KézLábSzáj fertőzés

kéz-láb-száj betegség egy gyakori vírus okozta tünetegyüttes, mely a szájnyálkahártya sebeit, valamint a tenyér, talp, olykor a fenék bőrtüneteit, hólyagos kiütéseit eredményezi. Leggyakoribb kórokozója a Coxsackie A16 vírus, de újabb ismereteink szerint másik 15 Enterovírus is okozhatja a kórképet.

Leggyakrabban nyáron és kora ősszel jelentkezik, főleg kisgyermekek fertőződnek (5-6 éves kor alatt), de felnőttek is elkaphatják a betegséget. Inkubációs ideje 3-5 nap. A betegség főleg feko-orálisan terjed, de cseppfertőzéssel és a hólyagos bőrtünetekkel való érintkezés útján is átadható. Jellemzően a tünetek megjelenésének első hetén fertőz és általában 3-5 nap alatt szövődménymentesen gyógyul.

TÜNETEI

  • A leggyakoribb, Coxsackie vírus A16 okozta kéz-láb-száj betegségre jellemző a szájnyálkahártyán illetve a nyelv területén megjelenő sebek, melyek fájdalmasak lehetnek, időnként nyelési, táplálási nehezítettséget okoznak. A kezdeti kiütések hólyagosodnak (1-5 mm) majd gyorsan kifakadnak és fekélyekké alakulnak (1-10 mm). Emellett a kezek, valamint lábak területén is fájdalmas kiütések jelentkezhetnek, időnként a fenék és nemi szervek környéke is érintett lehet. A kiütések 3-5 napon belül szűnnek, jellemzően nem viszketnek. Nem kötelező érvényű az összes területen a kiütések megjelenése, egyeseknél csak a száj vagy a kéz-láb érintett. A megbetegedés ritkán társul magas lázzal (általában 38,3 C alatti) és nem jellemzőek az arc és a testen megjelenő kiütések sem.
  • Ritkább esetben egyéb kórokozók (Coxsackie A6 vírus) súlyosabb megjelenési formát eredményeznek: magas láz, kiterjedtebb (arc, ajkak, száj körüli terület is érintett) és mélyebb bőrtünetek, hosszabb lefolyás (12 nap). Jellemző a tenyér és talp hámlása a betegséget követő 1-3 héttel, a körmök fájdalma, valamint a körömlemezek leválása is.

KEZELÉS

A betegség néhány nap alatt spontán gyógyul, speciális kezelés nem szükséges. Amennyiben fájdalma van a gyermeknek, vagy a bőrtünetei viszketnek, fájdalomcsillapító (pl. paracetamol, ibuprofen) illetve antihisztamin készítmény adható. A szájnyálkahártya fájdalomcsillapító, fertőtlenítő ecsetelése is enyhíti a panaszokat. Orvosi vizsgálat típusos esetben nem szükséges, azonban, ha a gyermek nem fogyaszt elegendő folyadékot vagy súlyosabb tünetei vannak, vizsgálat és esetenként kórházi felvétel szükséges.

Elkülönítő diagnózis:

  • Rokon betegség az ún. „herpangina”, ami csak a szájban okoz kiütéseket, mély, hólyagos sebeket, illetve magas lázat. Ugyancsak a Coxsackie A vírus okozza leggyakrabban, de egyéb kórokozók kapcsán is megjelenhet. Tünetei az akár 40 C-os láz, mely gyakran eredményez lázgörcsöt az arra érzékeny betegeknél.  Kis csecsemőknél jelentkezhet irritábilitás, étvágytalanság és hányás is. Idősebb gyermekeknél rossz közérzet, fejfájás, torokfájás, nyelési nehezítettség és hasi fájdalom a vezető tünet. Kialakulhat nyaki fájdalom és nyakmerevség is. Leggyakrabban az elülső garatív vérbősége és sárgás/szürkés-fehér hólyagos kiütések (1-2 mm) láthatók, de érintett lehet a lágy szájpad, a mandulák és a nyelvcsap is. A hólyagok 24 órával később 3-4 mm-es fekélyekké alakulnak. Kezelésében a megfelelő folyadékfogyasztás és fájdalomcsillapítás mellett a szájnyálkahártya sebeinek ecsetelése lehetséges.
  • Hasonló megjelenésű, de a leírtaktól eltérő kórkép a „gingivostomatitis herpetica”, melyet Herpesz vírus (HSV1) fertőzés okoz. A fertőzést követően kb. egy héttel jelentkeznek a tünetek. A kezdeti láz, étvágytalanság, nyugtalanság, rossz közérzet, fejfájás után jelenik meg az íny duzzanata, hólyagosodása, vérzése és kifejezett fájdalma. Érintett lehet a szájnyálkahártya, nyelv, szájpadlás, garat és száj körüli terület is. Kezelésében a megfelelő folyadékfogyasztás és fájdalomcsillapítás mellett a szájnyálkahártya sebeinek ecsetelése lehetséges, illetve elhúzódó, kifejezett panaszok esetén szájon keresztüli acyclovir kezelés javasolt.


Szerző: Dr. Tajti Zsanett

Forrás:
•    Uptodate: Hand, foot, and mouth disease and herpangina
•    Uptodate: Herpetic gingivostomatitis in young children

Kép forrás: saját