Tejcukor intolerancia

A tejcukor (laktóz) intolerancia egy szénhidrát felszívódási zavar, mely nem allergiás eredetű betegség, az ételintoleranciák csoportjába tartozik. Ugyan az enzimaktivitás már három éves kor után elkezdhet csökkenni, a megjelenése általában nem gyakori hat éves kor alatt.


OKA

A vékonybélben található laktáz enzim felelős a szervezetbe kerülő laktóz lebontásáért, melyből normál esetben glükóz és galaktóz lesz. Amennyiben csökkent a termelődése (laktáz deficiencia), a laktózt nem képes lebontani a szervezet és ún. laktóz malabszorpció alakul ki. Ha emellett klinikai tünetek is megjelennek, laktóz intoleranciáról beszélünk. A laktóz lebontásának hiánya miatt, az a vastagbélbe jut, majd az ott található baktériumok kezdik felhasználni, és az ekkor képződött anyagok (rövidláncú zsírsavak, hidrogén gáz), illetve a nem lebontott laktóz okozzák a tüneteket.

FORMÁI

  • Elsődleges laktóz malabszorpció: A leggyakrabban előforduló az ún. felnőtt típusú, szerzett laktáz deficiencia. A laktáz enzim aktivitásának genetikai eredetű csökkenése miatt alakul ki a kor előrehaladtával, és általában csak hat éves kor után jár tünetekkel. Extrém ritka forma a veleszületett laktáz deficiencia, amikor a csecsemőknek a laktóztól születéstől kezdve hasmenése van. További forma a koraszülöttekben (<34. hét) átmenetileg fellépő laktáz deficiencia, mivel a magzati élet során a laktázaktivitás csak később alakul ki, ez gyorsan javulni szokott a bél nyálkahártyájának kialakulásával.
  • Másodlagos laktóz malabszorpció: Kialakulhat a bélben található baktériumok túlnövekedése miatt, vagy a bél nyálkahártya sérülése kapcsán, mely lehet fertőzéses (fertőzéses bélhurut, giardiasis) vagy gyulladásos (lisztérzékenység, gyulladásos bélbetegségek, irradiáció, gyógyszeres kezelés) eredetű.

TÜNETEK

Tejcukor tartalmú étel (tej vagy tejtermék) fogyasztását követően hasi puffadás, bélgáz képződés, hasi görcs, hasi korgás és/vagy hasmenés jelentkezik. A hasi fájdalom általában görcsös jellegű, köldök körüli vagy alhasi. Gyermekekben a hasmenés nagymennyiségű, habos és vizes, felnőtt korra a hasmenés kevésbé domináló tünet. A tünetek egyénenként igen változóak lehetnek. A bél baktérium flórája képes lehet alkalmazkodni a tartós laktóz bevitelhez, ami segíthet valamelyest a tünetek előfordulásában és erősségében.

DIAGNÓZIS

A diagnózis felállítása történhet a tünetek alapján, melyekhez kiegészítő vizsgálatok is szükségesek lehetnek. Felmerül a laktóz intolerancia gyanúja, ha a tünetek a tejcukor tartalmú ételt fogyasztását követően néhány órán belül megjelennek, majd öt-hét nap alatt megszűnnek laktózmentes diéta mellett.

Az orvos végeztethet ún. provokáló tesztet, mely során éhgyomorra vízben feloldott laktózt kell elfogyasztani, majd figyelik a tüneteket. Ezt általában párhuzamosan végzett hidrogén kilégzési teszttel szokták kombinálni, mely egy könnyen kivitelezhető, nem invazív teszt. Ilyenkor éhgyomorra kell laktózt fogyasztani, majd a következő három órában 30 percenként egy speciális eszközbe kell a betegnek levegőt fújni. Laktóz intoleranciában általában 90-120 percnél éri el a maximum értéket. Ha a teszt abnormális értéket mutat, az laktóz malabszorpcióra utal, ha emellé tünetek is társulnak, akkor laktóz intoleranciáról beszélünk. Ha a betegnek súlyosak a tünetei vagy laktózmentes diéta mellett is fenn állnak, akkor ki kell zárni más lehetséges okokat is.

Ritkábban használt diagnosztikus tesztek közé tartozik a laktóz tolerancia teszt, a vékonybél biopszia és a genetikai vizsgálat. A diagnózis további részét képezheti a másodlagos okok kizárása is.

KEZELÉS

Diéta

  • Mivel a tünetek megjelenése függ a bevitt laktóz mennyiségétől, a laktóz csökkentett diéta tud megoldást nyújtani, anélkül, hogy teljesen megvonnák a tejcukor bevitelét. Tekintve, hogy egyénenként változó a laktózbontó képesség, érdemes először szigorú diétát tartani, majd fokozatosan emelni a laktóz mennyiségét és meghatározni a gyermek által még tolerált mennyiséget. Általában jobban tolerálható, ha rendszeresen van valamennyi laktózbevitel, ahelyett hogy csak megszakításokkal fogyasztaná.
  • Egyes gyógyszerek tartalmazhatnak additív anyagként laktózt, viszont általában annyira alacsony ennek a mennyisége, hogy ez nem szokott tüneteket okozni, emiatt ezeket a gyógyszereket nem kell kerülni.

Enzimpótlás

  • Laktáz enzim már többféle formában is kapható (tabletta, por, kapszula, csepp). A tablettákat étkezés előtt kell bevenni kevés vízzel vagy szét kell rágni őket. A tabletták számát az határozza meg, hogy kb. mennyi laktózt tartalmaz a fogyasztani kívánt étel. Port és kapszulát általában az ételre kell szórni, majd 5-10 percet ajánlott várakozni. Az étel ne legyen forró, mert az károsíthatja az enzimet, ami így elveszti a hatását. Gyermekeknek 3 éves kor alatt a folyékony kiszerelésű enzimpótlás javasolt biztonsági szempontból, a tabletta 3 éves kor felett adható. Ha csecsemőkori laktóz intolerancia áll fenn, az enzimet akár a szoptatás során lefejt kevés anyatejbe is bele lehet keverni és így beadni. Az egyes készítmények alkalmazásáról (hány éves kortól, miben, mekkora mennyiségben adható) mindig az adott készítmény leiratából szükséges tájékozódni. A legtöbb termék nem vényköteles, akár drogériákban is kapható, a vényköteles termékekhez orvos által igazolt laktóz intolerancia szükséges.

Tekintve, hogy az elsődleges laktóz intoleranciáknak általában nem szűntethető meg az oka, a kezelés célja a tünetmentesség elérése. Másodlagos okú tejcukor intolerancia esetén a kiváltó ok kezelése rendezni szokta a laktázaktivitást, és megszűnik a laktóz intolerancia, majd a laktóz néhány hét alatt fokozatosan visszavezethető a gyermek étrendjébe.

Szerző: Dr. Demcsák Alexandra