Köldök betegség

Orvoshoz abban az esetben kell fordulni, ha a gyermek lázas, köldöke bűzös, váladékos, jelentős bőrpír van, illetve ha a köldök 3 hét alatt sem esett le, ebben az esetben fennáll az immunbetegség gyanúja, mely kivizsgálást igényel!

A köldök korszerű ellátása alatt a „tisztán és szárazon tartást” értjük, azaz a rutinszerű köldökkezeléshez semmilyen szer nem szükséges! Az újszülött köldökéhez mindig tiszta kézzel nyúljunk és védjük a széklet és vizelet szennyezésétől is. A pelenkát visszahajtva megelőzhető az irritáció és megfelelő szellőzést is biztosítunk a területnek. Amennyiben szennyeződés történt, mossuk le tiszta vízzel, illetve ha a terület váladékozik, bőrpír jelentkezik, Octenisept-es fertőtlenítés szükséges naponta 1x. 

NE használjunk alkoholt, jódot és hintőport a gyermek köldökére!

A köldökzsinór az édesanya és magzata közötti összeköttetés a méhen belüli időszakban. 2 artéria és egy véna fut a zsinórban (egy kocsonyás burokkal körülvéve), amik hozzák-viszik a tápanyagokat a gyermeknek.  Vastagsága 1,5-3,6 cm és hossza 35-80 cm között változik születéskor. Mind a rövidebb, mind a hosszabb köldökzsinór összefüggésben lehet bizonyos rendellenességekkel, a hosszabb pl. hajlamosíthat a nyak körüli tekeredésre, míg a rövidebb a méhlepény leválását vagy fejlődési zavarokat idézheti elő. 

A születést követően megtörténik a steril köldökcsat felhelyezése és a köldök rutinszerű vizsgálata (pl. vastagsága, erek ellenőrzése). Kórházi körülmények között ezt követően a már említett szárazon és tisztán tartása ajánlott a köldöknek, szerényebb higiénés viszonyok között született gyermekek esetében azonban a clorhexidine-nel való fertőtlenítő kezelés ajánlott. Magyarországon az ajánlások az Octenisept-es fertőtlenítést javasolják, ugyanis clorhexidine tartalmú szer nem terjedt el a forgalomban. 

A köldök normál leszáradása: a születést követő egy héten belül, átlagosan 4,2-5,3 napos korban történik. Egyes tanulmányok szerint a gyakori fertőtlenítés növelheti a köldök leesésének idejét akár 3 hétre is.

Egészséges köldök újszülöttkorban. Forrás: saját

KÖLDÖKPROBLÉMÁK

1. Egy köldökartéria (SUA): előfordulása 0,2-0,6 %, gyakrabban jelentkezik kis súlyú újszülöttekben, koraszülöttekben és ikrekben. 20-30 %-ban egyéb szervrendszeri problémák is társulnak (pl. szív, bélrendszeri vagy központi idegrendszeri eltérések). 

2. Késői köldökleválás: nincs szigorú definíciója, de 3 héten túl történő köldökleválás esetén késői folyamatról beszélünk, mely eseteiben felmerülhet immungyengeség (LAD), fertőzés vagy akár urachus rendellenesség is. 3 héten túl történő köldökleválás is általában beavatkozás nélkül megtörténik, elősegíti ha a területet levegőztetik, szárítják, azonban fontos, hogy pl. alkohollal ne kezeljük ekkor se a köldököt, mert amellett, hogy a bőrt szárítja, a csonk leválását elősegítő baktériumokat is eltávolítja a területről. A teljesen kiszáradt köldököt ezt követően szikével vagy ollóval el lehet távolítani. 

