Bárányhimlő

A bárányhimlő nagy fertőzőképességű, vírus (Varicella zoster vírus) okozta betegség, mely jellemző bőrtüneteiről típusos esetben könnyedén felismerhető. A fertőzéshez elegendő, ha bárányhimlőssel egy háztartásban él, legalább 5 percig szoros kontaktusba kerül, vagy egy órán keresztül egy légtérben tartózkodik. Ennek „köszönhetően” óvodáskor végéig a gyermekek nagy része átesik a fertőzésen. Fertőzhet a bárányhimlős személy, illetve fedetlen testtájon övsömörös felnőtt is!


A bárányhimlő a kiütések megjelenése előtt két nappal már fertőz és a sebek pörkösödéséig (ált. 4-5 nap) tart a fertőzőképesség.

Lappangási idő: 10-21 nap, jellemzően 14-15 nap.

A fertőzés életre szóló védettséggel jár a legtöbb esetben, kivéve, ha a gyermek kis csecsemőkorában fertőződött, vagy nagyon enyhe tünetei voltak.

TÜNETEK

A vírus a légutakon keresztül kerül a szervezetbe és szaporodik el. A fertőzés után kb. két héttel jelentkeznek testszerte (és a hajas fejbőrön is!) a kiemelkedő kiütések, melyek hólyagossá válnak. A kiütéseket piros udvar veszi körbe és rendkívül viszketnek. A szájnyálkahártyán és a nemi szervek nyálkahártyáján is megjelenhetnek a kiütések, emiatt akár étvágytalanság is jelentkezhet, fájdalmas lehet a vizeletürítés. 5-7 napig lehet számítani új bőrtünetekre. Kísérő tünetekként láz, rossz közérzet vagy fejfájás is lehet.

Kép forrás: saját

DIAGNÓZIS

A klinikai kép a legtöbb esetben elegendő a diagnózishoz. Atípusos esetben az első 5 nap során a hólyagbennékből direkt víruskimutatás lehetséges, illetve több mint 10 napja tartó betegség esetén specifikus IgM kimutatása igazolja a betegséget. A védettség tisztázására varicella antitest vizsgálat végezhető (pl. várandósság előtt, ha nem tudja az illető biztosan, hogy átesett-e a fertőzésen).

SZÖVŐDMÉNYEK

  • Bakteriális felülfertőződés: A 6. nap után, új kiütések megjelenése nélkül észlelt láz, illetve láztalan állapot utáni újabb láz esetén merül fel. Bakteriális folyamatként ótvar (impetigo), bőrgyulladás (cellulitis) vagy streptococcalis toxikus sokk szindróma megjelenése lehetséges.
  • Tüdőgyulladás (pneumonitis): Tizenéves betegek esetén a kiütések után 1-3 nappal jelentkező légúti tünetek utalhatnak a tüdő érintettségére.
  • Súlyos lefolyású bárányhimlő: Főleg immunhiányos betegek esetében jelentkezik, a vírusfertőzés többszervi elégtelenséget és halált okozhat.
  • Egyéb szövődmények is társulhatnak, pl. idegrendszeri kórképek (kisagy gyulladás, agyhártyagyulladás...), hematológiai betegségek vagy Reye szindróma.

Terhesség alatti bárányhimlő fertőzés (ha anya nem volt bárányhimlős): A várandósság első 20 hetében kevesebb mint 2 % az esélye, hogy a vírus neurológiai, szemészeti károsodást, ujj dyspláziát vagy bőrhegeket okozzon. Azonban a szülést megelőző 5, és azt követő 2 napban az anya és a gyermeke védtelen, fertőzés esetén 25 %-ban bőrhegek lesznek és 30 %-ban halálos a kimenetel!

KEZELÉS

A lázcsillapításra NE szalicilát tartalmú készítményt használjunk, leginkább a paracetamol hatóanyag tartalmú szerek javasoltak! A bőrviszketésre legjobb a vizes lemosás, zuhanyzás, de ne áztassuk a gyermek bőrét és törölközésnél is óvatosan itassuk fel a vizet. Emellett speciális habok és hintőpor használható. Cink-rázót (Susp. Zinci aquosa) NEM javasolt a bőrtünetekre kenni, csökkenti a bőr szellőzését és felülfertőződésre hajlamosít!
A viszketés enyhítésére antihisztamin készítmények adhatók. A vírus ellenes gyógyszer (acyclovir) a fertőzést követően rutinszerűen nem javasolt! A kiütés megjelenését követő 1-1,5 napon belül a gyógyszer abban az esetben ajánlott, ha rizikócsoportba tartozik a gyermek, pl. nem anyatejes újszülött, 13 évesnél idősebb vagy ha súlyos tünetek vagy szövődmény jelentkeztek.
A fertőzés után 72 órán belül még a védőoltás beadható, ez különösen a magas kockázatú gyermekek esetében kifejezetten ajánlott!

Amennyiben a gyermek aluszékony, bágyadt, nehézlégzése van, a bőrtünetei csúnyán elfertőződtek vagy hány, haladéktalanul orvosi vizsgálat, szükség esetén kórházi kezelés indokolt.

MEGELŐZÉS

A betegség védőoltással megelőzhető! Kilenc hónapos kortól adható a védőoltás, kettő beadását követően biztosított a védettség! A vaccina élő, legyengített kórokozót tartalmaz. A védőoltás mellett ritka esetben előfordul áttöréses bárányhimlő, de ebben az esetben sokkal gyorsabb a lefolyása és enyhébbek a tünetek. Az oltás adható a kötelező oltásokkal együtt, akár 12 és 15 hónapos korban. Az oltás után leggyakrabban a beadás helyén jelentkező bőrpírt, duzzanatot, illetve lázat és bőrkiütést lehet tapasztalni. A közösségbe kerülés előtt érdemes gyermekedet beoltani bárányhimlő ellen, ezzel megelőzhető, hogy akár a család fiatalabb tagjainak hazahozza a betegséget!

Az anyatejes újszülöttet kb. 3-4 hónapos koráig védhetik az anyai ellenanyagok, amennyiben elkapja a betegséget, várhatóan ennek köszönhetően enyhébb lefolyású lesz, de fiatal csecsemőkorban akár súlyos szövődmények is lehetnek.

ÖVSÖMÖR
A bárányhimlő vírusával történt fertőzés után a vírus (Varicella -zoster vírus) a szervezetben lappang és a gerincvelői idegek hátsó gyöki érző dúcaiban fészkel. A szervezet átmeneti legyengülése kapcsán a vírus reaktiválódhat és az érző dúc ellátási területén (ún. dermatómájának megfelelően), a bőrön fájdalmas, hólyagos kiütést okoz.

Ép immunrendszerű egyént csak a hólyagok közvetlen érintése fertőz, immungyenge betegek azonban cseppfertőzéssel is elkaphatják a betegséget (és bárányhimlősek lehetnek). 

Kezelése: megegyezik a bárányhimlő kezelésével, immunhiányos betegeknél kötelező, ép immunrendszer esetén serdülőkor után ajánlott!

Szerző: Dr. Tajti Zsanett


Forrás:
Tulassay Tivadar – Gyermekgyógyászat 2016
Dr. Kádár János – Gyermekbetegségek, Kismama különszám