Bronchitis

A bronchitis, azaz hörgőgyulladás speciális formája, melyhez a légutak átmeneti görcsös szűkülete is társul, amit a gyulladás miatti fokozott duzzanat és nyáktermelés idéz elő.

Hasonlít az asztmához, de ez nem krónikus állapot, hanem akutan jelentkezik, elsősorban vírusfertőzések (RSV, adeno, parainfluenza stb.) és egyéb tényezők hatására (pl. tejallergia).  Elsősorban csecsemők és kisdedek megbetegedése. 

TÜNETEK

Jellegzetesek és időnként rendkívül ijesztőek. Magas légzésszám (»40/min), nehézlégzés, sípolás, búgás mely sokszor füllel is hallható. A légzészavart bordaközi behúzódások, orrszárnyi légzés is kísérheti, a gyermek küzd minden légvételért. Ilyen súlyos állapotban azonnal orvosi vizsgálat, esetleg mentő értesítése és kórházi kezelés lehet szükséges.

DIAGNÓZIS

Hallgatózással egyértelműen diagnosztizálható, de képalkotó vizsgálat is szükséges lehet (mellkas röntgen).

Visszatérő obstruktív bronchitisek hátterében a kiváltó ok felderítése rendkívül fontos. Okozhatja krónikus arcüreggyulladás, reflux, veleszületett hörgőszűkület, korábbi betegség (pl. BPD) vagy veleszületett szívbetegség is. 

KEZELÉS

Ha egyszerű fertőzésről van szó, akkor ágynyugalom, bő folyadék, orrcsepp és orrszívás, hörgtágító kezelés, gyulladáscsökkentő valamint társuló hurutos köhögés esetén köptető adása szükséges – azonban alkalmazása óvatosságot igényel, mert akár súlyosbíthatja is a betegséget. 

Kifejezett formánál a fennálló nehézlégzés miatt oxigénhiány léphet fel, így haladéktalan kórházba szállítás és oxigén kezelés válhat szükségessé. 

Forrás: Pixabay

Ha már volt korábban obstruktív bronchitise a gyermeknek és van otthon megfelelő eszköz (Babyhaler), akkor rohamoldásra 2 puff salbutamol adható 20 percenként 3x, valamint szteroid tartalmú kúp használható a gyermek súlyának megfelelő mennyiségben. 


Szerző: Dr. Tajti Zsanett