Mérgezések

Mérgezésnek a szervezetbe jutó méreganyagok által okozott tünetegyüttest nevezzük. 

De mi lehet méreg? Az emberi szervezetre ártalmas vegyi anyag, ami meghatározott mennyiségben károsodást okoz - eredetileg növényi vagy állati eredetű méreg (pl. kígyóméreg), de a fémek, hullák bomlástermékei, a mikroorganizmusok által termelt anyagok is ide tartoznak.


Általános szabályok:

 • A gyermekek a méreganyagokra sokkal érzékenyebben reagálnak
 • A nem megfelelő módon vagy késve történő ellátás miatt maradandó károsodás, akár halál is bekövetkezhet
 • A háztartásban előforduló vegyszerek eltérő összetételűek, így kezelésük is különbözhet.
 • Otthon ne hánytassa a gyermeket és ne itassa tejjel!

Egy gyermek számára a közvetlen környezetünk is rengeteg veszélyt rejt, emiatt hatalmas körültekintést igényel, hogy megelőzzük az esetleges súlyos baleseteket. Az alábbi felsorolásban néhány egyszerű szabályt találnak, amivel megelőzhetőek a balesetek:

 • Hagyja a gyógyszereket és vegyszereket eredeti, gyerekzáras tartályaikban!
 • Tegye el a potenciálisan veszélyes anyagokat olyan helyre, ahol a gyerek nem éri el vagy nem fér hozzá! 
 • Ismerje a mentők és az országos gyermek mérgezési központ telefonszámait:
 • 112 – Országos Mentőszolgálat (súlyos probléma esetén hívni)
 • 06-1-476-6464 – Egészségügyi Toxikológiai Szolgálat (vegyszerek toxikus hatásáról érdeklődni)
 • 06-1-333-5079 -Heim Pál Kórház Toxikológiai és Anyagcsere Osztály (elszenvedett mérgezéssel kapcsolatban tájékoztatás kapható)
 • Ha veszélyes anyagot használ, soha ne hagyja egyedül a gyereket a szerrel, még akkor sem, ha csörög a telefon vagy csöngettek.
 • Hagyja az eredeti címkét a dobozokon és használat előtt olvassa el!
 • Mindig világosban adjon gyógyszert és beadás előtt ellenőrizze, hogy a megfelelő adagot adja-e!
 • Ne szedjen gyógyszert gyerek előtt, és hangsúlyozza, a gyógyszer nem cukorka! 
 • Rendszeresen tartsa rendben a gyógyszeres szekrényt és az ismeretlen és nem megjelölt szereket dobja ki!
 • Ne hagyjon elöl füstölőkbe és illatosítókba használt illóolajokat! Ezek is nagyon mérgezőek ha lenyelik a gyerekek!  


Minden gyermek belekóstol a krémbe, festékbe, így érdemes minden szülőnek tisztában lenni azzal, hogy mely szerek NEM MÉRGEZŐEK:

Szappan, smink, zsírkréta, gyufa, tusfürdő, rúzs, vízfesték, sampon, szőlőzsír, buborékfújó, öblítő, tojásfesték, kézi mosogatószer, testápoló, gyurma, WC-illatosító, ételszínezék, kinetikus homok, törést követően világító karkötő, háztartási hypo kis mennyiségben, fogamzásgátló gyógyszerek, S-metoprén tartalmú hangyaírtók, Silica-gél (félrenyelés más probléma!), pillanatragasztó, higanyos lázmérő higanytartalma (félrenyelés esetén már probléma!), filctoll, újságpapír, kontaktlencse folyadék.


De nézzük, hogy mely szerek okozhatnak kisebb-nagyobb problémát?

 • Általános tisztírtószerek, mosó- és mosogató szerek: gyakorlatilag nem mérgezőek, lenyelve hasmenést, hányást, hasfájást okozhatnak. Veszélyük fokozott habzásukban rejlik, a hab légcsőbe, tüdőbe kerülése légzészavart, fulladást okozhat, ezért a sérültet véletlen se hánytassa! 

 

