Kisajak összetapadás

A kislányok kisajkának összetapadása (labialis adhaesio pudendi, synechia) hasonló elváltozás a kisfiúk fitymájának letapadásához. A kisfiúk letapadása veleszületett állapot, azonban a kislányoknál születés után alakul ki.

Gyulladás, fertőzés vagy irritáció után, a gyógyulás folyamata alatt összetapadnak a kisajkak. Kiválthatja még az ösztrogén hormon alacsony szintje is, miután az újszülöttek szervezetéből az anyai ösztrogén kiürül. Így leggyakrabban a három hónapos és a hat éves életkor között lévő kislányoknál szokták diagnosztizálni.

TÜNETEK
A kisajkak összenövésekor egy áttetsző csík, hártya képződik, kezdetben a kisajkak hátsó részén, de ekkor még nem okoz tüneteket. Ha az összetapadás mértéke fokozódik, akkor a hüvelybemenetet és a húgycső nyílását is elfedheti ez a hártya, amely vizelési nehézséget okozhat. Ha a vizelet nem tud rendesen ürülni, nagyobb a veszély húgyúti fertőzések kialakulására. Tünete lehet a csípő, fájdalmas pisilés, égető érzés a hüvelyben. Vizeletcsepegést is előfordulhat, amikor a hüvelybe feljutó vizelet kicsordogál. Gyakori, hogy egy látszólag ok nélküli láz irányítja a figyelmet a problémára.

DIAGNÓZIS ÉS KEZELÉS
Ha kislányod panaszmentes, akkor várhatsz, mivel a jelenség gyakran magától is elmúlhat fél és egy év alatt. Ha a gyermeksebész, vagy gyermeknőgyógyász a szétválasztást javasolja (például, ha nem tud rendesen ürülni a vizelet), akkor helyi érzéstelenítő krém alkalmazása után kézzel szétválasztják a kisajkakat. Sajnos nagy az esély azonban az ismételt összetapadásra. Másik kezelési lehetőség az ösztrogén kenőcsös kezelés, amely során az összetapadást naponta, vékony rétegben kell bekenni. Ilyenkor szétválás néhány hét alatt megtörténik.

A megelőzésben fontos szerepe van a higiéniának, a helyes tisztálkodásnak, a megfelelő gyakoriságú pelenka cserének.  Fürdetéskor óvatosan húzd szét a kisajkakat, és a fürdetővel, vagy sima vízzel öblítsd át. Fürdés után alaposan töröld szárazra a gát területét.

Otthon ne próbáld kézzel, erővel szétválasztani a kisajkakat, mert fájdalmat okozol vele, és ez lelkileg is megviseli a kislányt. Ha a krémes, vagy a sebészeti megoldás sikeres volt, fürdés után törölközővel alaposan töröld meg a szeméremnyílás területét, hogy megelőzd a visszatapadást.

Szerző: Dr. Balogh Brigitta