Köhögés

A köhögés nem betegség, hanem egy tünet, a szervezet reflexes válaszreakciója. Célja, hogy megtisztítsa a légutat a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, vagy akár félrenyelt idegen testektől.

A köhögést provokálhatja a légút érintettségén kívül szív eredetű betegség, gasztroenterológiai betegség (pl. reflux) vagy akár lelki ok is.

Megjelenését tekintve lehet akut illetve krónikus. Akut köhögés leggyakoribb oka a felső légutak vírusos, vagy bakteriális eredetű betegsége, krónikus köhögést viszont hörghurut (bronchitis), asztma illetve valamilyen allergiás eredetű megbetegedés okoz leggyakrabban.

TÜNETEK

 • Száraz köhögés kapcsán nem szakad fel váladék, a köhögés kínzó jellegű, kaparó érzetű és csengő hangzású, rohamokban jelentkezhet. Jellemzően légcsőgyulladás, gégegyulladás, tüdő- vagy mellhártyagyulladás esetén jelentkezik.
 • Hurutos köhögés során a váladék felszakadozik, a köhögés a váladék eltávolítására hívatott.  Az alsó légutakból felköhögött váladék lehet fehéres, de akár zöldes-sárga, gennyes vagy véres is, utóbbi esetben orvosi vizsgálat szükséges. Leggyakrabban megfázás, hörgőgyulladás, asztma és tüdőgyulladás kapcsán jelentkezik.
 • Ugató köhögést gégegyulladás kapcsán lehet tapasztalni, hangzása fojtott, valóban kutyaugatás szerű, főleg éjjel, a gyermeket álmából felébresztve, rohamokban jelentkezik. 
 • Köhécselő ingerköhögést, torokköszörülést kiválthat akár reflux is, gyermekkorban gyakran mindössze ennyi jele van a gyomortartalom visszacsorgásának.
 • Rövid, szaggatott, fájdalmas köhögés mellhártyagyulladás leggyakoribb tünete.
 • Főleg éjszakai, hajnali hurutos köhögés megnagyobbodott mandulák és krónikus orrmelléküreg gyulladás jellemző tünete.
 • Köhögési rohamok húzó belégzéssel szamárköhögésre adhat gyanút.
 • Ineffektív (hangadási képtelenséggel járó, fojtogató) köhögést idegentest (pl. ételdarab, játék...) félrenyelés során lehet tapasztalni, azonnali sürgősségi ellátást igénylő kórkép (mentő: 112)!

DIAGNÓZIS
A köhögés meghallgatása, illetve a gyermek fizikális vizsgálata legtöbb esetben elegendő a köhögést kiváltó ok feltárására. Bizonytalan vagy elhúzódó esetben képalkotó vizsgálattal egészíthető ki (mellkasi ultrahang vagy mellkas röntgen vizsgálatok, súlyosabb esetben mellkas CT vagy MR), illetve mikrobiológiai tenyésztések és laborvizsgálatok is végezhetők. Az idegentest félrenyelés (aspiráció) kimutatásának noninvazív, radiológiai módszere a mellkasi átvilágítás. A légút közvetlen áttekintése bizonyos esetekben szükséges lehet, ez bronchoscópos vizsgálattal végezhető el altatásban, idegentest gyanú esetén akár sürgősséggel. Allergia gyanú esetén vérvétel erősítheti meg a köhögést kiváltó légúti vagy táplálék eredetű okot. A tüdő betegségeinek elkülönítésében hasznosak lehetnek légzésfunkciós vizsgálatok is.

KEZELÉS
A köhögés kezelése nem más, mint a köhögést kiváltó kórállapot felderítése és gyógyítása. A köhögés csillapításában gyakran legtöbbet a megfelelő páratartalom biztosítása és bő folyadékbevitel jelenti, illetve kezelésében fontos a tiszta levegő és az irritáló anyagok (dohányfüst, por, pollen, állatszőr...) kerülése.

A. Száraz köhögés esetén köhögéscsillapítók alkalmazása szükséges, de jótékonyan hat a kortyolgatás, cukorkák szopogatása, de a fiziológiás sós inhalálással való légút nedvesítése is.
       Gyógyszeres köhögéscsillapítás:

 • Dextrometorphan (Rhinathiol, Robitussin Junior)
 • Butamirate (Sinecod csepp – 2 hónapos kortól, Sinecod szirup...)

B. Hurutos köhögés kapcsán hurutoldó készítmény javasolt, melyet a kora délutáni órákig érdemes használni (3-4 órával az altatás időpontja előtt már ne), hogy éjszakára ne kínozza a gyermeket a felszakadozó váladék. Éjszakára az orrcsepp, gyakori orrszívás mérsékelheti a köhögést. Itt is hatékonyan alkalmazható a fiziológiás sós inhalálás, mely segít a váladék oldásában.
      Gyógyszeres váladékoldás (hurutoldó kezelés): Mucolyticus gyógyszerek adagolása (a váladék sűrűségét oldja)

 • Bromhexin (Paxirasol)
 • Ambroxol (Ambrobene, Ambroxol, Bronchopront...)
 • Acetylcystein (ACC, Fluimucil...)
 • Carbocystein (Mucopront, Rhinathiol...)

Az orális antibiotikumokat biztonsági okokból az acetylcystein és carbocystein tartalmú gyógyszerektől külön és legalább 2 óra elteltével ajánlott alkalmazni, egymás hatását csökkentik. Hurutos köhögést köhögéscsillapítóval nem szabad csökkenteni!

C. Ugató köhögésre a hideg pára (akár ablak nyitása vagy hűtőszekrény elé ültetés), illetve a gége gyulladását, duzzanatát csökkentő szerek (antihisztamin, szteroid) használatosak. Súlyos esetben kórházi kezelés szükséges!

D. Fulladás, hangadási képtelenséggel járó fojtott köhögés esetén életmentő beavatkozás szükséges:

 • csecsemőkorú gyermek alkarra fektetése és lapockái közé mért 5 határozott ütéssel, illetve megfordítva 5 mellkasi nyomás gyakorlásával megkísérelhető az idegentest eltávolítása
 • nagyobb gyermeknél ülő helyzetben a térdekre fektethető a gyermek és hátára 5 ütés mérhető
 • iskoláskorban pedig az ismert Heimlich-műfogás alkalmazható


Szerző: Dr. Tajti ZsanettKép forrás: saját