 • Marószerek: Savas tisztítószerek: pl. a vízkőoldók, vízkőtelenítők (sósavat, foszforsavat vagy egyéb savakat tartalmaznak). Bőrre, nyálkahártyára kerülve akár égési sérülést is képesek okozni. A 20 %-os ecet lenyelése is maró hatású, de a 10 %-os ecetsav is okozhat félrenyelve irritáló hatása miatt légzészavart, felmaródást. Lúgos tisztítószerek: pl. egyes mosogatógép tabletták, lefolyótisztítók (Na-, K-hidroxidot tartalmaznak) valamint a hideg zsíroldók, sütő- és grilltisztítók.
 • Folteltávolítók: töményen maró hatásúak. Lenyelés esetén erősen irritálhatják a szájnyálkahártyát, gyermekeknél felmaródást is okozhatnak. Tünetei a nyálzás, gyomorfájás, hányás. 
 • Fehérítő- és fertőtlenítőszerek: Ritkán nyelik le a gyermekek, mivel rossz ízűek, hányingert, hányást provokálnak (pl. Domestos, Clorox). Gyermekeknél maró hatásúak!Mosógépkapszulák, mosógélpárnák: Színükkel, formájukkal felkeltik a gyermekek figyelmét, szájba véve azonban gyorsan kifakadnak. Az egyszínű kapszulák általában ártalmatlanok, a két- háromkomponensűek, melyek már folttisztítót és öblítőt is tartalmaznak szemkárosítóak, lenyelve erősen irritálóak, felmarják a szájüreget, nyelőcsövet, gyomrot. Mosókapszula miatt sérült gyermeket hánytatni nem szabad, 1-2 dl víz itatása engedett (nem tej!) illetve azonnal kórházba kell vinni, ahol 24 órán belül gyomortükrözés szükséges.
 •  WC tabletták, illatosítók: A perem alá helyezhető illat- és színanyagokat tartalmazó WC illatosítók tisztítószer alapúak, lenyelésük nyálkahártya irritációt, hasmenést okozhat. 
 • Illóolajok: Nem is sejtenénk, hogy 15 ml illóolaj lenyelése akár végzetes is lehet, mivel rendkívül irritáló, vese-, tüdő-, agy- és gyomornyálkahártya károsító hatásúak. Vannak kifejezetten mérgezőek is pl. menta, eukaliptusz. Tünetei a hányás, hasfájás, hasmenés, görcsök, felületes légzés, szapora szívverés, ájulás. Tej adása tilos! Ha bármilyen tünetet észlel, azonnali orvosi vizsgálat szükséges, de a tünetmentes gyermek esetén is szükség lehet megfigyelésre.  
 • Körömlakklemosó, parfüm, aftershave: Az aceton gyorsan felszívódik a gyomorból, helyi irritációt, hányást, központi idegrendszeri zavarokat okozhat, megemeli a vércukorszintet. 1-2 korty fogyasztása után a tünetmentes gyermek is megfigyelést igényel, nagyobb mennyiség lenyelése esetén kórházi ellátásra lehet szükség. Tej itatása tilos! A parfüm, aftershave alkohol tartalmúak, ezek nagyobb mennyiségben történő fogyasztása az alkoholmérgezés jellemző tüneteit okozza. 
 • Fagyálló: Számos háztartásban előforduló, neon színű, édeskés illatú folyadék. Egy gyermeknek akár 0,5 dl fogyasztása halálos lehet. Kezdetben az alkoholmérgezéshez hasonló bódultság észlelhető, majd súlyos acidózis, veseelégtelenség követi. Gyorsan felszívódik, ezért a hánytatásnak, gyomormosásnak csak az első órában lehet létjogosultsága – szakember vezetésével. Ellenszere az alkohol, felnőtt mérgezettek esetén, ha késlekedik a kórházba szállítás és biztos a mérgezés, alkoholt kell itatni a beteggel! Már a gyanú esetén is azonnali orvosi vizsgálat és kórházi kezelés szükséges!
 • Rézgálic mérgezés: Lenyelve maró hatása révén nyálkahártya sérüléseket, súlyos anyagcsere zavarokat, izom- és vérsejt szétesést, máj- és vesekárosodást okoz. Kivétel a mérgezések között, ugyanis ebben az esetben a lehető leghamarabb nyers tojásfehérjét kell etetni a gyermekkel, mivel a fehérje és a vegyület komlexet képez és semlegesítődik a súlyos mérgező hatás. A további komplex kezelése kórházban történik, mely részét képezi a gyomor mosás és endoszkópos vizsgálat is.
 • Gyógyszermérgezések: A mérgezéses esetek több mint 30 %-át a gyógyszerrel történő mérgezések adják, melyek nagy része a totyogók-kisdedek körében bekövetkező véletlenszerű mérgezés, de a serdülőkorral sajnos megjelennek az öngyilkossági szándékkal elkövetett gyógyszermérgezések is. Vannak olyan készítmények, melyek bevételekor már egy tabletta halálos dózis lehet a gyermeknek, egy részük pedig akár elhúzódó, több nappal később kialakuó súlyos tünetekért lehet felelős:


 • Szénmonoxid mérgezés: Sajnos az egyik leggyakoribb háztartási mérgezés, amely akár halálos is lehet. Tünetei a fejfájás, szédülés, hányinger, hányás, súlyosabb esetben zavartság, cseresznyepiros ajkak, ájulás, akár epilepsziás görcs is. Jellemző, hogy a tünetek több hozzátartozón is jelentkeznek, főleg cirkófűtés mellett, vagy a szűk fürdőszobában bojler mellett bekövetkező rosszullét esetén érdemes erre gondoni. A legfontosabb, hogy ablakot nyissunk és alaposan szellőztessünk, a mérgezett személyt vigyük friss levegőre, de mindeközben saját magunk védelmére is ügyeljünk!

Ha mégis bekövetkezett a baleset:

 • Azonnal távolítsuk el a szennyezett ruhadarabot, itassuk fel a maró anyagot a bőrről majd alaposan mossuk le és hívjunk mentőt!
 • Maró vagy erősen irritáló anyag szembe kerülése esetén azonnal hívjunk mentőt! A szem környékéről itassuk fel az anyagot, de a sérült szeméhez ne nyúljunk. A további teendőket bízzuk szakemberre. 
 • Maró anyag lenyelése esetén azonnal hívjunk mentőt! A sérültet helyezzük nyugalomba, ne hánytassuk, ne itassuk! 
 • Nem maró anyag szembe kerülése esetén 10-15 percen keresztül végezzünk szemmosást, ha az irritáció ezt követően is fennáll, forduljunk orvoshoz. 
 • Ha a gyermeket kórházba kell vinni, vigyük a terméket is vagy annak címkéjét magunkkal, ez segíthet abban, hogy a kórházi ellátás rövid időn belül elkezdhető legyen, ami által a teljes gyógyulás esélyeit növeljük! 


Szerző: Dr. Tajti Zsanett

Forrás:
Az Országos Közegészségügyi Központ Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálata
Gyermekgyógyászat folyóirat 70. évf.-2019/2. szám
Gummin DD, Mowry JB, Spyker DA, et al. 2016 Annual Report of the American Association of Poison Control Centers' National Poison Data System (NPDS): 34th Annual Report. Clin Toxicol (Phila) 2017; 55:1072.
Uptodate: Hivatkozás