Láz

A láz, a szervezet természetes reakciója, nem betegség, hanem tünet. A magasabb testhőmérséklet segít a szervezetnek legyőzni a kórokozókat és fokozza az immunrendszer működését. 

Abban egyetértenek a szakmai ajánlások, hogy a 38 °C feletti hőmérséklet a LÁZ. Viszont, ez nem egyenlő azzal a számszerűsített értékkel, amikor lázcsillapítót kell adni a gyermeknek.

A láz, a szervezet természetes reakciója, nem betegség, hanem tünet. A magasabb testhőmérséklet segít a szervezetnek legyőzni a kórokozókat és fokozza az immunrendszer működését. A láz egyéb, nem fertőzéses eredetű állapotokban is előfordul (védőoltások után, fogzás), de csecsemő és kisgyermekkorban vírusos és bakteriális fertőzés okaként jelentkezik leggyakrabban. Tehát a láz egyfajta gyújtózsinór a bombához, ami a kórokozókat elpusztítja.

Mérés helye
Normál hőmérséklet tartomány
Végbélben
36,6 – 38 C
Fülben
35,8 – 38 C
Szájban
5,5 – 37,5-(38) C
Hónaljban
36,5 – 37,5

Hőemelkedésről akkor beszélhetünk, ha a táblázatban foglalt értékeket a test hőmérséklete meghaladja. A táblázat azt is mutatja, hogy a végbélben, szájban és a fülben mért értékből „kell levonni” - 0,5 °C-ot, mivel azok maghőmérsékletet mérnek. Ezeken a helyeken mérve tehát a 38 °C még normál hőnek tekinthető (hiszen levonva 37,5 °C).

Ha a gyermek nem érzi jól magát és betegségre van gyanú, érdemes a lázmérést megbízható, elfogadott módszerrel végezni. Egyes modern ajánlások szerint, az újszülöttnek is mérhető hónaljban a hőmérséklete, de ennek elfogadása mérlegelést igényel.

Kor
Ajánlott technika
Születéstől 2 évig
végbélben

hónaljban (tájékozódó jellegel)
2-5 év végbélben

Hónaljban, fülben vagy homlok – kórházban (tájékozódó jelleggel)
>5 év
szájban

Hónaljban, fülben vagy homlok – kórházban (tájékozódó jelleggel)

Kép forrás: Pixabay

Hogyan kell helyesen mérni?

Végbélben: digitális lázmérővel történik, kb. 1-2 perc alatt. A végbélbe 1,5-2 cm mélyen kell felhelyezni a hőmérőt (hogy a szürke rész ne látszódjon), érdemes kicsit síkosítani. Mivel a végbélben lassan emelkedik a testhő és a csökkenés is lassabban követi a maghőmérsékletet, így nem érdemes fél óránként hőt mérni. A mérést befolyásolja a mérés mélysége, a helyi véráramlást befolyásoló körülmények és a széklet jelenléte. Veszélyt jelenthet a végbél kilyukasztása, (előfordulása kb. 1.000.000 mérésből 1-2 eset) illetve a széklettel való fertőzések átvitele is.

Hónaljban: szárazra törölt területen, digitális lázmérővel történik, fontos, hogy jól illeszkedjen a hőmérő a hónalj bőréhez. 4-5 perc szükséges a hiteles méréshez.

Szájban - nyelv alatti hőmérés: 4-5 éves kor felett elfogadott technika, digitális hőmérővel történik. A gyermek együttműködésével 1 perc alatt megmérhető.

Néhány szabály betartása azonban fontos:

 • használat előtt a lázmérőt hideg vízzel és szappannal mossa meg, majd öblítse le
 • hideg vagy meleg étel fogyasztása után legalább 30 perccel végezze a mérést
 • helyezze a hőmérőt a nyelv alá hátra és a gyermek ajkaival tartsa pozícióban, ne nyissa ki a száját a mérés alatt

Fülben - hallójáratban: Speciális eszközt igényel, tilos sima digitális hőmérőt a fülbe dugni (dobhártya kilyukasztásának veszélye). Fontos a megfelelő technika, a fülkagyló enyhe húzása, a hallójárat kiegyenesítése. A mérést nem befolyásolhatja a fülben lévő tubus vagy fülgyulladás, a fülzsír jelenléte viszont csökkenti a mérés pontosságát.

