Asztma

Az asztma a leggyakoribb gyermekkori krónikus betegség, mely előfordulása hazánkban 6-8 %. Téli időszakban halmozódás figyelhető meg. Megjelenése kisdedkorra tehető, de az esetek ötödében már csecsemőkorban mutatkoznak a jelei. Kamaszkor tájékán jelentős javulás várható, a betegek kétharmada „kinövi” a betegséget. 

Leggyakrabban poratka, penész, toll és állatszőr szerepelnek kiváltó tényezőként a fertőzések mellett, de nem ritka az ételekkel való összefüggés sem (pl. tej). Kialakulásának oka a légutak beszűkülése hörgők gyulladása és görcsös összehúzódása miatt, mely jellemző kilégzési nehezítettséget okoz a betegnél.  

Kép forrás: PIxabay

TÜNETEK

Rohamokban jelentkező nehézlégzés, fulladás és mellkasi szorító fájdalom, melyhez ziháló, rohamokban jelentkező köhögés és emelkedett légzésszám társulhat. Provokáló tényező lehet vírusos vagy bakteriális fertőzés is, ez esetben láz is jellemző.

DIAGNÓZIS

Akut fellángolás esetén egyértelmű klinikai jelei vannak, azonban a provokáló faktorok kiderítése alapos pulmonológiai kivizsgálást igényel.

KEZELÉS

A kezelés célja a nehézlégzés oldása, azaz a görcsös hörgő összehúzódás szüntetése és a gyulladás mérséklésére. A gyulladás csökkentésére inhalációs kortikoszteroidok és leukotrién receptor antagonisták használatosak, a rohamoldásra pedig gyors hatású inhalációs B2-agonistákat és anticholinerg hatású szereket javasolnak.
Fontos a megfelelő gyógyszerbevitel, azaz csecsemőkortól kezdve az inhalatív út forszírozása megfelelő illeszték használatával (Babyhalerrel), esetleg a gyógyszer porlasztásával inhalátor segítségével.


Szerző: Dr. Tajti Zsanett