregnancy