Árpa

A szemhéj mirigyeinek bakteriális gyulladása következtében kialakuló, lényegében apró tályogot nevezzük árpának.

A kórokozó leggyakrabban a Staphylococcus aureus baktérium. Gyermekkorban sűrűn előfordul, leggyakrabban felső légúti fertőzésekkel társultan vagy azokat követőn. A szemhéjakat is érintő bőrbetegségben (rosacea, seborrheás dermatitis) szenvedő betegeket gyakrabban érinti. Fertőző betegség! 

TÜNETEK

Elhelyezkedés tekintetében lehet külső vagy belső. A külső (Horneola externum) árpa a szempilla kivezető mirigyeinek gyulladása kapcsán keletkezik, a belső (Horneola internum) árpa pedig a szemgolyó felőli, belső felszínre nyílik, ez gyakran nem is okoz látható csomót. Egy időben, egymás mellett több árpa is megjelenhet.  A látóképességet nem befolyásolja. 

Fájdalmas szemhéj duzzanat. Az árpa eleinte egészében piros, gyulladt, rugalmas tapintatú. Ahogy a folyamat előrehalad, a terület „beolvad”, az árpa kissé megpuhul, már nem feszül annyira és sárgás gennycsap jelenik meg rajta. Ezt követően hamarosan spontán kiürül, vagy művileg kitisztítható.

Külön entitás az ún. jégárpa (chalazion), ami a szemhéj külsőn felében növő kemény, ám általában fájdalommentes csomót jelöl.

DIAGNÓZIS

Gyermekgyógyász szakorvos is felállíthatja a diagnózist a klinikai tünetek alapján, azonban szemészeti szakvizsgálat során réslámpával végzett vizsgálat ad korrekt eredményt. 

KEZELÉS

Sok esetben az árpa magától kifakad, azonban ez elősegíthető langyos, nedves borogatással (naponta 2x15 perc) vagy párakötéssel: semleges szemkenőccsel bekenve a szemet, rá 4x4 cm-es steril gézlap, arra tiszta vízbe mártott, kinyomkodott vatta, efölé méretre vágott, vízzáró nejlon darab kerül, majd ismét egy gézlap és rögzítéshez ragasztás. A kötés alatt meleg pára keletkezik, melyet érdemes éjszakára felhelyezni és reggelig fenntartani. Orvosi utasításra kezelésére antibiotikum tartalmú szemkenőcs vagy szemcsepp is használható. Soha nem szabad nyomkodni vagy piszkálni az árpát, amennyiben nem nyílik meg vagy fájdalmatlan csomócska marad utána, szemészeti szakrendelésen gyorsan eltávolítható egy néhány perces beavatkozással. 


Szerző: Dr. Tajti Zsanett

Forrás:
Uptodate – Eyelid lesions
Dr. Kusnyerik Ákos – Gyermekbetegségek, Kismama különszám