Csípőficam

A csípőficam a csípő és a combcsont által képzett ízület veleszületett fejlődési rendellenessége. Különböző formáit a csípőízületet alkotó csontok, ízületek fejlettségi szintjei határozzák meg. A csípőficam leginkább a lányok betegsége, náluk 4-6x gyakoribb, mint a fiúk esetében. 

Csípődiszpláziáról akkor beszélünk, amikor a medencecsont ízvápája – ebben foglal helyet a combcsont gömb alakú feje – a fejlődésben elmaradt, ezért túl lapos. Súlyosabb esetben a combcsont feje kicsúszhat, azaz „kificamodhat” a lapos vápából, ekkor csípőficamról beszélünk.

A csípőficam leginkább a lányok betegsége, náluk 4-6x gyakoribb, mint a fiúk esetében. Pontos oka nem ismert, a veleszületett csípőficam viszont családilag halmozottan észlelhető, örökletes tényezők és környezeti ártalmak egyaránt szerepet játszanak kialakulásában (méhen belüli helyzet, farfekvés, ikerterhesség, elégtelen mennyiségű magzatvíz).

TÜNETEK

Redőaszimmetria, ha a lágyékhajlatban vagy a farpofákon, a combredők hosszúsága, elhelyezkedése nem egyforma a két alsó végtagon. A csípő fejlődési rendellenességére utalhat az is, ha az egyik, vagy mindkét alsó végtag kifordult helyzetben van, esetleg rövidebb, vagy a gyermek különböző intenzitással mozgatja a lábait. Tipikus jelnek tekintheted, ha terpesztésre kattanást, majd visszazökkenést észlelsz (azonban ezt a szülők igen ritkán észlelik).

DIAGNÓZIS, KEZELÉS

A csípőficam, csípődiszplázia kezelésének eredményei annál jobbak, minél korábban ismerik fel az elváltozást. Ennek érdekében a hazai gyakorlat szerint 1-3 napos korban (újszülött osztályon), majd 5-6 hetes, valamint 3-4 hónapos korban történik a csecsemők mozgásszervi szűrővizsgálata.

A diagnózis felállítása fizikális vizsgálattal, speciális műfogások alkalmazásával történik. Ha a csípő vizsgálatakor a csípő nehezebben terpeszthető, súlyosabb esetben a combcsont feje vizsgálat során „kiugrik” az ízületi vápából, akkor további képalkotó vizsgálat szükséges. Az ultrahangos vizsgálat szükséges minden csípőficam- vagy diszplázia gyanús babának, illetve akiknek a családjában előfordult csípőficam vagy farfekvés, illetve ikerterhesség után. Ritka esetben, ha az ultrahang nem ad elegendő információt medence röntgenfelvételre lehet szükség.

Enyhe kötöttség esetén az orvos terpeszpelenkázást, sok terpesztést (napi 3x 10), hordozókendő használatát írhatja elő a következő kontrollvizsgálatig. Súlyosabb esetben (csípőficam vagy diszplázia) Pavlik – kengyel vagy erre speciális ortézis viselése szükséges. Ennek szíjait ortopéd vagy gyermeksebész szakorvos állítja be és ellenőrzi rendszeresen.

Így előzhető meg
A születéstől megkezdett kíméletes terpesztés óvatosan fokozható és így a babádnak sem okozol kellemetlenséget, ha megszokja. Minél nagyobb terpeszben hordozd akár a kezedben, akár hordozókendő segítségével. A kenguru nem megfelelő kisbabáknak, mivel abban lóg a lábuk.


Szerző: Dr. Balogh Brigitta