Mandulagyulladás

A torokmandulák a száj nagyra nyitásakor látótérbe kerülő páros nyirokszervek, a „mandulagyulladás” tárgyalásakor ezeket részletezzük. 

Megkülönböztetünk orrmandulákat (garatmandulák), melyek az orrgaratban találhatók, a gyermek rutin vizsgálata kapcsán nem hozhatók látótérbe. Gyulladásos megbetegedésük viszonylag ritka, tünetük az orrgaratból jelentkező zöld, masszív váladékcsorgás és a gyermek elesett állapota. 

A torokmandulák a száj nagyra nyitásakor látótérbe kerülő páros nyirokszervek, a „mandulagyulladás” tárgyalásakor ezeket részletezzük. 

A torokmandulák gyulladása gyakran a garat képleteinek gyulladásával együttesen fordul elő (tonsillopharingitis acuta). A mandulagyulladás oka vírusos vagy bakteriális eredet egyaránt lehet.

TÜNETEK

Tünetei a garat gyulladásával megegyeznek, illetve akár magas láz, hidegrázás is kísérheti. Kisgyermekkorban gyakori tünet a görcsös jellegű, köldök köré lokalizált hasi fájdalom, hányinger, hányás. A nyelv gyakran lepedékes, rossz lehelet társul, a szájnyitás és a nyelés is nehezített lehet, fejfájás és a tarkó fájdalma is megjelenhet. A mandulák és a garat nyálkahártyája haragosvörös, kezdetben még nem látszanak a tüszők, de később azok is megjelenhetnek (tonsillitis follicularis – tüszős mandulagyulladás). Ritkán olyan mértékű lehet a mandulák duzzanata, hogy a középvonalban szinte összeérnek, légzési problémát is eredményezhetnek. 

DIAGNÓZIS

A gyermek tünetei és fizikális vizsgálata kapcsán felállítható a diagnózis. Szükség esetén mikrobiológiai mintavétel lehetséges az adott területről (nasopharyngeális, orr- vagy torokváladék tenyésztés), illetve vírus szerológiai kimutatás is történhet (EBV, CMV...). Laboratóriumi mintavétel a gyulladásos értékek emelkedését mutathatja, illetve immunoassay teszttel a Streptococcus baktérium rövid idő alatt kimutatható (Strep teszt). 

Fontos elkülöníteni a skarláttól, összefüggő fehér lepedék esetén pedig a mononucleosis infectiosától, diftériától, Plaut-Vincent-anginától vagy akár gombás torokgyulladástól is!

KEZELÉS

A tüneti kezelés (fájdalom- és lázcsillapítás, bő folyadék, ágynyugalom) mellett antibiotikum kezelés szükséges, melynek fajtáját és a kezelés időtartamát orvos határoz meg.

Krónikus mandulagyulladás

Nem könnyű gyermekkorban a krónikus mandulagyulladás diagnózisának felállítása. Tünetei között a visszatérő mandulagyulladások, kellemetlen szájszag, duzzadt nyaki nyirokcsomók szerepelnek, a gyermek állóképessége romlik, fáradékony, akár hőemelkedése is előfordulhat, a haja foltokban hullhat. Vizsgálattal a mandulák hegesek, kráteresek, rájuk nyomva genny ürül. A méretük nem meghatározó. A kórkép kezelése a tonsillectomia, azaz a mandula eltávolítása. 

Szerző: Dr. Tajti Zsanett