3. Köldöksérv: A köldök körül lévő gyűrűt kötőszövetes rész borítja, mely idővel, a környező izmok erősödésének hatására záródik. Legszembetűnőbb a sérv a baba sírásakor, amikor a hasi nyomás megemelkedik és a sérv elődomborodik kissé. Átlagosan 5 éves korra spontán eltűnik, teendőt nem igényel, ragasztani teljesen felesleges, csak a ragasztóra jelentkező allergiás reakciókat és a bőr macerálódását idézhetjük vele elő. Nagyon ritkán jelentkezhetnek problémák a köldöksérvekkel kapcsolatban és záródásuk elmaradhat társult betegségek esetén (pl. Down szindróma, 18-as kromoszóma rendellenesség vagy kötőszöveti defektusok) is. Fontos elkülöníteni az ún. supraumbilicalis sérvektől (köldök feletti sérvek), melyek spontán záródása nem történik meg! 

4. Köldök granulóma (vagy köldökgomba): semmi köze nincs a köldök gombás fertőzéséhez. Leggyakrabban váladékozó, gyulladt köldök leválása után jelentkezik a köldökből kinövő, rózsaszín, kocsányos, 3-10 mm-es szövetmassza. Kezelésére a heti 1-2x alkalmazott ezüst-nitrát oldatot (ún. lápiszolást) használják néhány héten keresztül. Elővigyázatosan kell a szert alkalmazni, mert a normál bőr kémiai égését és elszíneződését okozhatja. Amennyiben a lápiszolás nem vezet eredményre, a granulóma sebészi eltávolítása is szóba jön, azonban előzőleg érdemes alaposan megvizsgálni a granulómát, mert felmerülhet, hogy valójában köldök polipról van szó.

5. Köldök polip: Olyan kinövések, melyek az embrionális fejlődés során a bélrendszeri vagy húgyúti hámból maradtak hátra. Nagyon hasonlóak a köldök granulómákra, csak sokkal ritkábban fordulnak elő és nem reagálnak az ezüst-nitrátos kezelésre. Sebészi eltávolításuk szükséges.

6. Urachus rendellenességek: a ductus urachus az embrionális korban a köldököt és a húgyhólyagot összekötő vezeték, mely a méhen belüli élet 4-5. hónapja között megnyúlik és elzáródik. Amennyiben születésig megmarad vagy rendellenes fejlődésű, különböző kórképek kialakulásáért lehet felelős: urachus persistens, urachus sinus, urachusdiverticulum, urachuscysta, vagy urachushúr. Az urachus nem teljes záródása – főleg a születéskor – még fiziológiásnak tekinthető, és amennyiben nem okoz tüneteket, 6 hónapos életkor előtt nem igényel semmilyen beavatkozást, egyéves kor alatt is csak akkor javasolt sebészeti ellátása, ha a panaszok kiújulnak. 16 éves kor alatt a visszatérő urológiai panaszok hátterében ugyanakkor 60%-ban az urachus fejlődési rendellenessége igazolható. 

7. Köldök elfertőződése (ophtalmitis): a köldökcsonk egy sebfelszín, melyet a bőr és a környezet baktériumai a születést követően szabadon elérhetnek. Fejlett országokban a köldök gyulladása 1 % alatti, azonban nem megfelelő higiénés körülmények között és otthon szülések során akár 8-22 % is lehet. Hajlamosíthat rá továbbá az alacsony születési súly, korai magzatburok repedés vagy a köldökvéna katéterezése is. Tünete a köldök körüli terület gyulladt, livid elszíneződése, bűzös váladékozása, illetve az újszülött általános állapotának romlása (táplálási zavar, letargia, láz...). Kezelésében a helyi fertőtlenítés mellett antibiotikum kezelés is szükséges, súlyos esetben kórházi felvétel és vénás készítmények (penicillin, aminoglikozidok). Amennyiben a köldök területe gyulladt, váladékozik, orvosi vizsgálat és kezelés szükséges!

Szerző: Dr. Tajti Zsanett

Forrás:
Uptodate: Care of the umbilicus and management of umbilical disorders
Dr. Lukovich P. – Ductus urachus persistens laparoscopos eltávolítása