Krupp

A krupp a felső légutak, a gége gyulladása, melyet vírusfertőzések okoznak általában. Leggyakrabban 1-3 éves kor között fordul elő. Jellemzően éjszaka, hirtelen jelentkezik ugató köhögés és belégzési nehezítettség, fulladás formájában, mely akár életveszélyes állapotot is eredményezhet, különösen csecsemő és kisdedkorban. TÜNETEK

Néhány napos jellegtelen hurutos panaszok (orrfolyás, köhögés) után vagy előzmények nélkül is jelentkezhet hirtelen, általában éjszaka, alvásból megébredve. A gyermek hangja rekedt, rohamokban jelentkezik a száraz, ugató színezetű köhögés és társuló belégzési nehezítettség, nehézlégzés. A beteg nyugtalan, présel, légzésszáma fokozódik, öklendezik akár hány is. Sokat segíthet, ha a rutinos szülő nem esik pánikba és hatékonyan tudja nyugtatni a gyermeket!

DIAGNÓZIS

A jellegzetes klinikai kép és fizikális vizsgálat kapcsán általában egyértelmű. 

KEZELÉS

Enyhe esetben a hideg pára alkalmazása gyors segítség, őszi-téli időben érdemes az ablakot kinyitni, sétálni, nyáron a fagyasztó elé ültetni a gyermeket vagy speciális párásítót használni. A hideg hatására a légúti erek összehúzódnak, csökken a duzzanat és oldódik a légúti szűkület. Bő folyadék adása fontos! Antihisztamin adható, azonban pl. kálcium adagolása teljesen felesleges! 

Kifejezett esetben, ha már korábban volt rohama a gyermeknek és van a háztartásban rohamoldó, szteroidos kúp, akkor az orvos utasításának megfelelő adagban az is alkalmazható. 

Fiatal életkorban (3 év alatt), első, súlyos rohamnál haladéktalan orvosi vizsgálat illetve kórházi kezelés szükséges, mely során epinephrines inhalálás illetve szisztémás szteroid alkalmazása várható. Súlyos formáknál intenzív ellátás és gépi lélegeztetés is előfordulhat. 


Szerző: Dr. Tajti Zsanett