Homlokhőmérő, tapasz: gyermekkorban nem elfogadott technika, hasznos eszköz lehet az alacsony kockázatú gyermekek szűrésére, azonban ez a módszer nem javasolt sem otthoni sem kórházi használatra láz mérésére, főleg nem a 3 év alatti korosztályban.

LÁZ KEZELÉSE

Ne a lázat, a gyermeket kezelje! Akkor adjon gyógyszert,

 • ha a gyermek közérzete rossz,
 • elesett, nyűgös fájdalomra panaszkodik
 • rendszeresen kínálja folyadékkal a gyermeket (ha anyatejes a baba, folytassák a szoptatást, a legjobb folyadék az anyatej)
 • figyelje a kiszáradás tüneteit:
  - beesett kutacs
  - száraz ajak és nyelv
  - aláárkolt, beesett szemek
  - könnyek hiánya
  - rossz általános állapot
 • helyezze nyugalomba a gyermeket, de nem kell kötelezően ágyba parancsolni
 • ne takarja be vastagon, jól szellőző vékony takarót használjon, de ha didereg, fázik, akkor alaposan takarja be, melegítse a gyermeket
 • ne alkalmazzon priznicet (vizes lepedős „bugyolásás”), és hűtőfürdőt is csak oly módon, hogy a gyermek számára ne legyen kellemetlen (testhőmérsékletű vízben fürdés lehetséges, de ne fázzon, a didergés miatti izommunka tovább emeli a hőt!)
 • a csuklóra, homlokra tett vizes borogatás nem befolyásolja a lázat
 • ne keltse fel éjszaka a gyermeket lázmérés miatt, nincs a láznak veszélye, ha kényelmetlenül érzi magát a láz miatt a gyermek, fel fog ébredni
 • ne adjon a lázgörcstől való félelem miatt „megelőzésként” lázcsillapítót, számos tanulmány bebizonyította, hogy nem befolyásolja a görcs kialakulását
 • legyen elővigyázatos, figyelje a gyermek állapotát, ha szükséges, konzultáljon orvosával

Gyógyszeres kezelés:

 • gyermekkorban lázcsillapításra ibuprofen vagy paracetamol adása ajánlott elsődlegesen
 • csak addig adja a lázcsillapítót, amíg a gyermek nincs jól (ne ameddig 38 °C feletti a hője)
 • akkor cseréljen lázcsillapító gyógyszert, ha az előző nem javítja a gyermek közérzetét
 • a magas láz nem korrelál a betegség súlyosságával
 • egyszerre ne adjon két gyógyszert
 • csak akkor adja felváltva készítményeket, ha a gyermek állapota nem javult, vagy a láz visszatér a következő adag beadása előtt
 • lehetőség szerint a gyermek számára kevésbé megterhelő beadási módot válasszon (szirup előtérbe helyezése a kúppal szemben)
 • a kúpot hosszába vágja el felezéskor, ne keresztbe
 • a kúp gyorsan, 15-30 perc alatt szívódik fel, a gyomorból a szirupok valamivel lassabban, ez idő alatt a testhő akár még feljebb is mehet
 • a lázcsillapító hatás kb. egy óra alatt következik be
 • ne méregesse 20 percenként a gyermek hőjét (végbélben mérve eleve lassabban csökken az érték)
 • figyelje a gyógyszerek hatóanyagát, különböző név mögött ugyanaz a hatóanyag is lehet, ami túladagoláshoz vezethet
 • olvassa el a betegtájékoztatót figyelmesen

Az azonos táblázatban lévő gyógyszereket nem lehet egymással kombinálni, mert azonos hatóanyag tartalmuk miatt alkalmazásuk túladagoláshoz vezethet! A különböző hatóanyag tartalmú gyógyszereket lehet kombinálni, ha az előző beadása után 1-1,5 órával nem csökkent a testhő, vagy a következő lehetséges beadás előtt szükséges ismét lázcsillapító adása. 10 éves kor alatt szalicilát (Aspirin) adása tilos!


A táblázatokban leírtak nem helyettesítik a betegtájékoztatók alapos átolvasását!

Szerző: Dr. Tajti Zsanett


Források:
Uptodate: https://www.uptodate.com/contents/fever-in-children-the-basics?source=see_link
Canadian Paediatric Society (CPS): Position statement – Temperature measurement in paediatrics (2000, reaffirmed 2017)
National Institute for Health and Care Excellence (NICE): Clinical guideline for fever in under 5s – Assessment and initial management (2013)
Pharmindex Online:  https://www.pharmindex-online.hu