Fejtetű

A kórokozó a Pediculus capitis, egy élősködő rovar. Jelentőségét gyakran járványos formában való megjelenése okozza, óvodákban, iskolai vagy zárt (pl. kollégiumi) közösségekben gyakran fordul elő nagyobb számmal. A rossz higiénés viszonyok között élők körében gyakrabban fordul elő.

A fejtetvek nem terjesztenek fertőző betegséget, ám számtalan kellemetlen tünetet okoznak.

TÜNETEK
Mivel a rovarok a fejbőrből való vérszívás útján táplálkoznak, jellemző tünet a fejbőr viszketése, állandó vakarása, melynek következtében a fejbőrön piros foltok jelennek meg. A hajas fejbőr határán ótvar (impetigo) alakulhat ki, illetve nyirokcsomók megnagyobbodása kísérheti. A rovarok jellemzően a fül mögött és a tarkó tájon helyezkednek el. Gyorsan tudnak mászni a fejbőrön, de kerülik a fényt. Könnyebb megtalálni a kórjelző serkéket, melyeket a tetvek a hajszálakra ragasztanak. Szürkés-fehér, tojásdad alakú, fél mm hosszú képletek, melyek erősen tapadnak a hajszálak tövéhez, vagy annak közelében. Kb. egy hét alatt kelnek ki a petékből a tetvek.

DIAGNÓZIS
A klinikai tünetek ismeretében egyértelmű. A serkék szívósan tapadnak a hajszálak tövéhez, a korpától való elkülönítésük nem okoz nehézséget. Az ún. körömpróbával érdemes a serkék életképességéről meggyőződni: ha körömmel összenyomják őket, az életképes serkék pattantó hangot adnak.

KEZELÉS
A haj azonnali kezelése, illetve a használati tárgyak (fésű, hajkefe, sapka, párna, ágynemű) fertőtlenítése a legfontosabb. A haj kezelésére patikai forgalomban lévő tetűírtó hajszeszek használatosak, melyek mind kezelésre, mind megelőzésre alkalmasak. A hajszesszel a gyermek haját alaposan be kell dörgölni, majd megvárni a behatási időt (10-15 perc). A hajszesz óvatos alkalmazása szükséges, szembe kerülve kötőhártya gyulladást okozhat! Ha a gyermek szemébe ment, bő, tiszta vízzel ki kell mosni! A hatóidő leteltével ecetes vízbe mártott sűrű fogú fésűvel, vagy speciális tetűfésű segítségével el kell távolítani az elhalt serkéket!

Amennyiben tetvet talál gyermeke hajában, haladéktalanul értesíteni kell a védőnői szolgálatot és a gondozókat, nevelőket a közösségben!

RUHATETVESSÉG
A kórokozó a Pediculus vestimentorum. A tetvek csak átmenetileg tartózkodnak a bőrön, petéiket a ruházat textilszálaira ragasztják. Tünetei a testszerte jelentkező, kínzó viszketés, illetve a bőrön látható vonalas szúrcsatornák. Kezelésében a beteg fürdetése, ruháinak, ágyneműjének fertőtlenítése gőzzel vagy száraz hővel szükséges. A környezet fertőtlenítése is fontos!

Szerző: Dr. Tajti Zsanett


Forrás:
Dr. Dobozy – Bőrgyógyászat 2004
Dr. Török – Gyermekbőrgyógyászat 1987
Kismama különszám - Gyermekbetegségek