Koszmó

Kimondottan csecsemőkori bőrjelenség, előfordulása 3-12 hónapos korban a leggyakoribb, de kb. 10 %-ban 1 hónapos kor körül is megjelenhet. Piros alapon zsíros, sárgásbarna felrakódás a fejtetőn, a kutacs környékén

 Ártalmatlan jelenség, inkább esztétikai szempontból lehet zavaró. Kialakulása nem függ össze a higiéniás viszonyokkal, elsősorban alkati jelenség, melyet a faggyúmirigyek túltermelődése okoz.

Azok a babák, akiknek koszmós a fejbőre, hajlamosabbak atópiás dermatitis kialakulására is.

TÜNETEK
Leggyakrabban a fejbőrön jelentkezik, de lehet a fülön, szemöldök területén vagy a szemhéjon is. Összefüggő, vagy szigetekben megjelenő sárgás-barnás, fénylő felrakódás. Tapadós, nehezen eltávolítható. Elhatalmasodva felülfertőződhet (akár bakteriális vagy gombás fertőzés is kialakulhat), kisebesedhet, sőt egyéb testtájakra is átterjedhet, akár a pelenkával fedett területekre is. A gyermek általános állapota jó, a bőrtünetek jellemzően nem viszketnek.

DIAGNÓZIS
Nagy hajú babáknál sokáig rejtve maradhat, természetes fényben jobban látszódik.

KEZELÉS
Önmagától szűnik néhány hét illetve hónap alatt, azonban a kifejezett formákat érdemes időben elkezdeni kezelni az elfertőződés megelőzése miatt. Egyik leghatékonyabb módja a növényi olajos (körömvirág, jojoba, olíva, napraforgó olaj) bedörzsölés fürdés előtt min. fél-egy órával. Ezt követően egy vékony sapkát húzva a gyermek fejére a zsíros felrakódás felpuhul, majd fürdés közben óvatosan eltávolítható, ledörgölhető, a gyermek haja megmosható, hajából fésűvel a hámdarabkák eltávolíthatók.

A hajas fejbőr rendszeres mosásával megelőzhető a koszmó kialakulása, de heti két-három alkalomnál ne mossuk többször a baba haját, mert fokozhatja a faggyútermelést. Makacs koszmó esetén a patikai forgalomban lévő, speciális készítmények, samponok kipróbálása is eredményes lehet. Súlyos formánál bőrgyógyász szakorvos felkeresése javasolt, helyileg kombinált hatóanyagos (szteroid és gombaellenes készítmény) krém szükségessége miatt.

Szerző: Dr. Tajti Zsanett