Afta

Aftának a szájnyálkahártyán, ínyen, az ajkakon vagy a nyelven elhelyezkedő seb.

Kezdetben hólyagos elváltozás, mely rövidesen mély, fehéres-szürkés lepedékkel fedett fájdalmas ovális (3-5 mm-es) fekéllyé alakul át. 7-14 napot is igénybe vehet a gyógyulása, illetve irritáció (pl. letört fog) vagy immunrendszeri probléma talaján akár krónikusan is jelen lehet. Oka leggyakrabban vírusos (pl. Herpes vírus) vagy gombás (Candida albicans) fertőzés, ételallergia, irritáció vagy akár stressz faktor is lehet.

TÜNETEK

A fogzáshoz hasonló panaszok, szájban matatás, nyűgösség, fájdalom, de akár láz és nyirokcsomó megnagyobbodás is kísérheti. A gyermekek gyakran elutasítják az ételt, napokig étvágytalanok, súlyos esetben kiszáradáshoz is vezethet a folyamat és fájdalmuk miatt gyakori a nyöszörgés, sírás. Kellemetlen szájszag társulhat.

DIAGNÓZIS

A klinikai kép önmagáért beszél, ugyanakkor differenciál diagnózis szempontjából érdemes elkülöníteni az alábbi, ugyancsak aftával is járó kórképektől:

  • Gingivostomatitis herpetica (Herpes simplex vírus /HSV1/ fertőzés): apró, fájdalmas hólyagok a szájnyálkahártyán, ínyen, szájpadon vagy mandulákon. Láz, rossz közérzet is kísérheti. 
  • Herpangina (Coxsackie vírus A, Enterovírusok): hólyagos torokgyulladás kisdedeknél, magas láz, étvágytalanság, hányás kísérheti.
  • Kéz-láb-száj betegség (Coxsackie vírus A ferőzés, Enterovírusok): leggyakoribb vírusos betegség gyermekkorban. A szájnyálkahártyán, száj körül, illetve a tenyéren-talpon, időnként a fenék területén piros alapon hólyagos, fájdalmas kiütések, láz. 
  • Bahcet-kór: ritka érgyulladás, aminek első tünetei a fájdalmas szájüregi fekélyek, illetve a nemi szervek területén megjelenő fekélyes elváltozások.
  • Lisztérzékenységhez társult szájnyálkahártya fekélyek: gyakran a cöliákiára a visszatérő szájnyálkahártya fekélyei hívják fel a figyelmet.
  • Autoimmun betegségek (pl. SLE), alacsony fehérvérsejt szám vagy gyulladásos bélbetegségek tünete is lehet.

KEZELÉS

A kezelés lényege a fájdalom mérséklése és a seb helyi fertőtlenítése. Erre speciális fájdalomcsillapító és hűsítő ecsetelők vagy gyógyszertári gélek használatosak, illetve szájon keresztüli fájdalomcsillapító készítmény is adható. Amennyiben a szájnyálkahártya fájdalma miatt a gyermek nem eszik-iszik, akár kórházi kezelés és vénás folyadékpótlás is szükséges lehet. 


Szerző: Dr. Tajti Zsanett